Cestování a dovolená

12. června 2018 07:30

Kateřina Motlová

Dietní tahák na dovolenou v Chorvatsku: Čeho se vyvarovat?

Chorvatsko je asi nejoblíbenější destinací pro dovolenou, kam každoročně vyrážejí stovky Čechů. I když je to země, kde můžete ochutnat skvělou středomořskou kuchyni pověstnou svými dietetickými účinky, i tady číhá řada kalorických bomb.

Mezi speciality chorvatské kuchyně lze rozhodně zařadit tradiční národní jídlo, kterým je sušená šunka s ovčím sýrem a olivami. Pro místní gastronomii je rovněž typické jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, což je speciální železný poklop, který nechybí téměř v žádné větší chorvatské kuchyni. Mezi speciality potom patří nejrůznější mořské plody v podobě krevet, ústřic nebo nejrůznějších ryb.

Co vybrat:

Pršut

Dalmatská šunka neboli pršut je specialitou, na kterou se nezapomíná. Připravuje se z vepřové kýty, která se podobně jako naše domácí uzené máčí nejprve ve speciálním roztoku, v jehož složení nechybí česnek, mořská sůl, někde i určité druhy koření. Poté se pověsí do udírny. Nejezte k pršutu příliš velké množství chleba. Tato sušená šunka není bez kalorií, ale pokud se vyhnete „bílému okraji“ (tuku), nemusíte se o svou linii příliš bát.

Škampi na buzaru

Mořští ráčci, kteří se připravují na olivovém oleji s orestovanou cibulkou, sekanými rajčaty, petrželkou a česnekem, podlité bílým vínem. Tento pokrm rozhodně ochutnejte a opět pozor na úžasný bílý chléb, který se u talíře určitě také objeví – aby vás příliš nesváděl, je lepší číšníka rovnou poprosit o jeho odnesení.

Foto: thinkstock.com

Brodet od riba

Hustá dalmatská rybí polévka vám poslouží jako skvělý hlavní chod k večeři!

Rizoto

V Chorvatsku nejčastěji připravované s plody moře – lahodná pochoutka, kterou tady nemůžete vynechat. Ujistěte se však, že je restaurace, kde si tento pokrm dáváte, čistá a má veškeré ingredience čerstvé. Nenápadně nakoukněte do okolních talířů a zajděte si před objednávkou na toaletu – pakliže personál neuklidí na místech, kam chodí veřejnost (hosté), jak to asi vypadá v zázemí?

Chobotnice pod pekou

Skvělá chorvatská specialita, která je navíc velmi dietní i zdravá. Kromě dušené chobotnice (pod speciálním poklopem – „pekou“) v tomto pokrmu najdete i zeleninu jako např. rajčata a brambory.

Na co si dát pozor:

Plejskavice

Sekaný „řízek“ ze směsi mletého masa (skopové, hovězí, vepřové). Vyloženě dietní tento pokrm není, tradičně by se měl upravovat na grilu, pak si jej v klidu dejte, určitě se ale vyhněte plackám, které se vyloženě unaveně „vyvalují“ v oleji a jsou evidentně smažené!

Čevapčiči

Je rovněž připravené z mletého masa s cibulí, bylinkami a kořením. Často se rožní na grilu, ale bohužel, podobně jako pleskavice, ne všude. Zeptejte se obsluhy.

Kroštule

Odpalované těsto smažené na oleji. I když moc dobré, také plné tuků a kalorií.

Rožata

Slavný dubrovnický velmi sladký pokrm, čili plný sacharidů...

Všude přítomný bílý chléb

Už podle chuti i vzhledu vás napadne, že vaši linii určitě neprospěje… chutná jako něco mezi buchtou a chlebem a možná se vám dokonce po pár dnech zasteskne po klasické Šumavě

Spoustu dalších užitečných informací o Chorvatsku najdete v našem LETNÍM SPECIÁLU.

Zdroj: svet.zdravi.cz

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 6. 2025

Berani, kdybyste měli ve firmě na starosti personální oddělení, začali byste dnes kompletně měnit náborový proces. Zaměřili byste se spíše na lidský faktor než na diplomy a ocenění, kterými lidé mávají na důkaz svých schopností. Důvěra v lidi v kombinaci s důvěrou ve vlastní instinkty by se vám mohla vyplatit více, než si dokážete představit.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.