Společnost

8. května 2023 10:42

Tomáš Durčák

Během Pražského povstání bojovala s nacisty. Marie Dubská říká, že Putin je druhý Hitler

Vzpomínka pamětníka na povstání

5. května 1945 vypuklo v hlavním městě tehdejšího protektorátu Čechy a Morava Pražské povstání s cílem ukončit nadvládu nacistů. Do krvavých bojů se přímo v budově Staroměstské radnice zapojila také Marie Dubská, tehdy čtyřiadvacetiletá dívka z protinacistického odboje, pro niž bylo položení života za svou zemi samozřejmostí.

Marie Dubská se narodila v říjnu 1921 v malé vesnici Srlín v jižních Čechách. Jako malá navštěvovala církevní školu a od roku 1937 žila v klášterním penzionátu v pohraničních Poběžovicích. Zažila tedy na vlastní oči vyostřování konfliktu mezi Čechy a Němci. Už zde Marie prokázala nebojácnost, když nahlásila četníkům nenávistné protičeské letáky šířené německým ministerstvem propagandy i v klášteře.

Vstup do protinacistického odboje

„V letáku bylo napsané, že Masaryk lže, i když hlásá heslo ‚Pravda vítězí‘. A že všichni Češi půjdou do pekla! A že Němci potom budou mít jejich zemi i lid,“ popsala Marie Dubská pro Paměť národa. Jako dvacetiletá se přestěhovala do Prahy, kde začala studovat Anglický ústav. V roce 1938 byla mezi studenty, již protestovali na Pražském hradě proti požadavkům Německa a na podporu prezidenta Beneše.

Po událostech Mnichova zklamaná Marie ihned vstoupila do protinacistického odboje. „Všichni jsme byli hrozně nešťastní, protože tehdá jsme byli vychováváni jako vlastenci, kteří svou zem milují a jsou ochotni za ni taky položit život. To bylo samozřejmé,“ svěřila se pamětnice, která za války působila v odbojové skupině a také šířila protinacistické letáky.

Boj o Staroměstskou radnici

Na začátku května, kdy již byl ve vzduchu cítit konec války, se rovněž nacházela v Praze a zapojila se přímo do Pražského povstání. Obráncům Staroměstské radnice nosila jídlo a ošetřovala zde zraněné. V jednu chvíli se však boje dostaly do tak zoufalé situace, že se jich musela rovněž osobně zúčastnit. Radnici obklíčily německé tanky a celá hořela.

Ve sklepení radnice v noci ze 7. na 8. května dle jejích vzpomínek přebývalo asi 200 lidí včetně vyčerpaných vojáků a více méně jen čekali na to, až nacisté vtrhnou dovnitř a všechny popraví. Zatímco radniční budova nad nimi ještě stále hořela, v nedaleké Bartolomějské ulici bylo s německou armádou podepsáno příměří. Dnes 101letá Marie Dubská je poslední žijící účastnicí boje o pražskou radnici na konci války.

Velmi živě si pamětnice vybavuje, jak během bojů v prvním patře radniční budovy nalezla ležet chlapce, kterému střepina roztrhla celé břicho. Byť už jeho jméno neví, mělo jít o Slováka, jemuž nacisté postupně vyvraždili celou rodinu. Marie chlapce sebrala ze země a pokusila se jej donést na ošetřovnu, avšak krátce nato jí zemřel v náručí. Vybavuje si, že bojoval velmi obětavě a statečně.

Nikdy se nebála, Putin je druhý Hitler

Až po konci války Marie Dubská zjistila, že odbojová skupina, pro kterou fungovala jako spojka, byla ve skutečnosti organizovaná komunisty. Její blízký odbojový spolupracovník Josef Polidar, jehož po zatčení mučili gestapáci, se následně stal tajemníkem OV KSČ v Táboře. Ona sama však do KSČ nikdy nevstoupila.

Marie Dubská, občanka naší městské části, oslavila krásné životní jubileum 100 let "Z této úžasné dámy vyzařoval klid, pokora k životu a moudrost", řekl mítostarosta Michal Fischer, který paní Marii Dubské osobně pogratuloval. Rádi bychom se s vámi podělili o zážitek, který nám přinesla její recitace vlastní básně a neuvěřitelně krásný přednes. Budete věřit každému slovu.

Posted by Městská část Praha 15 on Monday, November 1, 2021

Ihned po válce se začala věnovat divadlu, které hrála v rámci uměleckého souboru v Náchodě. Nepřestala ani po příchodu komunismu, jen se své vášni věnovala v rámci Revolučního odborového hnutí (ROH). V roce 1955 se Marii narodila dcera, díky níž je dnes dvojnásobnou babičkou a čtyřnásobnou prababičkou.

Ze skutečnosti, že se dnes v Evropě opět válčí, je dle svých slov v šoku. „To, že ve stovce zažiju tohle, jsem teda nečekala. Zažila jsem Rusko jako osvoboditele. Teď koukám a zírám a říkám si, že se nezbaví (prezidenta Vladimira) Putina. Vždyť je to druhý Hitler, tak to vnímám. A divím se, jak toto může dělat slovanský národ,“ řekla loni v rozhovoru pro Seznam Zprávy Marie Dubská, která rovněž uvedla, že se během bojů na Staroměstské radnici absolutně nebála, neboť byla vychována jako vlastenka a položit život za Československo pro ni bylo samozřejmé. „Nevím, jestli by byl dneska každý ochotný jít na jatka,“ dodala.

Zdroj fotek: Se souhlasem Paměti národa

Sdílejte článek
Štítky Pražské povstání Praha Paměť národa příměří odboj Druhá světová válka Německá armáda nacisté Marie Dubská

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.