Zdraví a nemoci

11. listopadu 2022 10:15

Komerční sdělení

Český zdravotnický prostředek s umělou inteligencí Aireen zachraňuje diabetikům zrak

Problémy se zrakem jsou poměrně rozšířeným neduhem. Jsou spojeny nejen s pokročilým věkem, ale také s řadou civilizačních onemocnění, jako je diabetes, který má diagnostikovaný skoro každý desátý Čech.

Diabetici bohužel mohou trpět diabetickou retinopatií, a ta někdy končí i slepotou. Při diabetické retinopatii v důsledku špatně kompenzované cukrovky způsobuje vysoká hladina cukru v krvi ucpání a poškození drobných cév, kterými je sítnice protkána, a dochází tak k poruše jejího prokrvení. Pokud k tomu dojde, je zásadní retinopatii diagnostikovat co nejdříve. Proto je důležité, aby diabetici nezanedbávali pravidelná vyšetření u oftalmologa. Přesto na ně podle statistik nechodí asi 40 % z nich. Častým důvodem je podceňování rizik retinopatie, ale třeba i dlouhé čekací lhůty na vyšetření. Některé lidi může odrazovat i obava z nepříjemného vyšetření a nutnost rozkopávání očí. Právě pro ty je ale dobrou zprávou, že do zdravotnictví čím dál více promlouvají moderní technologie.

Medicína se neustále vyvíjí, a s ní i to, jak vypadá běžná návštěva lékaře. Zatímco před lety nás praktik při předepsáním antibiotik posílal do laboratoře kvůli odběru krve, dnes už je schopen si zkontrolovat hodnotu CRP sám přímo v ordinaci. Stejně se mění i vybavení běžné lékařské praxe – počítače jsou samozřejmostí a čím dál více přichází ke slovu i umělá inteligence.

První český registrovaný zdravotnický prostředek s umělou inteligencí má ženské jméno Aireen®. „Nejde o žádného robota, ale o velmi chytrý software. Ten dokáže z pouhé fotky oka diagnostikovat diabetickou retinopatii. Využívá toho, že lidské oko je jediným místem v lidském těle, kde je možné vidět cévy. A právě jejich zkoumání Aireen® pomůže odhalit, jestli jsou přítomné znaky retinopatie,“ vysvětluje zakladatel Aireen® David Navrátil.

Vyšetření Aireen® je rychlé, zcela bezbolestné a komfortní. Po něm může pacient běžně pokračovat ve svém dni. Navíc vyšetření hradí diabetikům pojišťovna.

Umělá technologie pomáhá pacientům ušetřit čas a vyhnout se nepohodlí, lékařům zase uvolní kapacitu. Vekou výhodou je včasná diagnostika, která významně zvyšuje úspěšnou léčbu a snižuje rizika vážných komplikací spojených s diabetickou retinopatií.

Sdílejte článek
Štítky umělá inteligence diabetická retinopatie

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.