Mlsat a nepřibrat: 4 nápady, jak nahradit čokoládu
Pravá čokoláda je nenahraditelná, ale s pomocí těch správných surovin a trochy fantazie se dá chutně nahradit, aniž byste se museli bát prázdných kalorií.
Kakaové boby obsahují nesčetné množství zdraví prospěšných látek, jako je třeba hořčík, síra, železo, mangan, měď, antioxidanty (flavonoidy), kyselinu stearovou (ta má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi) i mnoho dalších pokladů. Její nutriční bohatství je důvodem, proč byste ji měli konzumovat, ale pouze v její vysokoprocentní podobě. Čím větší podíl kakaa čokoláda obsahuje, tím je zdravější. Naopak její mléčné kolegyně v našich tělech nadělají pěknou paseku, a to kvůli spoustě cukru a dalším příměsím, které se do nich přidávají.
Pokud milujete chuť čokolády, ale neumíte sníst jen jeden proužek, zkuste si doma připravit některou z jejích alternativ a nebudete se muset bát prázdných kalorií. Nakupte si několik ingrediencí a pak jen kouzlete podle vlastní fantazie.
Inspirovat se můžete těmito recepty:
Kakaová pěna
Kakao vzniká drcením pražených kakaových bobů. Proto v něm zůstává většina výživných látek, které se díky němu dostanou až do vašeho těla. Pro vytvoření lehoučké a nadýchané kakaové pěny smíchejte 200 gramů kvalitního bílého jogurtu (s obsahem tuku kolem 3,5%), dvě vrchovaté lžíce kakaa a sladidlo (nekalorické kapičky, jež jsou k dostání na e-shopech, tekutou stévii, trošku medu nebo sirupu z agáve či javorového sirupu). Vše promixujte jednou metličkou z tyčového mixéru, aby se do směsi dostal vzduch, a pak už si jen pochutnávejte.
Karob na 1000 způsobů
Karob je prášek, který pořídíte v každém obchodě se zdravou výživou. Chutná podobně jako kakao a je rovněž napěchovaný vitaminy a minerály. Neobsahuje kofein ani alergeny, je méně tučný než kakao, ale zato o kapku sladší – proto není potřeba ho tolik doslazovat. Zkuste smíchat dvě vrchovaté lžíce s bílým jogurtem, tvarohem nebo sýrem cottage a doslaďte dle potřeby. Získáte zdravou a dietní karobovou pěnu. Můžete také přidat lžičku karobu do rozehřátého ořechového nebo arašídového másla a tím vykouzlíte doslova nebe na lžičce.
Avokádové potěšení
Kupte jakékoliv avokádo a nechte ho dozrát při pokojové teplotě až do úplně měkké a mazlavé podoby. Lžičkou vydlabejte jeho vnitřek, zasypte ho kakaem nebo karobem, doslaďte medem či sirupem a důkladně rozmačkejte vidličkou nebo projeďte mixérem. Avokádová „nutella“ plná zdravých tuků je rázem na světě.
Ořechová pasta
Ořechová, semínková a buráková másla si získávají čím dál víc příznivců. Dokonale chutnají sama o sobě, proto je zbytečné kupovat si ta doslazovaná. Pořiďte si čisté ořechové máslo nebo si ho doma s pomocí výkonného mixéru vyrobte. Doslaďte si ho podle své chuti tím, co máte rádi, a nezapomeňte přidat kakao, karob, skořici, rozinky, kokos či syrovátkový protein. Získáte tak extrémně zdravou, výživnou a bílkovinami nabitou lahůdku, kterou si můžete dopřát zcela bez výčitek. U ořechových pomazánek mějte na mysli jejich vyšší energetickou hodnotu (kvůli zdravému tuku z ořechů), proto to s nimi nepřehánějte.
Zdroj: Fithall.cz
Mohlo by vás taky zajímat: