Zdravé recepty

20. července 2018 07:30

Anna Kopečková

Zdravé letní zavařování: Uložte si kousek léta na zimu

Zatímco v zimě máme určitých druhů ovoce či zeleniny naprostý nedostatek, přes léto se naopak můžeme potýkat s nadbytkem - a pak trpět, při pohledu na kazící se plodiny, které jsme nestihli spotřebovat nebo zpracovat. Jak si kousek léta uchovat do zimy, aby neutrpěla kvalita plodů ani vaše linie?

Rajčata a papriky

Sladká červená rajčátka patří společně s paprikami mimo sezónu mezi dražší položky, a proto by byla škoda vyhodit je. Pokud se vám letos rozrostly příliš, zavařte si je do sklenic jako základ na lečo. Rajčata můžete spařit a oloupat, pokrájet na drobné kousky a máte také hotový základ na rajčatovou omáčku do špaget, na rajskou nebo do polévky. Zeleninu naskládejte do sklenic, přidejte vodu se špetkou soli (či dalším kořením dle chuti a fantazie) a sterilizujte cca 20 minut při teplotě 80 °C. Zavařovat můžete v troubě, mikrovlnné troubě nebo pomocí zavařovacího hrnce. Z rajčátek si můžete připravit domácí kečup podle některého z návodů na internetu.

Meruňky

Jsou vhodné na přípravu kompotů i marmelád. Mražení se příliš nevyplatí - plody pak zhnědnou a velmi změknou. Pokud chcete meruňky přece jen zamrazit, je vhodné je rozmixovat na pyré a pochutnat si na nich jako na meruňkové dřeni. Při zavařování v troubě postupujte tak, že naplníte sklenice, zalijete je vroucím nálevem a uzavřete. Naskládejte je na plech s vyšším okrajem, do kterého nalijete cca 3 cm horké vody. Troubu předehřejte na 150 °C, spodní i vrchní ohřev, vložte plech se sklenicemi a zahřívejte je 15 minut. Po této době přepněte na spodní ohřev, snižte teplotu na 100 °C a ohřívejte dalších 20 – 25 minut. Po zavaření vyndejte sklenice a otočte je na utěrce dnem vzhůru.

Jahody, maliny, rybíz

Bobule se hodí na uchování v mrazáku. V zimě pak jednoduše mražené jahody či maliny vyndáte a můžete je rovnou servírovat na teplou ovesnou kaši nebo na palačinky. Užít si je také můžeme v podobě marmelády, sirupu či kompotu.

Jablka a hrušky

Tyto druhy ovoce si doslova říkají o kompotování. Zavařovat je lze jen tak, jak jsou, nebo si vyhrajtes kořením - jablka i hrušky si rozumí se skořicí, hřebíčkem nebo badyánem. Při přípravě kompotů, marmelád a sirupů se snažte použít co nejmenší možné množství cukru nebo to letos zkuste úplně bez něho.

Zdroj: Fithall.cz

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 11. 2024

Romantika pro vás není ideální. V této oblasti mohou být věci poněkud nejasné. Dnes se mohou objevit události, které vám znemožní tento problém déle ignorovat. Komunikace je klíčem k tomu, aby vám pomohla vyřešit pocity spojené s těmito záležitostmi. Nebuďte ve svém přístupu příliš odsuzující.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.