Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

Zkuste využít vlastnosti cukru ve svůj prospěch. Babičky věděly jak, inspirujte se i vy!

Cukr nemá v posledních letech na růžích ustláno. Stále více sílí hlasy hovořící o jeho škodlivosti pro lidské zdraví. Co když ho ale můžete využít k něčemu dobrému, aniž byste ho jedli?
Vydáno: 08.06.2019
Zkuste využít vlastnosti cukru ve svůj prospěch. Babičky věděly jak, inspirujte se i vy!
Zkuste využít vlastnosti cukru ve svůj prospěch. Babičky věděly jak, inspirujte se i vy! Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Cukrovka, obezita, deprese, závislost, zkažené zuby, vrásky… To je jen částečný výčet zdravotních rizik, když se cpeme cukrem. Zvláště ten bílý rafinovaný je na černé listině všech odborníků na výživu! A nutno říci, že právem.

Naše spotřeba cukru je neskutečná, v potravinářském průmyslu se totiž cpe do všeho a je i tam, kde bychom ho nečekali. I když vám ani my nedoporučíme to s ním přehánět ve vašem jídelníčku, mějte ho doma. Proč? Protože s cukrem se dá čarovat i jinak, než že si ho nasypete do kávy! Kilo ve spíži se vyplatí. Nejenže je to prostě jistota, když k vám přijde na návštěvu babička, která o nízkosacharidové dietě jaktěživ neslyšela a bude chtít pocukrovanou bábovku a sladké kafíčko. Také proto, že cukr může být velmi účinný pomocník v domácnosti. Co všechno se s ním dá podniknout?

1) Udrží čerstvé pečivo

Je to tak! Je to sice “babská” rada, ale funguje. Když do chlebníku přidáte k pečivu několik kostek cukru, chléb i koláče vám vydrží o něco déle čerstvé.

2) Zachrání spálený jazyk

Také se vám jistě někdy stalo, že jste si pořádně popálili jazyk! Nedokázali jste odolat právě uvařené polévce nebo horkému čaji. Hospodyně měly na takovou situaci trik s cukrem. Stačilo chvíli cucat kostku cukru a bolest na jazyku zmizela.

3) Uživí květiny

Jestli milujete řezané květiny ve váze, naučte se trik s cukrem a prodlužte jim výrazně život! Jejich nevýhoda totiž je, že po chvíli nutně zvadnou. Pokud na jeden litr voda dáte do vázy 3 lžičky cukru a 2 lžičky octa, květiny vám v takovém roztoku vydrží krásně dlouho! Cukr živí stonky a ocet zabrání bakteriím, aby se množily.

4) Vyčistí mlýnek na koření

Tento trik s cukrem můžete vyzkoušet, ale nezapomeňte pak cukr vysypat :) Jde o to, že hrubší cukr dáte od mlýnku na koření a chvíli ho necháte s cukrem běžet. Díky tomu se mlýnek vyčistí a cukr spolkne nánosy nečistot i mazu.

Návštěva za dveřmi? Nic není ztraceno, uklidit lze i za pár minut

Bleskový úklid za 15 minut aneb návštěva je za dveřmi

5) Odolná špína nemá šanci

Cukr vám krásně umyje ruce: smíchejte 1 lžíci olivového oleje s moučkovým cukrem na pastu a rozetřete ji po celých rukou. Výsledkem budete překvapeni – ruce budou čisté a regenerované. Také se dá z cukru skvělý domácí peeling na pleť.

6) Lapač vos

Už se to blíží, léto a vosy. Zkuste letos místo chemie na vosy jít přírodně. Smíchejte dva díly cukru s jedním dílem vody a uvařte sirup. Dejte ho vychladit, potom ho nalijte do keramické misky, kterou umístěte venku na zahradní stůl nebo na okenní parapet. Lepící směs se bude chovat podobně jako mucholapka. Jde o ekologický lapač, který šetří životní prostředí!

7) Brouci utečou

U nežádoucích hmyzáků ještě zůstaneme. Zní to jako protimluv, ale cukr je dokáže zahnat! Tedy pokud ho smícháte s práškem do pečiva. Smíchejte obě ingredience v misce a posypte tím všechna místa, kde máte podezření, že škodlivý hmyz leze.

8) Na rány

Krystalový cukr býval osvědčeným prostředkem babiček na hojení ran. Léčily s ním vředy, rány i proleženiny. Na bolavé místo nasypete cukr a obvážete. Bakterie se přestávají množit a rány se rychle hojí.

autor: Kamila U.

Článek je zařazen v: cukr, úklid, vosy, pečivo, tipy
Reklama