Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Trápí vás nachlazení nebo jiné nemoci? Zbavte se jich pomocí jídla!

Je prokázáno, že až 70 % všech onemocnění je způsobeno nesprávným životním stylem. Naše zdraví je tedy většinou v našich rukách. Kromě přiměřeného množství pohybu je další ze základních podmínek života dostatečný příjem kvalitní stravy. Čím tedy zastrašíte následující choroby?
Vydáno: 24.11.2016, Anna Kopečková
I steak z dobrého hovězího může fungovat jako lék na mnohé neduhy
I steak z dobrého hovězího může fungovat jako lék na mnohé neduhy Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Chci co nejlepší imunitu!

Kdo by nechtěl být co nejvíce zdravý – to totiž znamená méně starostí. Jak si ale stravou imunitu zvýšíte? Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel.

„Jezte pestře, hodně pijte a ujistěte se, že jíte dostatek bílkovin, např. mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, vejce,“ vyjmenovává specialistka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., vhodné potraviny pro zvýšení obranyschopnosti organismu. „Dopřávejte si zakysané mléčné výrobky (mají blahodárný vliv ve střevě, což je centrum imunity), dýňová semena (mají vysoký obsah zinku), para ořechy (obsahují selen) a pijte zelený čaj.“

Trápí vás menstruační obtíže? Nemusí!

Možná vás to překvapí, ale výzkumy upozorňují, že ženám pomáhají proti obtížím spojeným s menstruačním cyklem mléčné výrobky!

„V dlouhodobé studii sledující více než 3000 žen se ukázalo, že ty, které přijímaly více mléčných výrobků, měly o 40 % nižší riziko vzniku premenstruačního syndromu než ženy, jež mléčné výrobky jedí málo,“ zmiňuje expertka.

Současně je ale důležité zvýšit i příjem vitaminu D (je také obsažen v mléce a mléčných výrobcích), navýšit hořčík (špenát, luštěniny, celozrnné obiloviny), vitamin E (rostlinné oleje, semena, ořechy), železo (červené maso, vnitřnosti) a výrobky ze sóji (obsahují fytoestrogeny).

Nevěřte všemu, co se o mléce říká

Kontroverzní mléko: 6 mýtů, kvůli kterým ho zbytečně zavrhujeme

 

Lze ovlivnit (ne)plodnost?

Pokud chcete udělat maximum pro zplození zdravého potomka, měli byste začít tím, že si budete udržovat přiměřenou hmotnost. To ale nestačí.

„Zaměřte se, abyste ve své stravě navýšili příjem kyseliny listové (listová zelenina, zelenina obecně, celozrnné obiloviny, některé mléčné výrobky), n-3 mastných kyselin (ryby) a zinku (dýňová semena, plody moře, libové červené maso),“ upřesňuje Karolína Hlavatá.

Zajímavé jsou výsledky studií na zvířatech. „Výzkumy u zvířat naznačují, že se u spermií v posledních okamžicích před oplodněním zvyšuje spotřeba vápníku, kdy spermie potřebují ´energetickou bombu´ k průniku do vajíčka,“ vysvětluje odbornice.

V jedné studii bylo také prokázáno, že u polycystických ovarií, kde je potíž s ovulací, mohou vápník a vitamin D navrátit menstruaci.

 Nespavost? Možná vám pomůže sklenka mléka

Možná to zní jako „babská rada“, ale sklenka teplého mléka s medem pomáhá navodit spánek. A důvod? Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serotonin, jenž napomáhá spánku.

 

Jak na onemocnění dásní

Této nepříjemnosti přispívá nízký příjem vápníku, který posiluje kost v čelisti. Pomáhá tak ničit bakterie vyvolávající kazivost zubů a záněty.

Kromě potravin bohatých na vápník konzumujte dostatek celozrnných potravin pro stabilní hladinu krevního cukru a ovoce a zeleninu pro navýšení antioxidačních látek.

Otrava jménem opar

Buď nás trápí hodně, nebo máme to štěstí, že se nám opary vyhýbají. Zasvěcení dobře vědí, jakou bolest může opar způsobit. A ještě k tomu může vypadat docela hrozivě.

„Bylo zjištěno, že herpes viry způsobující opary využívají jako ´potravu´ aminokyselinu arginin. Pokud přijímáme potraviny bohaté na aminokyselinu lysin, působení argininu se snižuje. Ideální je sníst během dne alespoň 3 gramy lysinu,“ radí Karolína Hlavatá.

A kde byste lysin měli hledat? Především v mase (hovězím, kuřecím, rybách), ale i v mléčných výrobcích (sýr čedar, cottage, bílý jogurt, mléko).

Jogurty proti průjmům

Zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, zákysy…) můžete konzumovat nejen jako chutnou svačinu, ale i coby prevenci i léčbu průjmů. „Obzvlášť důležité je jejich užívání po antibiotické léčbě. Mají schopnost obohatit střevo prospěšnými bakteriemi. Mléčné výrobky obsahující Lactobacily také omezují závažnost rotavirových průjmů u dětí a mají své uplatnění i v prevenci respiračních onemocnění u dětí,“ radí odbornice.

Jak se nejlépe chránit proti rakovině?

I zde platí následující – navýšit příjem zeleniny a ovoce (zvlášť vhodná je brukvovitá zelenina), celozrnných potravin, tučných ryb a luštěnin. Dobrou volbou je i zelený čaj.

Nezapomínejte ani na antioxidanty, jejichž zdroji jsou hrozny, čaje, česnek, cibule i hořká čokoláda. Konkrétně v prevenci rakoviny prsu, tlustého střeva a rekta se uplatňuje především vápník (mléko a mléčné výrobky) a vitamin D (ryby, játra, žloutky, mléko, sýry).

Jak na zvýšený cholesterol

„Cholesterol si udržíte ve správné hladině díky mléku a mléčným výrobkům. Podle řady studií má totiž konzumace těchto produktů s obsahem tuku do 2 % hypocholesterolemický efekt,“ vysvětluje odbornice.

Předpokládá se, že probiotické bakterie mohou trávit cholesterol a snížit tak jeho vstřebávání v zažívacím traktu.

Vysoký krevní tlak

V prevenci tohoto onemocnění je důležité navýšit ve své stravě draslík (banány, sušené meruňky, brambory, zelenina), vápník (mléko a mléčné výrobky) a n-3 mastné kyseliny (především ryby – losos, makrela, sleď, pstruh). Je také potřeba omezit v potravě sodík. Takže méně solte.

léčba stravou Foto:                                                                                                                     Foto: Thinkstock

 

Civilizační onemocnění

Kardiovaskulární onemocnění – nemoci srdce a cév – jsou v současnosti hlavní příčinou úmrtí. Celkově za tím stojí v pozadí tzv. metabolický syndrom (abdominální obezita, vysoký tlak, porucha glukózové tolerance, dyslipidémie). Nicméně největší „zbraní“ proti těmto onemocněním je strava!

„Kdo chce snížit riziko problémů se srdcem, měl by se soustředit na to, aby byla jeho strava bohatá na tučné ryby, rozpustnou vlákninu (ovesné vločky a luštěniny) a zeleninu a ovoce. Snědením kousku zeleniny nebo ovoce ke každému jídlu snížíte riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 27 %,“ upozorňuje Karolína Hlavatá.

Důležité je, abyste přiměřeně kombinovali živočišné (máslo) a rostlinné tuky (např. olivový olej). Prevenci nemocí srdce a cév si můžete užívat. Vyžaduje totiž také díky vysokému obsahu vitaminů E, B, hořčíku, draslíku a vlákniny konzumaci ořechů nebo občasné zařazení sklenky vína a hořké čokolády do vašeho jídelníčku. Pomáhá i pití čaje.

A co třeba senná rýma?

Studie naznačují, že hladinu histaminu v krvi a tím i projevy senné rýmy významně snižuje pravidelná konzumace zakysaných mléčných výrobků.

Žaludeční vředy – ubraňte se jim!

V dnešní uspěchané době jsou naše stravovací návyky všelijaké a pak můžeme začít trpět žaludečními vředy. Stojí nám to ale za to, když prevence je poměrně jednoduchá?

„Zastavte se na chvilku a zamyslete se, jak se stravujete. Důležitou obranou před žaludečními vředy je pravidelný jídelní režim, menší, ale častější porce jídla a vyhýbání se kořeněným a horkým pokrmům,“ vysvětluje odbornice přes výživu. „Vředy ´zastrašíte´ zakysanými mléčnými výrobky, protože nepříznivě působí na bakterii Helicobacter pylori, častého původce žaludečních vředů. Urychlují i jejich hojení. A samozřejmě se snažte co nejméně se stresovat,“ dodává Karolína Hlavatá.

 

karolina_hlavata_bile_plus Foto:

 

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

 Absolvovala bakalářské studium Veřejného zdravotnictví na 3. lékařské fakultě v Praze, na Masarykově univerzitě v Brně vystudovala obor Zdravotní vědy – Pedagogická specializace výživa člověka. Postgraduální studium absolvovala v oboru Fyziologie a patofyziologie člověka. Publikuje v domácích i zahraničních časopisech, aktivně se účastní kongresů, konferencí a přednáškových akcí pro odbornou i laickou veřejnost, například v rámci projektu Bílé plus.

-ak-

Článek je zařazen v: nachlazení, horečka, přírodní lék
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama