Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

Jde to i bez příloh! 6 zdravých potravin, kterými je můžete nahradit a zhubnout

Hubnutí je jedno z nejdiskutovanějších témat na internetu i v běžném životě. Obecně můžeme říct, že o hubnutí toho víme hodně, jenže často pouze teoreticky. Například je logické, že hubneme, když jsme v kalorickém deficitu. Ale jak toho deficitu dosáhnout, abychom nehladověli a zhubli trvale? Někdy stačí málo, třeba nahradit klasické přílohy plné sacharidů, jako jsou knedlíky nebo bílé těstoviny, za něco vhodnějšího.
Vydáno: 06.03.2020
Jde to i bez příloh! 6 zdravých potravin, kterými je můžete nahradit a zhubnout
Autor: iStock Jde to i bez příloh! 6 zdravých potravin, kterými je můžete nahradit a zhubnout

Máte rádi velké porce? Používejte v kuchyni cuketu

Cuketa dokáže zvětšit objem ovesné kaše, nahradí klasické špagety nebo z ní můžete upéct skvělé čokoládové řezy. Fantazii se meze nekladou. „Výhodou cukety je, že obsahuje více než 90 % vody a to ji řadí mezi nízkokalorické potraviny. Mimo to nemá příliš výraznou chuť, můžeme ji tedy použít při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Výborné jsou například raw cuketové těstoviny,“ doporučuje Tereza Havrlandová, zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů.

Italské „linguine al pesto“

Linguine al pesto
Autor: Lifefood Linguine al pesto

Ingredience:

  • 3 cukety, nejlépe v bio kvalitě
  • 30 g olivového oleje
  • 30 g piniových raw oříšků
  • 30 g makadamových raw oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g listů čerstvé bazalky
  • sůl dle chuti

Postup:

Všechny ingredience kromě cukety dáme do mixéru a pulzně umixujeme pesto tak, aby v něm zůstaly kousky. Necháme odpočinout v lednici. Z cukety pomocí spiralizéru uděláme dlouhé nudle – linguine. Dáme je do cedníku, přidáme sůl a necháme ji působit 20–30 minut. Poté je obalíme utěrkou nebo kuchyňským papírem a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Přidáme pesto, promícháme a s láskou servírujeme.  

Naučte se milovat květák, ale na smažený zapomeňte

Každý z nás pravděpodobně zná smažený květák. Tahle košťálová zelenina toho ovšem nabízí mnohem víc. „Květák můžeme využít jako velmi chutnou variantu rýže. Nasekaným květákem můžeme také nahradit mouku v těstě na pizzu nebo si připravit velice chutný pokrm ze zapečeného květáku, který je díky nízkému množství sacharidů vhodný zejména při nízkosacharidovém stravování,“ radí Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka sítě výživových poraden NUTRIADAPT Weight Management Clinic. 

Krémový zapečený květák 

Krémový zapečený květák
Autor: NUTRIADAPT Krémový zapečený květák

Ingredience:

  • 1200 g květáku (cca 1 a půl kusu) 
  • 320 ml 12% smetany   
  • 120 g žervé 
  • 20 g dijonské hořčice
  • 160 g 30% eidamu 
  • špetka soli a špetka pepře
  • 60 g kvalitní libové slaniny 
  • 250 g cherry rajčátek  
  • 1 polévková lžíce másla 

Postup:

Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, přidáme očištěné růžičky květáku, povaříme je cca 5 minut, scedíme a odložíme na chvíli stranou. V malém rendlíku přivedeme k varu smetanu a necháme ji 5 minut probublat. Sundáme ze sporáku, přidáme krémový sýr, hořčici, ½ strouhaného sýra a pořádně zamícháme. Dochutíme pepřem a solí. Na pánvi osmažíme nakrájenou slaninu dokřupava, přidáme pokrájená rajčata a směs krátce prohřejeme. 

Zapékací misku vymažeme tukem, rozložíme do ní uvařený květák a slaninu s rajčaty, vše zalijeme sýrovou směsí, posypeme zbytkem sýra a zapečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.

DIETNÍ HIT: PIZZA PLACKA Z KVĚTÁKU!

Dýně šetří kalorie a zlepšuje kvalitu pleti

Další skvělou surovinou je dýně, která je ideální k přípravě polévek, pyré nebo jako součást pečené zeleniny. Dýně má vysoký obsah karotenoidů, čímž působí blahodárně na pleť a skvěle se hodí k přípravě slaných i sladkých jídel. „Pokud máte rádi hřejivou dýňovou polévku, zkuste si ji připravit v raw variantě. Přesvědčíte se o tom, že vás zahřeje, i když si ji připravíte bez vaření,“ tvrdí Tereza Havrlandová.

Dýňová polévka s pikantními raw marinovanými kešu  

Dýňová polévka s pikantními raw marinovanými kešu
Autor: Lifefood Dýňová polévka s pikantními raw marinovanými kešu

Ingredience:

  • 450 g dýně hokaido (oloupané)
  • 400 ml vody
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička kari
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička raw sirupu z agáve
  • 2 lžičky raw mandlové pasty
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce raw dýňových semínek
  • 80 g raw marinovaných indických kešu

Postup:

Dýni rozkrojíme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na kousky. Přidáme vodu a rozmixujeme. Stroužek česneku utřeme s kořením a přimícháme do rozmixované dýně. S chutí si můžeme pohrát přidáním mandlové pasty nebo dýňových semínek. Ozdobíme a dochutíme vynikajícími raw marinovanými kešu oříšky.

Máte rádi lasagne? Upečte si je z lilku

Lilek obsahuje podobné živiny jako cuketa. Seženete ho v různých barevných provedeních a při jeho použití namísto přílohy výrazně snížíte obsah kalorií ve svém jídle. „Jednou z možností je lilek vydlabat a naplnit dle vaší chuti například kuřecími nudličkami, sýrem nebo grilovanou zeleninou. Dá se z něj upéct také pizza nebo lilkové lasagne (zapečený lilek),“ dává tip na úpravu této všestranné zeleniny Monika Bartolomějová.

Zapečený lilek

Zapečený lilek
Autor: NUTRIADAPT Zapečený lilek

Ingredience:

  • 1 větší lilek 
  • sůl 
  • 200 g ricotty
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu  
  • česnek a pepř dle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 240 g loupaných sekaných rajčat v plechovce 
  • čerstvá bazalka  

Postup:

Lilek nakrájíme podélně na asi 1,5 cm tenké plátky. Posolíme je, necháme vypotit a pak je osušíme. Ricottu smícháme s nastrouhaným parmazánem a ochutíme prolisovaným česnekem a pepřem. Lilky opečeme na troše olivového oleje na pánvi. Každý plátek pomažeme ricottovou pomazánkou a svineme. Omáčku připravíme smícháním rajčat z plechovky a natrhané bazalky. Chvíli povaříme a dochutíme solí, pepřem a trochou olivového oleje (můžeme přidat i cibuli a česnek – nejprve je lehce orestujeme na troše oleje). Lilkové závitky vyskládáme do zapékací mísy a přelijeme rajčatovou omáčkou. Pečeme v troubě při 180 °C asi 25 minut.

Okurka se hodí nejen do letních salátů

Saláty máme obvykle spojené s létem, přesto jim zkuste dát šanci i v zimě. Například salátová okurka je dobrým spojencem v dietě, protože nemá téměř žádné kalorie, ale zato disponuje vysokým obsahem vody, vlákniny a dokáže na chvíli uspokojit hladový žaludek. „Okurku neupravujte tepelně, zbytečně byste tím ztratili živiny, které nabízí. Použijte ji jako přílohu ve formě raw okurkových špaget nebo si připravte super zdravý a zároveň neuvěřitelně chutný mořský okurkovo-wakame salát,“ doporučuje Tereza Havrlandová.

Mořský okurkovo-wakame salát s chlorellovým dresinkem

Mořský okurkovo-wakame salát s chlorellovým dresinkem
Autor: Lifefood Mořský okurkovo-wakame salát s chlorellovým dresinkem

Ingredience:

  • 5 kousků řas wakame
  • 1 kousek okurky
  • 1 kousek citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky Tamari
  • 2–3 lžíce raw sirupu z agáve
  • 2 lžíce raw tahini
  • ¼ lžičky chlorelly
  • chilli, raw sezamová semínka dle chuti
  • jarní cibulky dle chuti

Postup:

V míse namočíme ve vodě řasy wakame, dokud nezměknou, což trvá tak zhruba 25 minut. Pak z nich vymačkáme vodu, usušíme je a nasekáme na kousky. Na okurku použijeme spiralizér a nastrouháme z ní nudle. Wakame i okurkové nudle dáme do velké mísy a promícháme. Jemný chlorellový dresink s tahini si připravíme tak, že vymačkáme citron a přidáme k němu česnek, sezamový olej, sójovou omáčku, agáve sirup, tahini, chlorellu a chilli. Mixujeme do jemné konzistence vhodné na dresink, v případě nutnosti přidáme vodu. Salát rozdělíme na 4 porce, přidáme dresink a posypeme sezamovými semínky a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.  

13 VĚCÍ, KTERÉ SE STANOU S VAŠÍM TĚLEM, KDYŽ ZAČNETE JÍST 1 OKURKU DENNĚ

Zařaďte do jídelníčku žampiony. Nahradí dokonce i burger

Žampiony portobello dokážou nahradit dokonce i burgerové housky, na rozdíl od pečiva z bílé mouky jsou však plné výživných látek a navíc dietní. „Houby mají obecně vysoký podíl vody a díky tomu velmi málo kalorií. Kromě zmiňovaného burgeru si klobouky žampionů můžete naplnit sýrem, mletým masem nebo zeleninou,“ říká Monika Bartolomějová.

Plněné žampiony portobello 

Plněné žampiony portobello 
Autor: NUTRIADAPT Plněné žampiony portobello 

Ingredience:

  • 4 žampiony portobello
  • olivový olej 
  • sůl a pepř dle chuti
  • 6 sušených rajčátek
  • 1 svazek rozmarýnu    
  • 1 balení mozzarelly light nebo cherry mozzarelly       
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g cherry rajčátek
  • balzamikový ocet nebo balzamiko redukce
  • lístky čerstvé bazalky na ozdobení

Postup:

Žampiony otřeme kuchyňskou utěrkou, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.Do každého kousku vložíme na menší kousky nakrájené sušené rajče, posypeme ho nasekaným rozmarýnem a přikryjeme kuličkami mozzarelly. Vložíme do zapékací misky a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 25–35 minut. 

Omáčku z rajčátek vytvoříme tak, že na olivovém oleji rychle osmahneme na plátky nakrájený česnek. Přidáme rozpůlená cherry rajčátka. Vše prohřejeme, osolíme, opepříme a dochutíme balzamikem dle chuti.  Zapečené žampiony servírujeme přelité omáčkou z cherry rajčat, ozdobené lístky čerstvé bazalky. Pro ještě lepší chuť můžeme zakápnout olivovým olejem.

Článek je zařazen v: čím nahradit přílohu, dietní přílohy, jak zhubnout, dieta, hubnutí, přílohy a hubnutí, plněné žampiony, zapečený květák, cuketové těstoviny, wakame, dýně, Hokkaido, hokaido