Domácí raw dezerty: Zkuste koláč, dort nebo panna cottu

Raw neboli živá strava získává stále víc na oblibě. A zdaleka to nejsou jen saláty! Raw může být klidně i slavnostní nedělní koláč nebo váš oblíbený dort!

Co je to raw strava

Raw strava využívá suroviny výhradně rostlinného původu, které se připravují za syrova nebo tepelnou úpravou do maximálně 42 stupňů Celsia. Mohlo by se zdát, že z takových surovin se moc sladkých věcí vyrobit nedá, ale opak je pravdou. Základem jsou ořechy, ovoce (sušené, čerstvé nebo mražené) a přírodní sladidla.

Dorty a dezerty připravené podle zásad raw kuchyně jsou bez mouky (tedy i bez lepku), rafinovaného cukru, bez mléčných produktů (tedy i laktózy) a bez vajec. Nepoužívají se samozřejmě ani žádná umělá barviva, kypřidla nebo jiné chemické přísady.

Je tedy jasné, že raw sladkosti jsou o poznání zdravější než ty klasické. Mnohdy jsou i dietnější, takže si nemusíte říkat: jeden kousek a dost. Pozor si dejte jen u dezertů, jejichž základem jsou ořechy. Ty jsou hodně hutné a také syté, takže jich opravdu stačí jen malý kousek.

Měli byste také vědět, že raw dezerty jsou určeny k téměř okamžité spotřebě. Bez úhony vydrží do druhého dne. Pokud je pak nespotřebujete, můžete je zamrazit, chlad enzymům neublíží. Až na ně budete mít chuť, nechte je rozmrznout při pokojové teplotě.

Recept na raw koláč jsme získali od Evy Peršinové, specialistky na raw food. Má lehký mrkvový korpus a náplň je jemně krémová. Navíc je doplněný sladkokyselou raw marmeládou a když se všechny chutě spojí dohromady, výsledkem je skvělá varianta slavnostního raw koláče:

Bezlepkový raw koláč

Foto: vitarianstyle.com

Co budete potřebovat:

Na mrkvový korpus:

• 300 g mrkve

• 70 g sušených datlí

• 300 g strouhaného kokosu

• 100 g vlašských ořechů

• šťávu z 1/2 citronu

Na krém:

• 200 g namočených kešu ořechů

• 3 velké banány

• 1/2 lžičky mleté kurkumy

• šťávu z 1 citronu

• 150–200 g kokosového oleje

• 1 lžíci raw kakaa

Na marmeládu:

• 3/4 šálku červeného rybízu

• 1/2 šálku sušených datlí

+ nahrubo nasekané lískové ořechy na posypání

1. Mrkev s datlemi rozmixujte na jemnou konzistenci a dejte do mísy. Do suchého a čistého mixéru dejte vlašské ořechy a 150 g strouhaného kokosu, také rozmixujte, až vznikne ořechové máslo, a přidejte ke směsi z mrkve. Dále už jen přidejte zbývající strouhaný kokos a citronovou šťávu. Těsto pořádně promíchejte, kdyby bylo pořád řídké, přisypte trochu strouhaného kokosu.

2. Formu na koláč buď vymažte kokosovým olejem nebo ještě lépe vyložte potravinovou fólií a těsto do ní natlačte tak, ať vyplníte všechny záhyby. Dejte do lednice ztuhnout na cca 2 hodiny (nebo do mrazáku na přibližně půl hodiny) a mezitím si připravte krém.

3. Všechny přísady na krém kromě kakaa rozmixujte dohladka. Odeberte 1/3 krému a přimixujte do ní kakao. Oba krémy dejte na půl až jednu hodinu ztuhnout do mrazáku. Pak je vyndejte, promíchejte, a pokud drží na lžíci tvar bez rozlévání, můžete je začít aplikovat pomocí zdobicího sáčku na koláč, který jednoduše vyklopíte z formy na servírovací tác. Pokud jste formu vymazali jen olejem, počkejte chvíli, koláč v pokojové teplotě do přibližně třiceti minut povolí a měl by sám vypadnout z formy. Světlým krémem vyplňte nejdříve střed koláče, hnědý krém nastříkejte na okraj žlutého krému a doprostřed.

4. V mixéru rozmixujte červený rybíz a sušené datle. Získáte tím raw marmeládu, kterou naneste na okraje koláče a uhlaďte polévkovou lžící. Poté marmeládu posypte nasekanými ořechy.

TIPY:

Pokud nemáte po ruce červený rybíz, použijte na marmeládu třeba pomeranče nebo i kyselejší jablka.

Koláč můžete ještě ozdobit sušenými banánovými srdíčky. Připravíte je ze sušené banánové palačinky, ze které se vykrajují tvořítkem malá srdíčka. Palačinka se tvoří rozmixováním banánů a citronové šťávy a směs se pak suší v sušičce při teplotě do 42 °C.

Raw panna cotta

Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 400 ml vody

• 2 polévkové lžíce psyllia (vláknina z indického jitrocele)

• 2 polévkové lžíce medu

• šťávu z 1/2 citronu

• špetku mořské nerafinované soli

• 200 g kešu ořechů předem na min. 2 hodiny namočených ve vodě

Na marmeládu:

• 1 šálek červeného rybízu

• 1/2–3/4 šálku sušených datlí

1. Do vody nasypte psyllium a nechte asi hodinu nasáknout. Pak dejte směs do mixéru, přidejte všechny zbylé ingredience a rozmixujte dohladka.

2. Krém rozdělte do menších skleniček a dejte nejméně na hodinu vychladit do lednice.

3. Rybíz rozmixujte s datlemi. Získáte sladkokyselou marmeládu, která se k tomuto receptu výborně hodí. Rozdělte ji na dezert ve skleničkách a případně ještě dozdobte, například snítkou máty či meduňky, strouhanou raw čokoládou apod.

Zkuste i další raw dezerty:

Podobné články

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 5. 2024

Berani, dnes očekávejte ve svém domě hodně aktivit. Mohla by se tam sejít skupina, možná velká, kterou hostíte vy nebo někdo z rodiny, a vyvolat podnětné rozhovory. Mohli byste se nechat strhnout energií, díky níž se dostanete do kontaktu s novým vědomím svých pocitů. Dnes večer očekávejte živé sny o cestování, cizích místech nebo létání.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.