Dietní tahák na dovolenou v Chorvatsku: Čeho se vyvarovat?
Chorvatsko je asi nejoblíbenější destinací pro dovolenou, kam každoročně vyrážejí stovky Čechů. I když je to země, kde můžete ochutnat skvělou středomořskou kuchyni pověstnou svými dietetickými účinky, i tady číhá řada kalorických bomb.
Mezi speciality chorvatské kuchyně lze rozhodně zařadit tradiční národní jídlo, kterým je sušená šunka s ovčím sýrem a olivami. Pro místní gastronomii je rovněž typické jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, což je speciální železný poklop, který nechybí téměř v žádné větší chorvatské kuchyni. Mezi speciality potom patří nejrůznější mořské plody v podobě krevet, ústřic nebo nejrůznějších ryb.
Co vybrat:
Pršut
Dalmatská šunka neboli pršut je specialitou, na kterou se nezapomíná. Připravuje se z vepřové kýty, která se podobně jako naše domácí uzené máčí nejprve ve speciálním roztoku, v jehož složení nechybí česnek, mořská sůl, někde i určité druhy koření. Poté se pověsí do udírny. Nejezte k pršutu příliš velké množství chleba. Tato sušená šunka není bez kalorií, ale pokud se vyhnete „bílému okraji“ (tuku), nemusíte se o svou linii příliš bát.
Škampi na buzaru
Mořští ráčci, kteří se připravují na olivovém oleji s orestovanou cibulkou, sekanými rajčaty, petrželkou a česnekem, podlité bílým vínem. Tento pokrm rozhodně ochutnejte a opět pozor na úžasný bílý chléb, který se u talíře určitě také objeví – aby vás příliš nesváděl, je lepší číšníka rovnou poprosit o jeho odnesení.
Foto: thinkstock.com
Brodet od riba
Hustá dalmatská rybí polévka vám poslouží jako skvělý hlavní chod k večeři!
Rizoto
V Chorvatsku nejčastěji připravované s plody moře – lahodná pochoutka, kterou tady nemůžete vynechat. Ujistěte se však, že je restaurace, kde si tento pokrm dáváte, čistá a má veškeré ingredience čerstvé. Nenápadně nakoukněte do okolních talířů a zajděte si před objednávkou na toaletu – pakliže personál neuklidí na místech, kam chodí veřejnost (hosté), jak to asi vypadá v zázemí?
Chobotnice pod pekou
Skvělá chorvatská specialita, která je navíc velmi dietní i zdravá. Kromě dušené chobotnice (pod speciálním poklopem – „pekou“) v tomto pokrmu najdete i zeleninu jako např. rajčata a brambory.
Na co si dát pozor:
Plejskavice
Sekaný „řízek“ ze směsi mletého masa (skopové, hovězí, vepřové). Vyloženě dietní tento pokrm není, tradičně by se měl upravovat na grilu, pak si jej v klidu dejte, určitě se ale vyhněte plackám, které se vyloženě unaveně „vyvalují“ v oleji a jsou evidentně smažené!
Čevapčiči
Je rovněž připravené z mletého masa s cibulí, bylinkami a kořením. Často se rožní na grilu, ale bohužel, podobně jako pleskavice, ne všude. Zeptejte se obsluhy.
Kroštule
Odpalované těsto smažené na oleji. I když moc dobré, také plné tuků a kalorií.
Rožata
Slavný dubrovnický velmi sladký pokrm, čili plný sacharidů...
Všude přítomný bílý chléb
Už podle chuti i vzhledu vás napadne, že vaši linii určitě neprospěje… chutná jako něco mezi buchtou a chlebem a možná se vám dokonce po pár dnech zasteskne po klasické Šumavě…
Spoustu dalších užitečných informací o Chorvatsku najdete v našem LETNÍM SPECIÁLU.
Zdroj: svet.zdravi.cz
Mohlo by vás taky zajímat: