Společnost

21. prosince 2023 08:30

Eliška Reiglová

Mlčení není souhlas! Vláda mění definici znásilnění a vyvolává diskuzi

Vláda schválila novou definici znásilnění

Vláda ve středu odsouhlasila změnu definice znásilnění. Dosavadní koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku byl chybný a ignoroval fakt, že oběť se často nedokáže bránit. Nahradit ho má koncept pohlavního styku nesouhlasného, kdy jeden z účastníků dá jakkoliv srozumitelně najevo, že nemá zájem.

Novela je založena na zásadě „ne znamená ne“ a kromě definice znásilnění mění také pohled soudů na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které budou za všech okolností považovány za bezbranné. Nesouhlas lze projevit slovně, gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice. Počítá se i s bezbranností oběti z určitého objektivního důvodu – kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání či zdravotnímu handicapu.

„Tento koncept se z pohledu trestního práva jeví být přiléhavější, protože nezakotvuje trestní postih toho, kdo si aktivně nezjišťoval postoj oběti k sexuálnímu jednání,“ uvedlo ministerstvo k tomu, proč nezvolilo přísnější zásadu „ano znamená ano“. Pokud norma projde beze změny celým legislativním procesem, sexuální praktiky s dětmi do 12 let budou soudy vždy pokládat za znásilnění či sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití.

Lepší možnosti stíhání

Trestný čin znásilnění bude nově zahrnovat pouze soulož a jiné penetrační činy. Méně závažné sexuální praktiky ministerstvo vyčlenilo do samostatného nového trestného činu sexuální útok. „Změna pomůže jak k tomu, aby policie mohla sexuální násilí lépe stíhat a soudy postihovat, tak hlavně obětem takového násilí, a o ty jde především,“ uvedl na síti X ministr vnitra Vít Rakušan.

Dosud bylo znásilnění v trestním zákoníku definováno jako čin, při němž je použita výhrůžka násilím, násilí nebo využito bezbrannosti. Podle portálu konsent.cz tak pod tuto definici nespadalo až 70 % případů znásilnění, při kterých oběť zamrzla, nebránila se, a proto pachatel nemusel vyvíjet násilí. Nová definice dává obětem signál, že mají právo hledat spravedlnost, i když se nedovedly bránit.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.