Bez lítosti vraždili. Doživotní tresty si zaslouží, říká režisérka dokumentu

Martina Eretová promluvila o natáčení s vrahy - Bez lítosti

Osm různých případů, osm různých příběhů vězňů odsouzených na doživotí či s výjimečným trestem. Autorka nové dokusérie popsala natáčení s vrahy největšího kalibru a jak celou dobu musela mít porozumění a úsměv na tváři. Jaké měla její komunikace s odsouzenými následky? Co divákům jednotlivé příběhy odhalí? To i mnoho dalšího zjistíte v reportáži!

Jaroslav Stodola, Miloslav Širůček, Juraj Kučerák, Josef Kott, Michelle Sudků, Rudolf Fian, Tomáš Vít a Lukáš Kopecký. Každý je úplně jiný, ale jedno mají společné. Mařili lidské životy a za to zaplatili u nás tu nejvyšší daň: doživotí (nebo výjimečný trest). Z tohoto důvodu realizování dokumentu nebylo vůbec jednoduché.

„První, co jsme museli udělat, bylo představit projekt Vězeňské službě. Vysvětlit jim, o co nám jde, že nechceme dělat z vrahů celebrity. To v žádném případě. Také jsme se pak museli domluvit s Policií České republiky, protože jednotlivé díly nejsou jen o životě odsouzeného, ale je tam rozebírán i případ. Z toho důvodu jsme potřebovali, aby policie s námi spolupracovala,“ říká režisérka a autorka dokumentu Martina Eretová, která čerpala i z vlastních kontaktů, jež získala v průběhu své reportérské kariéry – pracovala i několik let v Krimi zprávách na Primě. Díky tomu se jí podařilo sehnat do některých dílů opravdu exkluzivní materiály.

Vrazi se domlouvali přes dopisy, někteří píší dodnes

Jakmile získali přízeň těchto dvou důležitých složek, museli si na svou stranu naklonit i samotné aktéry jednotlivých dílů – vězně. Někteří hned souhlasili, jiní odmítli. A to převážně ženy, které svůj děsivý příběh nechtěly zveřejňovat v televizi. Pak byli i tací, kteří se nechali přesvědčovat. „Psala jsem si s nimi dopisy, mám doma úplný štos, s některými si samozřejmě píšu i teď. Navázali se na mě, protože s nikým jiným kontakt nemají,“ prozrazuje režisérka dokumentu Bez lítosti, který už nyní můžete sledovat na nové streamovací službě prima+.

Litovali jen sebe, ne zmařený život obětí

Odsouzení měli možnost říct svoji verzi příběhu. Jestli je pravdivá, nebo ne, to vědí jen oni. Hlavním cílem dokumentu je ale zodpovědět zásadní otázky. Jak se z člověka stane vrah? Může se jím narodit? Nebo se v průběhu života stanou nějaké události, které ho k tomu přivedou? A skutečně se u některých našly společné znaky, které tyto otázky zodpověděly.

„Samozřejmě všichni se litovali. To mě na tom zarazilo nejvíc. Všichni ze sebe dělali oběti a že je to mrzí, ale nikdo z nich neprojevil tu opravdovou, upřímnou lítost. Ne sám nad sebou, svým životem, ale na tím, že zmařili život někoho jiného. To jsem za celou dobu neviděla. Musím tedy říct, že vězeňství dělá dobrou práci a ti lidé si své tresty zaslouží,“ svěřuje své zkušenosti a pocity režisérka projektu Martina Eretová.

Sdílejte článek
Štítky vražda vězení FTV Prima doživotí vrah dokument režisérka zákulisí Policie České republiky Vězeňská služba České republiky rozhovor Bez lítosti Martina Eretová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.