Společnost

21. prosince 2023 08:30

Eliška Reiglová

Mlčení není souhlas! Vláda mění definici znásilnění a vyvolává diskuzi

Vláda schválila novou definici znásilnění

Vláda ve středu odsouhlasila změnu definice znásilnění. Dosavadní koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku byl chybný a ignoroval fakt, že oběť se často nedokáže bránit. Nahradit ho má koncept pohlavního styku nesouhlasného, kdy jeden z účastníků dá jakkoliv srozumitelně najevo, že nemá zájem.

Novela je založena na zásadě „ne znamená ne“ a kromě definice znásilnění mění také pohled soudů na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které budou za všech okolností považovány za bezbranné. Nesouhlas lze projevit slovně, gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice. Počítá se i s bezbranností oběti z určitého objektivního důvodu – kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání či zdravotnímu handicapu.

„Tento koncept se z pohledu trestního práva jeví být přiléhavější, protože nezakotvuje trestní postih toho, kdo si aktivně nezjišťoval postoj oběti k sexuálnímu jednání,“ uvedlo ministerstvo k tomu, proč nezvolilo přísnější zásadu „ano znamená ano“. Pokud norma projde beze změny celým legislativním procesem, sexuální praktiky s dětmi do 12 let budou soudy vždy pokládat za znásilnění či sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití.

Lepší možnosti stíhání

Trestný čin znásilnění bude nově zahrnovat pouze soulož a jiné penetrační činy. Méně závažné sexuální praktiky ministerstvo vyčlenilo do samostatného nového trestného činu sexuální útok. „Změna pomůže jak k tomu, aby policie mohla sexuální násilí lépe stíhat a soudy postihovat, tak hlavně obětem takového násilí, a o ty jde především,“ uvedl na síti X ministr vnitra Vít Rakušan.

Dosud bylo znásilnění v trestním zákoníku definováno jako čin, při němž je použita výhrůžka násilím, násilí nebo využito bezbrannosti. Podle portálu konsent.cz tak pod tuto definici nespadalo až 70 % případů znásilnění, při kterých oběť zamrzla, nebránila se, a proto pachatel nemusel vyvíjet násilí. Nová definice dává obětem signál, že mají právo hledat spravedlnost, i když se nedovedly bránit.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.