Znásilňovali děti a od soudu odešli s podmínkou. Poslední případ není bohužel výjimkou

Podmínka za znásilňování nevlastní dcery

Výše trestů za sexuální násilí v Česku vyvolává ostré reakce, ať už ze strany veřejnosti, tak odborníků. Poslední případ, kdy pachatel znásilňování po odvolání obdržel jen podmínku, však veřejnost pobouřil do té míry, že jej nyní přezkoumá i Ministerstvo spravedlnosti. Podobných případů ale existují desítky. Pojďme si některé připomenout.

Definice znásilnění se mění

Vláda se koncem roku dohodla na změně definice znásilnění v rámci českého trestního zákoníku, přičemž největší změnou má být změna trestní podstaty ze silou vynuceného pohlavního styku na nesouhlasný pohlavní styk. Vychází přitom ze zásady „ne znamená ne“. Překvalifikuje také jakékoli sexuální praktiky s dětmi do 12 let z pohlavního zneužití automaticky na znásilnění nebo sexuální útok.

Zatímco toto faktické zpřísnění přístupu soudů k případům znásilnění a jejich trestání má podporu napříč celou společností, jen v loňském roce médii prolétlo hned několik případů, kdy pachatelé znásilnění vyvázli u soudu jen s podmínkou.

První centrum pro oběti až letos

Oběti znásilnění se v Česku navíc mnohdy nemají na koho obrátit. Až od 22. ledna začne u nás z popudu neziskové organizace proFem fungovat vůbec první centrum pro oběti sexuálního násilí. Tato organizace rovněž provozuje stejně zaměřenou infolinku, na jejíž provoz však musí vybírat prostředky skrze dárcovské příspěvky, například prostřednictvím platformy Donio.

Od roku 2021 se vůči způsobu trestání znásilnění v České republice velmi aktivně vymezuje iniciativa Bez trestu, která na svých stránkách tvrdí, že z 12 000 znásilnění, k nimž u nás rok co rok dochází, je celá polovina potrestána podmíněným trestem. Ještě zajímavější statistika říká, že podmínku za znásilnění u soudu dostává 75 % pachatelů žijících s obětmi ve stejném obydlí.

Šokující rozsudek přezkoumá ministerstvo

Do této kategorie spadá i aktuální případ lesního dělníka, který měl od roku 2020 pohlavně zneužívat svou nevlastní dceru. Zároveň si měl dívku fotit i natáčet a vyhrožovat jí, že její intimní materiály zveřejní, čímž jí nutil k dalším pohlavním stykům. Za nucenou soulož či orální sex až pětkrát týdně s tehdy nezletilou dívkou dostal pachatel původně tříletý trest vězení.

Minulý týden však jeho odvolání Krajský soud v Brně zmírnil na podmínku. „Podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad,“ okomentovala rozsudek soudkyně Mária Petrovková. Jak ale informovaly Seznam Zprávy, dívka se pár dní po verdiktu pokusila o sebevraždu a z nemocniční jednotky intenzivní péče ji tento týden převezli na psychiatrii. Celý rozsudek chce nyní přezkoumat i sám ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Podobných případů existují desítky

Případ rezonující českou společností přitom není zdaleka ojedinělý. Koncem loňském srpna soud udělil podmínku čtyřiatřicetiletému muži, jenž měl během tří let pohlavně zneužít či znásilnit šest chlapců ve věku 10 až 14 let. Státní zástupce dohodu o vině a trestu zdůvodnil slovy: „Dosud nebyl trestán, projevil opravdovou lítost, doznal se a od začátku spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení.“ Soud navíc konstatoval, že muž „dosud žil řádně a tohle bylo excesem“. Zákaz práce s dětmi nicméně nedostal.

V roce 2022 zase za opakované znásilnění pětileté dcery dostal tříletou podmínku osmatřicetiletý muž. Ten vinu popíral, nicméně soud měl nahrávku samotné holčičky, která matce popsala, že se jí otec dotýkal na genitáliích a strkal jí dovnitř prsty. Obžalovanému hrozilo pět až dvanáct let vězení. Znalec z oblasti psychologie však konstatoval: „Z mého pohledu není případ jednoznačný, co se týká výpovědi dítěte.“ Dodal, že pětileté dítě nemají povědomí o sexualitě a u dívky nezjistil žádný znak týraného ani zanedbávaného dítěte.

Podobně dopadl další případ znásilnění dcery otcem, který řešil Krajský soud v Hradci Králové v roce 2019. Na stránkách organizace Bez trestu existuje seznam konkrétních rozsudků a případů, na nichž se zakladatelky snaží ukázat extrémní nepřiměřenost trestů za znásilňování. Zde lze najít například případ téměř desetiletého psychického i fyzického týrání manželky s pravidelným znásilňováním, za nějž pachatel obdržel rovněž pouze tříletou podmínku.

Stejný trest obdržel pachatel i v tomto rozsudku, a to za týrání dětí i partnerky, kuplířství, při němž manželku nabízel on-line a donutil ji k sexu s asi třiceti muži a také osmdesát případů jejího brutálního znásilnění, kterých se dopustil on sám. A tříletou podmínku obdržel i tento pachatel za opakovaný pohlavní styk s nezletilou vnučkou, kterou začal sexuálně zneužívat již v osmi letech. Tato dívka se rovněž pokusila o sebevraždu.

Foto: iStock

Je to plivnutí do obličeje, říká o rozsudku Michaela Studená z iniciativy Pod svícnem: