Slavní kritizují podmínku za znásilnění. Ta holka se pokusila zabít, rozčiluje se Farna

Nepotrestané znásilnění otřáslo Českem

Kontroverzní rozsudek o podmínce za znásilňování nevlastní dcery otčímem aktuálně rezonuje Českou republikou. Rozzuření lidé se bouří nejen proti rozsudku, ale také proti znaleckému posudku, v němž psychiatr napsal, že události neměly na dívku zásadnější negativní vliv. Slavné osobnosti nyní na absurdně nízké tresty za sexuální násilí upozorňují.

Lesní dělník z Vyškovska podle obžaloby nutil svou nevlastní dceru k souložím a orálnímu sexu s četností pětkrát týdně. Sexuální aktivitu si údajně i natáčel a za pomoci pořízeného materiálu jí vyhrožoval. Od soudu odešel s tříletou podmínkou a peněžitým trestem. Dívka se v zoufalé situaci rozhodla sáhnout si na život a aktuálně je hospitalizovaná v psychiatrické léčebně.

Vzhledem ke své povaze začal případ rychle rezonovat Českou republikou. Lidé se nyní bouří proti nízkým trestům za sexuální násilí. Organizace Konsent a Amnesty International pořádají 23. ledna před ministerstvem spravedlnosti demonstraci nesoucí název Světlo pro oběti znásilnění.

„Tento případ je jen další z mnoha, kde se ukazuje, že naše justice selhává u obětí znásilnění. Nemůžeme nadále mluvit jen o excesu! Kolik těchto případů musíme číst, než si připustíme, že se jedná o systémovou chybu? Přijďte říct ministerstvu spravedlnosti, že tato situace již není dále tolerovatelná. Je jejich povinností zajistit spravedlnost pro oběti,“ stojí na stránkách události.

Vzbouřené celebrity

Na absurdní rozsudek upozorňují i slavné osobnosti. „Že znásilnění od rodiče pravidelně nebude mít negativní dopad na duši člověka, je snad úplný bullshit, ne? Ta holka se po rozhodnutí soudu pokusila o sebevraždu. Jak může někdo říct, že to je relativně ok a že to přece rozdýchá?“ rozčílila se na Instagramu zpěvačka Ewa Farna.

Moderátorka Tereza Pergnerová pak na svém účtu na sociálních sítích upozornila na fakt, že pouze podmíněné tresty za sexuální násilí, včetně toho páchaného na dětech či osobách svěřených, nejsou v české justici žádnou výjimkou. Nasdílela titulky článků, v nichž se o takových případech za poslední dobu informovalo.

Čtěte také: Nejmladší matka světa porodila v 5 letech. Syn byl plodem znásilnění a předčasné puberty

Na případ dívky znásilňované otčímem upozorňuje také herečka Nikol Leitgeb, která mezi lidi sdílela rovněž sbírku založenou iniciativou Pod svícnem. Jejím cílem je vybrat prostředky na terapeutickou pomoc, nezbytné životní výdaje, ale zejména start do nové životní etapy.

Je to flusnutí do obličeje, říká o rozsudku Michaela Studená z iniciativy Pod svícnem:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.