TOP 5 slaných a zdravých snídaní
Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Tím, co sníte ráno, buď svoje tělo i mozek nastartujete, nebo naopak utlumíte. Nešiďte svůj organismus o cenné živiny a nenuďte sami sebe konzumací stále stejných snídaní.
Zkuste vyměnit sladkou obilnou kaši, palačinky či koláče za slanou alternativu a uvidíte, že až do oběda si na jídlo nevzpomenete.
Základ snídaně, ať sladké či slané, by měly tvořit komplexní sacharidy, kvalitní bílkoviny a zdravé tuky. Nevynechávejte ani vlákninu a dostatek tekutin, pokud možno v podobě neslazeného čaje nebo čisté vody s citrónem.
Inspirujte se nejlepšími slanými snídaněmi a hned zítra si jednu z nich připravte:
Celozrnný žitný kváskový chléb s vejci, avokádem a rajčaty
Foto: yumtest.com
Zdatní jedinci si mohou kváskový chléb z celozrnné žitné mouky upéct doma sami, ostatní ho pořídí na farmářském trhu nebo v dobré pekárně.
Rozpečte dva plátky chleba v topinkovači či v troubě. Zralé avokádo rozmačkejte vidličkou společně s kouskem čerstvého sýra (typu Lučina), jemně osolte a opepřete. Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte na kolečka. Na rozpečený chléb namažte avokádovou pomazánku, navrch položte kolečka vajec a na závěr své mistrovské dílo ozdobte rajčaty (výborná jsou cherry rajčátka krátce opečená na grilovací pánvi).
Míchaná vejce se šunkou, sýrem a bylinkami
Foto: Thinkstock
Rozklepněte do misky tři čerstvá vejce a dobře je promíchejte se špetkou soli a pepře. Přidejte nadrobno nakrájenou kvalitní šunku, nízkotučný sýr a čerstvé bylinky (bazalku, petržel, pažitku).
Rozpalte si pánev a na troše másla vejce umíchejte - dejte pozor, aby nebyla příliš tuhá! Jako přílohu zvolte třeba celozrnný knäckebrot.
Vývar z hovězí oháňky
Foto: Thinkstock
Den předem si připravte hovězí vývar, který se bude jen pozvolna táhnout (vařit těsně pod bodem varu) na plotně. Večer přidejte kořenovou zeleninu a ráno před podáváním ho došperkujte nudlemi. Vývar je k snídani sice neobvyklý, ale jakmile ho jednou v zimě zkusíte, nebudete se chtít po probuzení zahřát ničím jiným.
Volské oko v paprice s chia semínky
Foto: meatlessmonday.com
Červenou, žlutou či zelenou papriku rozkrojte napříč a ukrojte z ní asi centimetr široká „kolečka“. Rozehřejte pánev a tři kolečka papriky na ni položte tak, aby vytvořila ohrádku pro vejce. Do každého z nich rozklepněte jedno vejce, osolte ho, opepřete a ozdobte chia semínky. Až začne žloutek tuhnout, netradiční volské oko opatrně servírujte na talíř a snězte ho s kouskem kvalitního pečiva.
Slaná ovesná kaše
Foto: girlmakesfood.com
Zalijte asi 50 gramů ovesných vloček vodou a uvařte je v mikrovlnné troubě. Do vloček vmíchejte čerstvý sýr (Cottage, Lučinu a pod.), na jemno nakrájenou jarní cibulku, trochu soli, pepře a bylinky podle své chuti. Kompletní snídaně je na světe během pár minut.
Zdroj: Fithall.cz