Dort k snídani? Zdravý, krásný a bez lepku!
Ne nadarmo se říká, že člověk jí i očima. V tomto případě si pochutná váš zrak i chuťové buňky a ještě to bude zdravé!
Snídáte alespoň někdy müsli? Nebo jogurt s müsli? Nebo jogurt s müsli a ovocem? Zkuste to tentokrát jinak a udělejte si víkend ještě krásnější.
To, co vidíte na obrázku a co vypadá jako koláč nebo dort, je vlastně všechno, co jsme zmínili. Základem je korpus z pečeného oříškového müsli, náplň tvoří řecký jogurt a krásu tomu všemu dodává šťavnaté barevné ovoce na vrchu, kterého je ještě pořád všude plno.
Je to jednoduché, dobré a pokaždé to může být jiné, když budete ovoce různě obměňovat a vytvářet z něj jinak barevné obrazce. Další příležitost pro tvůrčí povahy, jak se v kuchyni vyřádit a nenadělat moc velký binec.
Co budete potřebovat:
• 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
• 1 hrnek nasekaných ořechů (nejlépe směsi – v tomto receptu byla použita směs mandlí, nesolených pistácií, vlašských a lískových ořechů, dýňových a sezamových semínek)
• 5 lžic rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
• 1/4 hrnku medu
• 1 lžičku vanilkového extraktu
• asi 3 hrnky řeckého bílého jogurtu (můžete použít i jogurt s příchutí, ale měl by být kvalitní a hustý)
• barevné ovoce na ozdobení
1. V míse dobře promíchejte vločky s nasekanými ořechy, máslem (olejem), medem a vanilkou.
2. Směs nasypte do vymazané kulaté dortové rozevírací formy o průměru asi 24 cm (můžete použít i formu na koláč a prsty, případně dnem skleničky nebo jiné vhodné nádobky s rovným dnem ji upěchujte rovnoměrně po celém dně.
3. Formu dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut, dokud směs nezačne lehce zlátnout. Vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout. (Pokud chcete ráno ušetřit čas, upečte si korpus den předem a druhý den ráno ho jen naplňte.)
4. Na vychladlý korpus rozetřete v rovnoměrné vrstvě hustý jogurt.
5. Nakonec na jogurt naaranžujte v kruzích ovoce. Snažte se přitom, aby se barvy střídaly. Můžete využít drobné letní ovoce (borůvky, maliny, ostružiny), jahody (celé nebo nakrájené), kiwi, banány, nakrájené nektarinky, blumy, broskve, v zimě třeba různé druhy citrusů. Snídani podávejte pokud možno hned, dokud je korpus hezky křupavý.
Tuhle dobrotu můžete nakrájet nožem na porce nebo si prostě vzít lžíci a jíst ji přímo z formy.
Možná vám bude líto tu krásu sníst, ale nezapomeňte – je to jenom snídaně a můžete si udělat další třeba příští víkend. Nebo hned následující den:)
Foto: theviewfromgreatisland.com
Mohlo by vám taky chutnat: