6 zdravých náhražek másla
6 zdravých náhražek másla
Tuky, které obsahuje klasické máslo, jsou většinou nasycené a je jich tam celkem hodně – asi 7 g v jedné lžíci. Jenže máslo vyžaduje spousta receptů na oblíbené koláče, chleby, muffiny a další druhy pečiva. A taky třeba na omáčky k těstovinám. Co dělat, když jsou tahle jídla tak dobrá, ale právě díky máslu našemu tělu spíš škodí? Naštěstí existují suroviny, kterými lze máslo výborně nahradit, a přitom jsou ještě zdravé! Díky nim budou mít všechny ty dobroty méně tuku i kalorií, ale stejnou, možná i lepší texturu i chuť.
Avokádo
Jestli je vaší oblíbenou snídaní toast s máslem, zkuste si ho pro změnu potřít rozmačkaným avokádem. Dodáte tělu potřebnou vlákninu, vitamín E a draslík. Avokádo má sice celkem vysoký obsah tuku, ale jde o kvalitní, mononenasycené tuky, které mají vysokou biologickou hodnotu. Pomáhají totiž snižovat špatný cholesterol a ten dobrý naopak zvyšují. Avokádo můžete využít i místo másla při pečení. Dužninu rozmačkejte vidličkou a použijte do těsta tolik této kaše, kolik vyžaduje recept másla.
Olivový olej
Zpravidla se používá do salátů nebo při restování masa, ale můžete ho skvěle využít i při pečení jako náhradu másla. Podívejte se, kolik vyžaduje předpis másla, odečtěte z něj čtvrtinu a přesně tolik použijte olivového oleje. Máslo můžete nahradit olivovým olejem i při přípravě omáček na těstoviny nebo když budete dělat bramborovou kaši.
Řecký jogurt
Jestli chcete dodat pečivu šťavnatost a bílkoviny bez toho, že byste přidávali množství kalorií a tuku, sáhněte po bílém řeckém jogurtu. Tahle oblíbená zdravá surovina dodá koláčům i chlebu úžasnou sametovou texturu a přidá pořádnou dávku bílkovin. Stačí jím nahradit máslo v receptu (předepsanou dávku másla nahraďte poloviční dávkou řeckého jogurtu).
Jablečné pyré
Další možnost, jak dosáhnout toho, aby bylo pečivo šťavnaté, aniž byste zároveň přidávali zbytečné kalorie. Když použijete místo másla jablečné pyré, naopak spoustu kalorií ušetříte. Obzvlášť ve sladkých receptech. Stačí máslo nahradit stejnou dávkou jablečného pyré.
Ořechové a mandlové máslo
Možná si nedovedete představit plátek chleba nebo toast bez alespoň tenké vrstvy másla. Zkuste místo klasického másla namazat chleba ořechovým nebo mandlovým máslem. Stejně jako avokádo, i ořechy a mandle poskytnou tělu, na rozdíl od klasického másla, kvalitní tuky a cenné vitamíny a minerální látky. Takže si s klidem namažte svůj oblíbený toast třeba mandlovým máslem, přidejte plátky jahod nebo banánu, a zdravá snídaně nebo svačinka je na světě.
Dýňové pyré
Tohle skvělé pyré se hodí třeba do kávového koláče nebo do muffinů. Nejenže ušetříte kalorie, ale dodáte jim i vitamíny, draslík a vlákninu. Na internetu najdete spoustu návodů, jak si pyré připravit. Je to opravdu jednoduché. Dýni zbavenou semínek a případně i slupky rozložíte na plech s papírem na pečení, upečete ji úplně doměkka a po vychladnutí rozmixujete. Do těsta pak použijte místo předepsané dávky másla tři čtvrtiny dávky dýňového pyré.