Chcete zhubnout? Zkuste jídelníček, který nastartuje spalování
Taky byste si přáli mít po ruce někoho, kdo vám bude přesně říkat, co a kdy máte jíst, a kila půjdou dolů? Nikoho takového pro vás momentálně nemáme, ale poradíme vám s tím nejtěžším – jak začít, pořádně nastartovat metabolismus a zbavit se nafouklého břicha.
Než se dostaneme k jídelníčku, ukážeme vám pár potravin, které byste si měli domů pořídit. Jednak se z nich dá připravit spousta chutných jídel (včetně dezertu) a hlavně vám pomůžou vejít se zase do menších kalhot:
Kukuřičné tortilly
Je důležité, aby byly opravdu kukuřičné a ne z pšeničné mouky. Jsou přirozeně bezlepkové, obsahují méně kalorií, tuku i cukru a dvakrát víc vlákniny.
Paprikové vločky
Nebojte se tohle pikantní koření použít na dochucování jídel. Napomáhá dobrému trávení, povzbuzuje spalování tuků a cukrů a podporuje prohřátí organismu. To všechno jsou ideální podmínky pro hubnutí.
Fenykl
Máme na mysli čerstvý. Miska téhle zeleniny připomínající chutí lékořici obsahuje jen 27 kalorií a výzkumy ukazují, že díky ní dokáže tělo lépe přeměnit přijaté jídlo na energii, místo aby si ho ukládalo do tukových zásob.
Ananas
Uspokojí chutě na sladké. A také obsahuje enzym bromelin, který štěpí bílkoviny a napomáhá dobrému trávení, takže se nebudete cítit nafouknutí.
Treska
Bez ryb by hubnutí samozřejmě šlo, ale rozhodně ne tak snadno. Při jednom pokusu, kdy dvě skupiny lidí jedly naprosto stejně kalorickou stravu, ale jen jedna měla v jídelníčku zařazené ryby, se ukázalo, že ti, co jedli ryby, zhubli v průměru o téměř 2 kg víc než ti, co je v jídelníčku neměli.
Vzorový jídelníček na jeden den:
Snídaně: Vločky s hnědým cukrem a ananasem
V kastrůlku povařte za stálého míchání 1/2 šálku ovesných vloček a 1 šálek vody (trvá to asi 3–4 minuty, dokud vločky nezměknou). Přelijte do misky, vmíchejte 2 lžíce bílého jogurtu a přidejte 2 lžíce najemno nakrájeného čerstvého ananasu promíchaného s 2 lžičkami hnědého cukru. Nakonec posypte 1 lžící dýňových semínek.
Oběd: Treska s fenyklovou salsou
Připravte si 1/4 šálku nakrájeného ananasu, 1/4 šálku nakrájeného čerstvého fenyklu a 1/4 šálku nakrájené červené papriky a vše promíchejte s 1 lžičkou limetkové šťávy a větší špetkou paprikových vloček.
V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a opečte na něm asi stopadesátigramovou porci osoleného filetu z tresky (přibližně 3 minuty z každé strany). Podávejte s fenyklovou salsou.
Svačina: Ananasovo-šunkový toast
Kukuřičnou tortillu dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte ji péct asi 3 minuty, aby byla křupavá. Pak ji obložte dvěma tenkými plátky dobré libové šunky, přidejte 1/4 hrnku ananasu nakrájeného na tenké plátky a posypte 2 lžícemi nakrájeného čedaru. Vraťte zpět do trouby a počkejte asi 2 minuty, až se sýr roztaví.
Večeře: Pečená treska na špejli
V misce smíchejte 1 lžíci teplého olivového oleje a 1/4 lžičky paprikových vloček. Připravte si 150 g filet z tresky a nakrájejte ho na kostky. Stejně nakrájejte i 1/4 čerstvého ananasu a 1/2 červené papriky. Půlku čerstvého fenyklu nakrájejte na měsíčky. Vše střídavě napíchejte na špejle a rozložte na plech s papírem na pečení. Špízy potřete připraveným ochuceným olejem a grilujte v troubě za průběžného otáčení asi 8 minut. Hotové špízy osolte a podávejte s ohřátou kukuřičnou tortillou a pokapané limetkovou šťávou.
Dezert: Grilovaný ananas s opilým jogurtem
Z ananasu ukrojte dva klínky a položte je na plech s papírem na pečení. Každý posypte lžičkou hnědého cukru a dejte asi na 6 minut do trouby zapnuté na gril, až začne cukr na povrchu ananasu bublat a hnědnout. Mezitím smíchejte 2 lžíce bílého jogurtu se lžičkou rumu. Horký ananas přendejte na talířek, přidejte ochucený jogurt a podávejte ozdobené čerstvou mátou.
A co dál?
Start máte za sebou a dál už musíte sami. Zapomeňte ale na drastické diety a očistné kůry, kterými si jen zpomalíte metabolismus. Jděte na to hezky zvolna a s rozumem. Lidské tělo je velmi přizpůsobivé a často si dokáže různé procesy řídit úplně samo. Je tedy pravděpodobné, že pokud jíte během roku rozumně, ale o svátcích jste to s jídlem trochu přehnali, tělo se s takovým jednorázovým výkyvem vyrovná a časem se původní hmotnost samovolně na váze opět objeví.
Snažte se jíst 5–6x denně, bez neustálého uzobávání a ochutnávání. Jídla, která budete jíst, by měla mít začátek a konec (olíznutí lžičky od marmelády nelze nazvat svačinou). A pokud vás přece jen bude občas honit mlsná, zkuste některou z následujících svačinek: