Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

4x jahodová zavařenina: s mangem, rebarborou, banány nebo zeleným pepřem

Opravdu dobrou zavařeninu si dnes můžete klidně koupit, ale ta vlastnoručně vyrobená chutná vždycky lépe. Jahody právě dozrávají, tak na nic nečekejte a vyrobte si pár skleniček se sladkým obsahem.
Vydáno: 20.06.2019
4x jahodová zavařenina: S mangem, rebarborou, banány nebo zeleným pepřem
Autor: iStock 4x jahodová zavařenina: S mangem, rebarborou, banány nebo zeleným pepřem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Základními ingrediencemi na zavařeninu jsou ovoce a cukr. A pak už záleží na vás, co si k nim ještě přidáte, aby ta vaše marmeláda nebo džem byly ještě lepší a originálnější. My pro vás máme čtyři nápady, které určitě stojí za vyzkoušení:

Jahodová marmeláda se zeleným pepřem

Jahodová marmeláda je velmi jemná a přidáním zeleného pepře získá na pikantnější a zajímavější chuti. Ale nebojte se, vůbec nebude pálit na jazyku.

Jahodová marmeláda se zeleným pepřem
Autor: Yummy Image Jahodová marmeláda se zeleným pepřem

Co budete potřebovat: 

  • 1 kg jahod
  • 450 g cukru
  • 2 lžíce nakládaného zeleného pepře bez nálevu

 

Postup:

1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat, očistěte je a po částech rozmixujte. Nalijte je do kastrolu, přisypte cukr (můžete přidat i trochu citronové šťávy), promíchejte, přiveďte k varu a za občasného míchání vařte do zhoustnutí.

2. Pak snižte teplotu a za stálého míchání dále vařte, dokud není marmeláda tak hustá, že drží na vařečce a nestéká.

3. Nakonec vmíchejte nakládaný zelený pepř a povařte ještě 5 minut.

4. Hotovou marmeládu naplňte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

 

Jahodový džem s rebarborou

Vůbec není kyselý, jen příjemně nakyslý, což jistě ocení všichni, kteří nemají příliš v oblibě přeslazené kupované zavařeniny.

Jahodový džem s rebarborou
Autor: iStock Jahodový džem s rebarborou

Co budete potřebovat: 

  • 600 g jahod
  • 550 g cukru
  • 400 g očištěné rebarbory

 

Postup:

1. Jahody propláchněte studenou vodou, nechte je dobře odkapat a zbavte lístků. Větší jahody překrájejte, menší nechte v celku a dejte vše do kastrolu. Přisypte dvě třetiny cukru, za občasného míchání povařte a průběžně sbírejte pěnu tvořící se na povrchu.

2. Rebarboru opláchněte, stáhněte z ní vnější vlákna, řapíky nakrájejte na plátky široké asi 2 cm a smíchejte je ve druhém kastrolu se zbylou třetinou cukru. Za občasného míchání směs přiveďte k varu a povařte do zhoustnutí.

3. Když jahody začnou houstnout, snižte teplotu, vmíchejte do nich povařenou rebarboru s cukrem a vařte ještě asi 10 minut.

4. Hotový džem naplňte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

 

Jahodový džem s mangem 

Nejen mango, ale i kokosové mléko dodává tomuto skvělému džemu chuť a vůni, která vám připomene vzdálené země s mořem a palmami.

jahodový džem s mangem
Autor: Yummy Image jahodový džem s mangem

Co budete potřebovat: 

  • 850 g jahod 
  • 400 g cukru
  • 150 g čerstvé dužiny z manga
  • 2 dl kokosového mléka

 

Postup:

1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat, očistěte je a větší překrájejte. Mango nakrájejte na kostičky.

2. V kastrolu smíchejte kokosové mléko s cukrem a povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Přidejte připravené jahody a mango a přiveďte opět za občasného zamíchání k varu. Když směs začne houstnout, stáhněte teplotu a za stálého míchání dále vařte do úplného zhoustnutí.

3. Hotový džem nalijte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 

Jahodový džem s banány 

Udělejte ho rovnou víc. Velejemný džem si určitě zamilují vaše děti. K snídani už nebudou chtít nic jiného.

Jahodový džem s banány
Autor: Yummy Image Jahodový džem s banány

Co budete potřebovat: 

  • 700 g jahod
  • 450 g cukru
  • 300 g oloupaných banánů
  • šťávu z 1/2 citronu

 

Postup:

1. Jahody propláchněte studenou vodou, nechte je dobře odkapat a zbavte lístků. Větší jahody překrájejte, menší nechte v celku a vše dejte do kastrolu. Přisypte dvě třetiny cukru, za občasného míchání povařte a průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.

2. Do druhého kastrolu dejte oloupané a na kousky nakrájené banány, zasypte je zbylou třetinou cukru, přidejte citronovou šťávu, za průběžného míchání povařte do zhoustnutí a odstavte.

3. Jakmile také jahody zhoustnou, přimíchejte k nim banány a ještě krátce povařte.

4. Džem naplňte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Článek je zařazen v: jahody, zavařování, džem, mango, banány, kokosové mléko, rebarbora, jahodová marmeláda, reveň, zelený pepř
Reklama