Domácí pizza s dýní, modrým sýrem a ořechy
Zkuste si doma upéct vlastní pizzu s velmi neobvyklou náplní.
Suroviny
4 PORCE DOBA PŘÍPRAVY DO 1 HODINY
Na těsto:
hladká mouka 500 g čerstvé droždí 1 kostka vlažná voda 250 ml krupicový cukr 1 lžíce olivový olej 1 lžíce sůl
Na náplň:
- 1/2 dýně hokaido
- vlašské ořechy 1 hrst
- kečup 500 ml
- bazalkové pesto 2 lžíce
- sýr s modrou plísní (Gorgonzola) dle chuti
- nastrouhaný sýr čedar 200 g
- mletý pepř
- sůl
- med na pokapání (nemusí být)
Postup
Droždí s cukrem rozmíchejte ve 100 ml vlažné vody. Mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek, osolte.
Vodu s droždím a cukrem vlijte do důlku a zapracujte s moukou. Až mouka vodu vstřebá, přilijte zbývající vodu i olej a pokračujte v hnětení.
Vál i ruce si podle potřeby poprašte moukou. Těsto hněťte alespoň 10 minut, nebo dokud nebude pěkně pružné.
Hotové těsto nechte alespoň 20 minut kynout při pokojové teplotě, musí zdvojnásobit objem. Nakonec těsto rozdělte na dva díly, vypracujte z nich rukama na pomoučeném válu placky a přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem.
Dýni omyjte, zbavte semínek, nakrájejte ji i se slupkou na tenčí měsíčky a 10 minut ji povařte ve vroucí vodě.Troubu si předehřejte na 250 °C.
Kečup smíchejte v misce s pepřem a pestem.Pláty těsta hojně potřete kečupovou směsí, posypte strouhaným sýrem a klaďte na ni dýni, ořechy a rukama rozdrolte i sýr s modrou plísní.
Pizzu vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 10 minut, dokud nebudou okraje nazlátlé. Poté ji můžete dle chuti ještě jemně pokapat medem.