Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Domácí raw dezerty: Zkuste koláč, dort nebo panna cottu

Raw neboli živá strava získává stále víc na oblibě. A zdaleka to nejsou jen saláty! Raw může být klidně i slavnostní nedělní koláč nebo váš oblíbený dort!
Vydáno: 04.02.2016
I nepečené a zdravé dezerty chutnají výborně
I nepečené a zdravé dezerty chutnají výborně Autor: vitarianstyle.com profimedia.cz archiv FTV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Raw strava využívá suroviny výhradně rostlinného původu, které se připravují za syrova nebo tepelnou úpravou do maximálně 42 stupňů Celsia. Mohlo by se zdát, že z takových surovin se moc sladkých věcí vyrobit nedá, ale opak je pravdou. Základem jsou ořechy, ovoce (sušené, čerstvé nebo mražené) a přírodní sladidla. Dorty a dezerty připravené podle zásad raw kuchyně jsou bez mouky (tedy i bez lepku), rafinovaného cukru, bez mléčných produktů (tedy i laktózy) a bez vajec. Nepoužívají se samozřejmě ani žádná umělá barviva, kypřidla nebo jiné chemické přísady.

Je tedy jasné, že raw sladkosti jsou o poznání zdravější než ty klasické. Mnohdy jsou i dietnější, takže si nemusíte říkat: jeden kousek a dost. Pozor si dejte jen u dezertů, jejichž základem jsou ořechy. Ty jsou hodně hutné a také syté, takže jich opravdu stačí jen malý kousek. 

Měli byste také vědět, že raw dezerty jsou určeny k téměř okamžité spotřebě. Bez úhony vydrží do druhého dne. Pokud je pak nespotřebujete, můžete je zamrazit, chlad enzymům neublíží. Až na ně budete mít chuť, nechte je rozmrznout při pokojové teplotě.

Recept na raw koláč jsme získali od Evy Peršinové, specialistky na raw food. Má lehký mrkvový korpus a náplň je jemně krémová. Navíc je doplněný sladkokyselou raw marmeládou a když se všechny chutě spojí dohromady, výsledkem je skvělá varianta slavnostního raw koláče:

Bezlepkový raw koláč

na-web Foto:                                                                                                            Foto: vitarianstyle.com

Co budete potřebovat:

Na mrkvový korpus:

• 300 g mrkve

• 70 g sušených datlí

• 300 g strouhaného kokosu

• 100 g vlašských ořechů

• šťávu z 1/2 citronu

Na krém:

• 200 g namočených kešu ořechů

• 3 velké banány

• 1/2 lžičky mleté kurkumy

• šťávu z 1 citronu

• 150–200 g kokosového oleje

• 1 lžíci raw kakaa

Na marmeládu:

• 3/4 šálku červeného rybízu

• 1/2 šálku sušených datlí

+ nahrubo nasekané lískové ořechy na posypání

 

1. Mrkev s datlemi rozmixujte na jemnou konzistenci a dejte do mísy. Do suchého a čistého mixéru dejte vlašské ořechy a 150 g strouhaného kokosu, také rozmixujte, až vznikne ořechové máslo, a přidejte ke směsi z mrkve. Dále už jen přidejte zbývající strouhaný kokos a citronovou šťávu. Těsto pořádně promíchejte, kdyby bylo pořád řídké, přisypte trochu strouhaného kokosu.

2. Formu na koláč buď vymažte kokosovým olejem nebo ještě lépe vyložte potravinovou fólií a těsto do ní natlačte tak, ať vyplníte všechny záhyby. Dejte do lednice ztuhnout na cca 2 hodiny (nebo do mrazáku na přibližně půl hodiny) a mezitím si připravte krém.

3. Všechny přísady na krém kromě kakaa rozmixujte dohladka. Odeberte 1/3 krému a přimixujte do ní kakao. Oba krémy dejte na půl až jednu hodinu ztuhnout do mrazáku. Pak je vyndejte, promíchejte, a pokud drží na lžíci tvar bez rozlévání, můžete je začít aplikovat pomocí zdobicího sáčku na koláč, který jednoduše vyklopíte z formy na servírovací tác. Pokud jste formu vymazali jen olejem, počkejte chvíli, koláč v pokojové teplotě do přibližně třiceti minut povolí a měl by sám vypadnout z formy. Světlým krémem vyplňte nejdříve střed koláče, hnědý krém nastříkejte na okraj žlutého krému a doprostřed.

4. V mixéru rozmixujte červený rybíz a sušené datle. Získáte tím raw marmeládu, kterou naneste na okraje koláče a uhlaďte polévkovou lžící. Poté marmeládu posypte nasekanými ořechy.

TIPY:

Pokud nemáte po ruce červený rybíz, použijte na marmeládu třeba pomeranče nebo i kyselejší jablka.

Koláč můžete ještě ozdobit sušenými banánovými srdíčky. Připravíte je ze sušené banánové palačinky, ze které se vykrajují tvořítkem malá srdíčka. Palačinka se tvoří rozmixováním banánů a citronové šťávy a směs se pak suší v sušičce při teplotě do 42 °C.

 

Raw panna cotta

profimedia-0179608328 Foto:                                                                                                                     Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 400 ml vody

• 2 polévkové lžíce psyllia (vláknina z indického jitrocele)

• 2 polévkové lžíce medu

• šťávu z 1/2 citronu

• špetku mořské nerafinované soli

• 200 g kešu ořechů předem na min. 2 hodiny namočených ve vodě

Na marmeládu:

• 1 šálek červeného rybízu

• 1/2–3/4 šálku sušených datlí

 

1. Do vody nasypte psyllium a nechte asi hodinu nasáknout. Pak dejte směs do mixéru, přidejte všechny zbylé ingredience a rozmixujte dohladka.

2. Krém rozdělte do menších skleniček a dejte nejméně na hodinu vychladit do lednice.

3. Rybíz rozmixujte s datlemi. Získáte sladkokyselou marmeládu, která se k tomuto receptu výborně hodí. Rozdělte ji na dezert ve skleničkách a případně ještě dozdobte, například snítkou máty či meduňky, strouhanou raw čokoládou apod.

Zkuste i další raw dezerty:

 

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Snídaně v pohodě aneb Noční skleničky 5x jinak

Snídaně v pohodě Foto:

Spousta lidí nesnídá, protože ráno nestíhá. Co zkusit noční směs ve skleničkách? Základ je vždy stejný – ovesné vločky, kokosové mléko a pár dalších ingrediencí. Vtip je v tom, že si všechno připravíte do sklenice ještě večer a necháte to přes noc v lednici. Díky tomu všechny suché ingredience hezky nasáknou tekutinu a když ráno vstanete, skvělá snídaně na vás bude čekat v lednici. Když ji nesníte hned, prostě si skleničku vezmete s sebou do práce nebo do školy.

Takto si můžete klidně připravit v neděli večer snídaně na celý pracovní týden. Obsah skleniček vydrží bez úhony v lednici 5 dnů. A nemějte strach, že budete jíst nějaké „zrní“. Je to zdravá a vyvážená snídaně a svou chutí připomíná ovocný dort!

 

Základní recept na 1 porci (sklenici)

Co budete potřebovat:

• 1/2 hrnku ovesných vloček

• 1/2 hrnku kokosového mléka

• 1 lžíci chia semínek

• 1 lžíci javorového sirupu nebo medu

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• špetku mleté skořice

• vybranou přísadu (viz tato strana dole a následující stránky)

Do vhodné sklenice dejte všechny přísady, přidejte jednu z vybraných přísad a vše promíchejte. Sklenici zakryjte a uložte přes noc do lednice.

Ráno směs ozdobte čerstvým ovocem (podle přísady, kterou jste vybrali) a můžete snídat.

Vyberte si přísadu podle vlastní chuti:

Jahodová

snídaně jahodová

Do základního receptu vmíchejte 1/4 hrnku nakrájených čerstvých jahod (nebo 2 lžíce domácí jahodové marmelády). Dalšími nakrájenými jahodami ozdobte snídani až ráno.

5 osvědčených ajurvédských ranních nápojů na hubnutí

Ajurvéda je prastarý celostní léčebný systém založený na víře, že naše zdraví závisí na rovnováze těla, ducha a mysli. Podle ní je velmi důležité začít každý den správně. Ideální je vstát brzy ráno, krátce se rozhýbat (například pomocí pár cviků jógy) a pak si dát k snídani chuťově vyvážený nápoj (podle ajurvédy by snídaně neměla být hlavním jídlem dne, protože příliš jídla by mohlo po noci způsobit tělu šok).

 

Vyzkoušejte některý ze zázračných a voňavých nápojů plných koření, které přírodní cestou nastartují váš trávicí systém:

Horký rýžový nápoj

Horký rýžový nápoj

Podle ajurvédy jsou teplé nápoje po ránu ideální k nastartování trávení. Tento recept je skvělý v tom, že můžete zužitkovat zbylou vařenou rýži. Skořice pomáhá snižovat krevní cukr a chrání tělo před vznikem cukrovky.

 

Misku vařené rýže nasypte do kastrolu a zalijte nízkotučným mlékem tak, aby rýže byla lehce potopená (můžete použít i sójové nebo mandlové mléko). Oslaďte medem, lehce okořeňte mletou skořicí a krátce povařte. Směs můžete jíst lžící, ale pokud ji chcete jako nápoj, přelijte ji do mixéru a rozmixujte dohladka. Podávejte ihned, dokud je nápoj teplý.

 

6 nejhorších jídel na večer: Tloustne se po nich a špatně spí

Kvalitní spánek je extrémně důležitý pro funkci mozku i celého těla. Umožňuje regeneraci po náročném dni (nebo noci – v případě práce na směny) a dodává nám energii na dny následující. Když má člověk potíže se spaním, je unavený, rozmrzelý, hůř se soustředí a nic ho nebaví.

Poruchy spánku mohou mít různé příčiny – od psychologických (potíže v práci, neuspořádané vztahy, problémy různého charakteru) až po fyzické (nemoci, bolesti zad a kloubů, spánková apnoe). Důležitou roli v kvalitě nočního odpočinku hraje také pohyb a výživa.

Mýtus: Po sedmnácté hodině už ani sousto. Měli byste jíst tak, abyste neměli hlad či dokonce nehladověli. Poslední lehčí jídlo si dejte 2–3 hodinky před spaním. Foto:

Co se jídla týče, před ulehnutím do postele bychom se neměli nacpat k prasknutí, ale ani bychom neměli chodit spát s úplně prázdným žaludkem. Lidé, kteří drží dietu, nemohou často usnout, protože mají hlad a organismus je nastavený tak, že když má hlad, nechce spát, ale jít shánět potravu (vyplavuje se adrenalin a tělo se chystá k lovu či sběru). To je důvod, proč je při hladovění jedinec unavený, ale ne a ne zabrat.

Večer a v noci se mnohem snáz ukládá přebytečná energie do podkožních tukových zásob, protože energii už nevyužijeme.

Existují potraviny, kterým bychom se měli ve večerních hodinách a před spaním úplně vyhýbat:

Čokoláda

Čokoláda pro alergiky 3

Ta vysokoprocentní je sice relativně zdravá, ale i tak obsahuje obrovské množství tuku. Mléčné čokolády jsou navíc dost sladké. Kakao, z něhož se čokolády vyrábějí, obsahuje kofein – a ten je, jak známo, nepřítelem spánku. Některé studie ale tvrdí, že v kombinaci s theobrominem (další látka schovaná v kakau) není kofein aktivní, a proto prý zase tak povzbuzující účinky čokoláda nemá. Co ale před spaním určitě v čokoládách škodí, je tuk a cukr.

Článek je zařazen v: raw dezerty, raw strava, vitariánství, raw food, zdravé recepty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama