Seriály a filmy

14. listopadu 2023 14:15

Komerční sdělení

Divadlo pod Palmovkou v prosinci představí nejslavnější českou hudební komedii Prodaná nevěsta

Do vsi přijíždí pouť a všichni se veselí. Jen Mařenka se trápí. Má si vzít ženicha, kterého nemiluje. Dohazovač Kecal chce za každou cenu dojednat její svatbu s koktavým Vaškem, synem Tobiáše Míchy. Krušina, Mařenčin otec má tak vyrovnal svůj dávný dluh Míchovi. Jeník, Mařenčin milý ale mezitím uzavře geniální smlouvu…

Tvůrčí tým Divadla pod Palmovkou je v plném proudu příprav a zkoušení chystané inscenace Prodaná nevěsta. Hudební komedie o tom, jak nepřijít o peníze, ale ani o milovanou Mařenku a o jedné geniální léčce. Komická hra o třech dějstvích, původně tzv. malá opera neboli hra se zpěvy, je považovaná za českou “národní operu”. Bedřichu Smetanovi se zalíbilo libreto Karla Sabiny a v letech v letech 1863–1866 napsal stejnojmennou operu. Chtěl tím ukázat, že česká hudba má v Evropě své jedinečné místo. Dnes se Prodaná nevěsta hraje po celém světě, její melodie zlidověly a patří k nejznámějším dílům české klasické hudby.

Na co se můžete těšit?

Libeňská scéna se k původní „singspielové“ podobě Prodané nevěsty v mnohém vrátí, oživí Smetanu a přinese i milé překvapení. Režie se tentokrát ujal Jakub Krofta, v hlavních rolích se představí Pavla Gajdošíková, Jaroslav Blažek, Barbora Kubátová, Jakub Albrecht, Radek Valenta, Hana Seidlová a další. Do nového hudebního kabátu slavnou operu oblékl jeden z našich nejvýraznějších hudebních skladatelů Ivan Acher, který od roku 2002 spolupracuje se souborem pro soudobou hudbu Agon Orchestra, pro nějž zkomponoval bezmála 20 orchestrálních skladeb a jeho díla zazněly na festivalech vážné hudby v Praze (Pražské jaro), v Hamburku, Vídni, Bratislavě, Budapešti a v dalších místech po Evropě.

Prodaná nevěsta jinak

„Nikdy jsem nezkoušela operu. Opěrní zpěv je pro mě opravdu nepředstavitelně těžký, takže je to velká výzva, obecně pro činoherce. Ale jsme Palmovka a ta má svoje cestičky,“ vysvětluje herečka Pavla Gajdošíková, v čem je pro ní zkoušení specifické. „Těší mě nahlížet na hru docela jinak, než jak má většina z nás Prodanou nevěstu vrytou. V našem podání to myslím nebude typicky milá česká fraška s áriemi a tanečky. Může za to zejména inscenační tým v čele s Jakubem Kroftou. Samozřejmě se ale od opravdové podstaty hry zas tak nevzdalujeme. Je v ní vlastně všechno a to mě mile překvapuje,“ uzavírá Gajdošíková a dodává, že nejvíce se těší na setkávání s diváky.

Děj Prodané nevěsty se odehrává v české vesnici, do které přijíždí pouť, všichni se veselí a zároveň se připravuje svatba Jeníka a Mařenky. Ti jsou do sebe zamilovaní. Jenže Mařenčin otec Krušina svou dceru zaslíbil ke sňatku se synem bohatého sedláka Tobiáše Míchy jako vyrovnání dávného dluhu. Mařenka se trápí, protože si má vzít ženicha, kterého nemiluje. Její milý Jeník ji utěšuje, že jejich věrná láska překoná všechny nástrahy. Kecal ale, chce za každou cenu dojednat svatbu Mařenky s koktavým a hloupým Vaškem. A Jeník mezitím uzavře geniální smlouvu.

Karel Sabina byl nejznámější český udavač, který ve své době proslul jako básník, bouřlivák, nemilosrdný satirik a právě také jako konfident rakouské tajné policie. Bedřich Smetana pojal nejprve Sabinovo libreto jako „singspiel“, tedy hru se zpěvy, a stvořil tak dokonalý obraz české vesnice a české povahy. Řada dnes známých a populárních árií původně ve hře ale vůbec nefigurovala. Ty dopsal Smetana až později, kdy hru dotvořil v plnohodnotnou operu a zajistil jí trvalý mezinárodní úspěch.

Premiéry ve Velkém sále Divadla pod Palmovkou se diváci dočkají už 9. 12. 2023.

Sdílejte článek
Štítky komedie opera Divadlo pod Palmovkou Bedřich Smetana Pavla Gajdošíková Karel Sabina Prodaná nevěsta

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.