Celebrity

10. března 2022 06:10

David Laštovka

Celoživotní partner a milenec Eduarda Cupáka promluvil: Herec toužil po synovi

Eduard Cupák byl jedním z prvních českých herců, který se nebál přiznat, že je homosexuál. Přestože v době, kdy žil, bylo toto téma tabu, on se za svou sexuální orientaci nestyděl a hrdě se k ní hlásil. Od jeho narození právě uplynulo 90 let.

Životní lásku našel Eduard Cupák ve svých osmadvaceti letech, kdy se seznámil s o čtyři roky mladším technickým úředníkem ČKD Václavem Květem. A zůstal s ním až do své smrti. Květovi rodiče známého herce přijali velmi dobře. „Přijeli jsme za nimi a Eda to vyřešil fantasticky. S mámou si dal dva panáky, pak přišel táta a Eda mu řekl, že je nějaký Cupák a žije s jeho synem. A dal mu pusu,“ popsal Cupákův partner v rozhovoru pro edici Dnes.

Protože nemohli mít rodinu, žili jeden pro druhého. Pořídili si zříceninu starého mlýna u Velkých Popovic, kterou herec na své náklady vlastnoručně zrekonstruoval během dvou let. Byl precizní puntičkář, který si nejraději všechno dělal sám. Na ní společně trávili veškerý volný čas. „Eda tam nechal duši. Pořád něco stavěl, boural, vylepšoval,“ vzpomínal Květ. Chalupa se však stávala terčem zlodějů, kteří ji pravidelně vykrádali. „Pro Edu to byla rána. Třeba i plakal,“ přiblížil Václav Květ.

Na sklonku života ho musel nosit do schodů

Eduard Cupák nakonec doplatil na svoji největší neřest – kouření. Od svých šestnácti let vykouřil minimálně dvě krabičky cigaret denně. To bylo příčinou rozedmy plic. Někdy se mu dýchalo tak špatně, že ho jeho partner musel nosit do schodů. V roce 1994, pár dní před Vánoci, zkolaboval a jeho stav byl kritický. Při životě ho držely jen umělé plíce.

Kvůli zdravotním problémům se nemohl starat ani o svůj mlýn, který byl nucen prodat. Zemřel v červnu 1996, bylo mu čtyřiašedesát let. „Poslední rok života strávil po nemocnicích. Na konci byl tři měsíce jen na přístrojích. Doktor mi řekl, ať počítám s tím, že se mi nevrátí,“ popsal smutné okamžiky hercův životní partner.

Charismatický herec s podmanivým hlasem si velmi přál syna. Smutek a úzkost z toho, že děti nikdy mít nebude, přetavil v práci v rozhlase, kde se našel ve vyprávění pohádek.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.