Celebrity

1. září 2023 07:30

David Laštovka

Květa Fialová byla v mládí znásilněna vojáky. Trauma si nesla celý život, mužů se bála

TOP STAR magazín 2017 (40) - Květa Fialová - rozloučení

Z herečky Květy Fialové, která by 1. září oslavila 94. narozeniny, pokaždé vyzařovala pozitivní energie, obrovský elán a vitalita. V životě to přitom vůbec neměla jednoduché. V mládí prodělala otřesný zážitek, kdy ji na konci války, v květnu 1945, znásilnili dva vojáci Rudé armády. Bylo jí pouhých patnáct let.

Květa Fialová se poprvé vdávala krátce po dovršení jednadvaceti letech za dramaturga Jiřího Josku. Manželství ale nemělo dlouhého trvání. „Chyběla domluva, neklapalo to. Tak už to v životě prostě bývá. Než být s chlapem, kterého nechcete, tak jsem se raději od něj z Českých Budějovic odstěhovala do Kolína do márnice. Bylo tam místo a nic mě to nestálo,“ svěřila se herečka během života redaktorovi webu Prima Ženy.

Až druhé manželství s režisérem Pavlem Hášou, s kterým měla dceru Zuzanu, bylo opravdu šťastné. Vyhovovali si. „U nás to bylo o toleranci. Měli jsme ve vztahu volnost a svobodu. Já třeba ráda cestovala, měla jsem kamarády a jezdila jsem za nimi. A nikdy to nebyl problém, prostě jsme to tak měli a vyhovovalo nám to,“ sdělila recept na spokojené partnerské soužití.

Násilník jí držel revolver u spánku

Celý život si v sobě nesla obrovské trauma. Čtyři měsíce před jejími šestnáctými narozeninami ji znásilnili dva vojáci Rudé armády. „Byli to mladí kluci, možná jen o chvilku starší, než jsem tenkrát byla já. Stalo se to u nás doma a bylo to hnusný. Ten jeden vytáhl revolver a přiložil mi ho ke spánku. Mohl kdykoliv zmáčknout. Jen si vybavuju, že mu z kapsy, když si stahoval kalhoty, vypadla malá keramická kachnička, kterou nám předtím ukradl v kuchyni a já jsem ji vzala a ze všech sil tiskla v ruce,“ zavzpomínala herečka na nejhorší chvíle ve svém životě v knize Poslední deník.

Oba zvrhlíky stihl nemilosrdný trest. Zastřelili je před plukem a Květa se na jejich popravu dívala. Následky si s sebou nesla celý svůj život. Sex se jí zprotivil a od mužů si držela značný odstup. „To byl osudový moment, kdy se to ve mně všechno zlomilo. Od té doby otevřeně říkám, že nenávidím sex. Vždyť to je taková otrava!  K mužům jsem měla odpor, teda až na homosexuály, to jsou něžní a hodní lidé,“ líčila Květa Fialová během života redaktorovi webu Prima Ženy.

Čtěte také: Kristýna Leichtová o sexuálním zneužití v dětství: Tutlala jsem to. Co jí nakonec pomohlo?

Dožila se 88 let. Zemřela 26. září 2017. Příčinou úmrtí byla Alzheimerova chorobu, na niž skonal v roce 2009 i její manžel, režisér Pavel Háša. Jak probíhalo poslední rozloučení s herečkou Květou Fialovou, se můžete podívat v úvodním videu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.