4x jahodová zavařenina: s mangem, rebarborou, banány nebo zeleným pepřem
Opravdu dobrou zavařeninu si dnes můžete klidně koupit, ale ta vlastnoručně vyrobená chutná vždycky lépe. Jahody právě dozrávají, tak na nic nečekejte a vyrobte si pár skleniček se sladkým obsahem.
Základními ingrediencemi na zavařeninu jsou ovoce a cukr. A pak už záleží na vás, co si k nim ještě přidáte, aby ta vaše marmeláda nebo džem byly ještě lepší a originálnější. My pro vás máme čtyři nápady, které určitě stojí za vyzkoušení:
Jahodová marmeláda se zeleným pepřem
Jahodová marmeláda je velmi jemná a přidáním zeleného pepře získá na pikantnější a zajímavější chuti. Ale nebojte se, vůbec nebude pálit na jazyku.
Co budete potřebovat:
- 1 kg jahod
- 450 g cukru
- 2 lžíce nakládaného zeleného pepře bez nálevu
Postup:
1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat, očistěte je a po částech rozmixujte. Nalijte je do kastrolu, přisypte cukr (můžete přidat i trochu citronové šťávy), promíchejte, přiveďte k varu a za občasného míchání vařte do zhoustnutí.
2. Pak snižte teplotu a za stálého míchání dále vařte, dokud není marmeláda tak hustá, že drží na vařečce a nestéká.
3. Nakonec vmíchejte nakládaný zelený pepř a povařte ještě 5 minut.
4. Hotovou marmeládu naplňte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Jahodový džem s rebarborou
Vůbec není kyselý, jen příjemně nakyslý, což jistě ocení všichni, kteří nemají příliš v oblibě přeslazené kupované zavařeniny.
Co budete potřebovat:
- 600 g jahod
- 550 g cukru
- 400 g očištěné rebarbory
Postup:
1. Jahody propláchněte studenou vodou, nechte je dobře odkapat a zbavte lístků. Větší jahody překrájejte, menší nechte v celku a dejte vše do kastrolu. Přisypte dvě třetiny cukru, za občasného míchání povařte a průběžně sbírejte pěnu tvořící se na povrchu.
2. Rebarboru opláchněte, stáhněte z ní vnější vlákna, řapíky nakrájejte na plátky široké asi 2 cm a smíchejte je ve druhém kastrolu se zbylou třetinou cukru. Za občasného míchání směs přiveďte k varu a povařte do zhoustnutí.
3. Když jahody začnou houstnout, snižte teplotu, vmíchejte do nich povařenou rebarboru s cukrem a vařte ještě asi 10 minut.
4. Hotový džem naplňte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Jahodový džem s mangem
Nejen mango, ale i kokosové mléko dodává tomuto skvělému džemu chuť a vůni, která vám připomene vzdálené země s mořem a palmami.
Co budete potřebovat:
- 850 g jahod
- 400 g cukru
- 150 g čerstvé dužiny z manga
- 2 dl kokosového mléka
Postup:
1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat, očistěte je a větší překrájejte. Mango nakrájejte na kostičky.
2. V kastrolu smíchejte kokosové mléko s cukrem a povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Přidejte připravené jahody a mango a přiveďte opět za občasného zamíchání k varu. Když směs začne houstnout, stáhněte teplotu a za stálého míchání dále vařte do úplného zhoustnutí.
3. Hotový džem nalijte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Jahodový džem s banány
Udělejte ho rovnou víc. Velejemný džem si určitě zamilují vaše děti. K snídani už nebudou chtít nic jiného.
Co budete potřebovat:
- 700 g jahod
- 450 g cukru
- 300 g oloupaných banánů
- šťávu z 1/2 citronu
Postup:
1. Jahody propláchněte studenou vodou, nechte je dobře odkapat a zbavte lístků. Větší jahody překrájejte, menší nechte v celku a vše dejte do kastrolu. Přisypte dvě třetiny cukru, za občasného míchání povařte a průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
2. Do druhého kastrolu dejte oloupané a na kousky nakrájené banány, zasypte je zbylou třetinou cukru, přidejte citronovou šťávu, za průběžného míchání povařte do zhoustnutí a odstavte.
3. Jakmile také jahody zhoustnou, přimíchejte k nim banány a ještě krátce povařte.
4. Džem naplňte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.