Zdravé letní zavařování: Uložte si kousek léta na zimu
Zatímco v zimě máme určitých druhů ovoce či zeleniny naprostý nedostatek, přes léto se naopak můžeme potýkat s nadbytkem - a pak trpět, při pohledu na kazící se plodiny, které jsme nestihli spotřebovat nebo zpracovat. Jak si kousek léta uchovat do zimy, aby neutrpěla kvalita plodů ani vaše linie?
Rajčata a papriky
Sladká červená rajčátka patří společně s paprikami mimo sezónu mezi dražší položky, a proto by byla škoda vyhodit je. Pokud se vám letos rozrostly příliš, zavařte si je do sklenic jako základ na lečo. Rajčata můžete spařit a oloupat, pokrájet na drobné kousky a máte také hotový základ na rajčatovou omáčku do špaget, na rajskou nebo do polévky. Zeleninu naskládejte do sklenic, přidejte vodu se špetkou soli (či dalším kořením dle chuti a fantazie) a sterilizujte cca 20 minut při teplotě 80 °C. Zavařovat můžete v troubě, mikrovlnné troubě nebo pomocí zavařovacího hrnce. Z rajčátek si můžete připravit domácí kečup podle některého z návodů na internetu.
Meruňky
Jsou vhodné na přípravu kompotů i marmelád. Mražení se příliš nevyplatí - plody pak zhnědnou a velmi změknou. Pokud chcete meruňky přece jen zamrazit, je vhodné je rozmixovat na pyré a pochutnat si na nich jako na meruňkové dřeni. Při zavařování v troubě postupujte tak, že naplníte sklenice, zalijete je vroucím nálevem a uzavřete. Naskládejte je na plech s vyšším okrajem, do kterého nalijete cca 3 cm horké vody. Troubu předehřejte na 150 °C, spodní i vrchní ohřev, vložte plech se sklenicemi a zahřívejte je 15 minut. Po této době přepněte na spodní ohřev, snižte teplotu na 100 °C a ohřívejte dalších 20 – 25 minut. Po zavaření vyndejte sklenice a otočte je na utěrce dnem vzhůru.
Jahody, maliny, rybíz
Bobule se hodí na uchování v mrazáku. V zimě pak jednoduše mražené jahody či maliny vyndáte a můžete je rovnou servírovat na teplou ovesnou kaši nebo na palačinky. Užít si je také můžeme v podobě marmelády, sirupu či kompotu.
Jablka a hrušky
Tyto druhy ovoce si doslova říkají o kompotování. Zavařovat je lze jen tak, jak jsou, nebo si vyhrajtes kořením - jablka i hrušky si rozumí se skořicí, hřebíčkem nebo badyánem. Při přípravě kompotů, marmelád a sirupů se snažte použít co nejmenší možné množství cukru nebo to letos zkuste úplně bez něho.
Zdroj: Fithall.cz
Mohlo by vás taky zajímat: