Bramborový salát podle celebrit: Gott sázel na papriku, Pohlreich přidává bylinky
Na kolik vyjde bramborový salát?
Pokud jde o bramborový salát chystaný na štědrovečerní večeři, každá rodina mívá zaručeně ten nejlepší a nejchutnější ze všech. Receptů existuje celá řada. Jak ho připravují slavné české osobnosti? Co člověk, to jiný způsob. Připravili jsme pro vás několik tipů.
Restovaný bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha
Potřebujeme:
600 g brambor
1 polévkovou lžíci másla
1 hrst nasekané petrželky
1 větvičku rozmarýnu
1 větvičku tymiánu
2 stroužky česneku
100 g šalotky
2 řapíky - celer řapíkatý
3 ks cibule jarní
olivový olej
pepř černý mletý
sůl
Postup:
Omyté fialové brambory ve slupce vložte do hrnce. Zalijte studenou vodou, přiměřeně osolte a nechte vařit. Následně přidejte dva stroužky česneku, větvičku rozmarýnu a tymiánu, kousek řapíkatého celeru a vařte doměkka. Až budete mít uvařené brambory, slijte je a nakrájejte na kolečka. Mezitím na pánvi rozpalte trochu olivového oleje, přihoďte nadrobno nakrájenou šalotku a máslo. Nakrájejte jarní cibulku a řapíkatý celer na drobno a přidejte je k šalotce. Teprve až změkne, přidejte nakrájené brambory a orestujte. Úplně na závěr vmíchejte hrst nasekané petrželky.
Mohlo by vás zajímat: Když lidem Vánoce „zlomí srdce“: Kardiologové varují před ignorováním příznaků o svátcích
Bramborový salát podle Karla Gotta
Potřebujeme:
300 g vařených brambor
2 vejce uvařená natvrdo
100 g majonézy
100 g kyselých okurek
50 g hořčice
50 g cibule
1 zelenou papriku
mletý pepř
sůl
cukr
petrželovou nať na zdobení
Postup:
Brambory, kyselé okurky, cibuli, zelenou papriku a vejce uvařená natvrdo nakrájíme na plátky. Cibuli spaříme s troškou horkého nálevu z okurek. Majonézu smícháme s hořčicí, s mletým pepřem, cukrem a solí. Nakrájenou směs zalijeme vychladlým nálevem s cibulí, ochucenou majonézou a zlehka promícháme. Necháme v chladu proležet. Zdobíme petrželovou natí.
Bramborový salát podle Jiřiny Anny Jandové
Potřebujeme:
Brambory (salátové)
Cibule
Sterilované okurky
Papriky (kapie – trikolora: červená, žlutá, zelená)
Majonéza
Zakysaná smetana
Koření – sůl
Citrón
Lžička plnotučné hořčice
Postup:
Brambory si uvaříme den dopředu a necháme v lednici uležet. Potom oloupeme a nakrájíme na kostičky a přidáme nakrájené okurky. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme horkou vodou, přidáme nakrájenou papriku. Vše smícháme s majonézou a postupně přiléváme lák z okurek do polotuhé konzistence. Přidáme trochu zakysané smetany, pár kapek citronu a lžičku hořčice na dochucení. Na závěr dokořeníme. Vše zlehka promícháme a necháme uležet.
Bramborový salát s jablkem a hráškem podle Petra Jandy
Potřebujeme:
1 kg brambor
1 až 2 kyselé okurky
1 vejce
1 až 2 cibule
1 až 2 jablka
1 lžíce kapar
3 až 4 plechovky hrášku
majolka
šťáva z citrónu
sůl
20 dg šunkového salámu
Postup:
Navaříme si brambory a mezitím si nakrájíme ingredience. Všechno nakrájíme na drobné kousky. Následně smícháme dohromady a důkladně promícháme. Poté nechte v chladu uležet.
Tradiční bramborový salát podle Ladislava Kerndla
Potřebujeme:
80 g slaniny
1 červenou cibuli
1 jarní cibulku
500 g ve slupce vařených brambor
4 lžíce zakysané smetany
3 lžíce sekané pažitky
olivový olej
pepř
sůl
Postup:
Oloupeme brambory a nakrájíme je na malé kostky. Na oleji orestujeme cibulku se slaninou. Přidáme brambory a krátce orestujeme. Následně vše přendáme do mísy a necháme vychladit. Pak přidáme zakysanou smetanu, pažitku, cibulku. Dle chuti přidáme pepř a sůl.
Čtěte také: PŘEHLEDNĚ: Dárky, které potěší nejen vaše blízké. Jak na Vánoce věnovat dvojí radost?
Bramborový salát se šunkou podle Romana Skamene
Potřebujeme:
600 g brambor
2 vařená vejce
4 nakládané okurky
1 mrkev
1 lžíci hořčice
šunkový salám v celku
sůl, pepř
cca 4 lžíce majonézy
1 cibuli
Postup:
Suroviny provaříme a promícháme. Mrkev a brambory i ve slupce. Následně oloupeme. Všechny ingredience nakrájíme na co nejmenší kostičky. Cibuli předtím, než ji přidáme do salátu, necháme už nakrájenou spařit. Vše smícháme dohromady a dochutíme majonézou. Jeden den ho pak nechte uležet v chladu a konzumujte následující den.
Bramborový salát Jany Bouškové podle receptu Dany Medřické
Potřebujeme:
brambory
kořenovou zeleninu
dvě oloupaná jablka
majonézu
sůl
pepř
cibuli
Postup:
Všechny potraviny pečlivě promíchejte a následně nechte uležet jeden den v lednici.
Staročeský bramborový salát podle Heidi Janků
Potřebujeme:
1 kg brambor
200 g kořenové zeleniny
3 vejce
200 g nakládaných okurek
1 cibuli
1 jablko
250 g bílého jogurtu
250 g majonézy
sůl
černý pepř
plnotučná hořčice
Postup:
Všechny suroviny nakrájejte na malé plátky, důkladně promíchejte. Následně dochuťte solí, černým pepřem, plnotučnou hořčicí a lákem z okurek.
Přečtěte si také: Vánoce zaútočí na naše peněženky. Za co si připlatíme a kolik bude stát stromeček?
Klasický bramborový salát podle Marty Jandové
Potřebujeme:
brambory
malou cibulku
lžíci kapar
2 okurky
1 jablko
30 dkg šunkového salámu
sůl
pepř
30 dkg majonézy
šťávu z citronu
hrášek
Postup:
Brambory pokrájejte na kostičky. Následně všechno zamíchejte dohromady podle vlastní chuti.
Vychytávka zpěváka Matěje Rupperta
„K bramborovému salátu doporučuji nastrouhat čerstvý křen. To je strašná dobrota a moc lidí to nezná. Až to jednou vyzkoušíte, nebudete jíst už nic jiného,“ prozradil svůj tip pro web Prima Ženy.