Zdravé recepty

20. července 2018 07:30

Anna Kopečková

Zdravé letní zavařování: Uložte si kousek léta na zimu

Zatímco v zimě máme určitých druhů ovoce či zeleniny naprostý nedostatek, přes léto se naopak můžeme potýkat s nadbytkem - a pak trpět, při pohledu na kazící se plodiny, které jsme nestihli spotřebovat nebo zpracovat. Jak si kousek léta uchovat do zimy, aby neutrpěla kvalita plodů ani vaše linie?

Rajčata a papriky

Sladká červená rajčátka patří společně s paprikami mimo sezónu mezi dražší položky, a proto by byla škoda vyhodit je. Pokud se vám letos rozrostly příliš, zavařte si je do sklenic jako základ na lečo. Rajčata můžete spařit a oloupat, pokrájet na drobné kousky a máte také hotový základ na rajčatovou omáčku do špaget, na rajskou nebo do polévky. Zeleninu naskládejte do sklenic, přidejte vodu se špetkou soli (či dalším kořením dle chuti a fantazie) a sterilizujte cca 20 minut při teplotě 80 °C. Zavařovat můžete v troubě, mikrovlnné troubě nebo pomocí zavařovacího hrnce. Z rajčátek si můžete připravit domácí kečup podle některého z návodů na internetu.

Meruňky

Jsou vhodné na přípravu kompotů i marmelád. Mražení se příliš nevyplatí - plody pak zhnědnou a velmi změknou. Pokud chcete meruňky přece jen zamrazit, je vhodné je rozmixovat na pyré a pochutnat si na nich jako na meruňkové dřeni. Při zavařování v troubě postupujte tak, že naplníte sklenice, zalijete je vroucím nálevem a uzavřete. Naskládejte je na plech s vyšším okrajem, do kterého nalijete cca 3 cm horké vody. Troubu předehřejte na 150 °C, spodní i vrchní ohřev, vložte plech se sklenicemi a zahřívejte je 15 minut. Po této době přepněte na spodní ohřev, snižte teplotu na 100 °C a ohřívejte dalších 20 – 25 minut. Po zavaření vyndejte sklenice a otočte je na utěrce dnem vzhůru.

Jahody, maliny, rybíz

Bobule se hodí na uchování v mrazáku. V zimě pak jednoduše mražené jahody či maliny vyndáte a můžete je rovnou servírovat na teplou ovesnou kaši nebo na palačinky. Užít si je také můžeme v podobě marmelády, sirupu či kompotu.

Jablka a hrušky

Tyto druhy ovoce si doslova říkají o kompotování. Zavařovat je lze jen tak, jak jsou, nebo si vyhrajtes kořením - jablka i hrušky si rozumí se skořicí, hřebíčkem nebo badyánem. Při přípravě kompotů, marmelád a sirupů se snažte použít co nejmenší možné množství cukru nebo to letos zkuste úplně bez něho.

Zdroj: Fithall.cz

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 1. 2025

Pokud máte problémy ve vztahu nebo v milostném životě obecně, Berani, nečekejte, že se to dnes zlepší. Lidé ve vašem okolí by vás mohli považovat za velmi podrážděné. Může se zdát, že vám cokoli, co kdokoli řekne, leze na nervy. Dokonce i sladké řeči, které vám vaše drahá polovička šeptá do ucha, vám budou připadat jako horký vzduch. Vaše podrážděnost vám však bude odpuštěna a kromě toho, ne každý den musí být tak vášnivý a láskyplný, jak byste si přáli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.