Seriály a filmy

22. července 2014 22:00

Petra Kloidová

Jean Reno se loučí s televizní obrazovkou v pařížských katakombách

V pařížských katakombách je nalezena mrtvá mikrobioložka, která pracovala na obnovení bakterie plicního moru. Kdo měl zájem na její smrti? Než vyřešíte s komisařem Saint-Clairem jeho poslední případ, přečtěte si pár zajímavostí o pařížském podzemí. Stojí za pozornost, byť to není zážitek pro každého

Poslední díl Zločinů nad Seinou uvidíte ve středu od 20:15 na Prima Love

Hřbitovy

Úplný počátek pařížských katakomb se datuje do pozdní románské éry, kdy se na jižní straně města dolovalo kamení. Koncem 18. století začali Pařížané doly a tunely využívat jako pohřebiště, kde byly uloženy ostatky z přeplněných městských hřbitovů. Záminku tomu roku 1780 dalo i zřícení zdi oddělující takzvaný Hřbitov neviňátek, v důsledku čehož se do obytných ploch dostalo mnoho lidských ostatků - na tomto hřbitově byly údajně pohřbeny až dva miliony lidí! Byla nutná změna. A volba padla na katakomby.

V katakombách najdete i lebky, Foto: Wagner500/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Za zpěvu kněží

V katakombách se tak postupně odhadem ocitly pozůstatky až šesti milionů lidí. Do nově vysvěcených katakomb byly kosti z původních hřbitovů přenášeny v noci za zpěvu kněží - a to celých 28 let, až do roku 1814. Původně ležely kosti stylem „páté přes deváté“. V 19. století se však vedoucí důlní inspekce Louis-Étienne Héricart de Thury ujal rekonstrukce a začal v katakombách vytvářet svébytné „muzeum“. Kromě kostí zde byly umístěny i různé druhy minerálů z okolí.

Cíl aristokratů i prostých turistů

Už na počátku 19. století katakomby lidi přitahovaly a byly částečně zpřístupněny, ovšem ne každý se do nich mohl podívat - této výsady se dostalo například Napoleonovi III., Františku I. Rakouského nebo německému kancléři Bismarckovi. V současnosti jsou přístupné zhruba 2 kilometry katakomb, kam se turisté dostanou vchodem na Place Denfert-Rochereau. A pokud tam půjdete, je dobré si vzít s sebou bundu - hluboko v podzemí se totiž teplota pohybuje kolem deseti stupňů.

Co se stalo v katakombách v seriálu Zločiny nad Seinou? Uvidíte ve středu od 20:15 na Prima Love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.