Nevíte, co s úrodou rajčat? Zkuste zdravý koláč nebo domácí kečup
Když se urodí, nestačíte je ani rozdávat. Natož krájet je do leča nebo do salátů. Jestli už nevíte, co s nimi, my vám přidáme pár tipů.
Co z nich třeba upéct zdravou letní večeři v podobě koláče? Receptů na slané koláče existuje spousta. Tím nejznámějším je určitě pizza. Ale možností je daleko víc. Jednak se dá pokaždé použít jiné těsto a obměňovat se dá samozřejmě i náplň, i když základ je samozřejmě vždy stejný – rajčata. A právě díky nim vypadají koláče tak úchvatně.
My pro vás máme koláč, který je z těsta z celozrnné mouky a zdravá je samozřejmě i náplň – tvarohová s bylinkami.
Koláč s rajčátky
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 200 g celozrnné pšeničné mouky
• 150 g netučného měkkého tvarohu
• 80 g másla
• 1 vejce
• špetku soli
• mouku na vál
• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Na náplň:
• 150 g čerstvého bylinkového sýru
• 200 g netučného měkkého tvarohu
• mletý bílý pepř
• 2 vejce
• 500 g malých rajčátek
• 1 lžíci nasekaných bylinek (např. oregana, rozmarýnu...)
1. Z mouky, tvarohu, nakrájeného změklého másla, vejce a soli vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi 30 minut odpočinout.
2. Pak ho rozválejte na pomoučeném válu na kruhový plát a vyložte jím vymazanou a vysypanou kulatou formu o průměru 28 cm. Dno propíchejte vidličkou, položte na něj papír na pečení a zasypte ho suchými luštěninami. Těsto nechte ještě asi 20 minut odpočinout a pak ho zapečte při 200 °C. Po 10 minutách snížte teplotu na 160 °C a těsto dopečte dozlatova. Odstraňte z něj papír s luštěninami a nechte ho vychladnout.
3. Čerstvý sýr smíchejte s tvarohem a žloutky, podle chuti ho opepřete a nakonec vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Náplň rozetřete na upečené těsto, rozložte na něj půlky rajčátek, posypte bylinkami a koláč pečte asi 30 minut při 150 °C.
A ještě pár dalších receptů pro milovníky slaných koláčů:
Obrácený rajčatový koláč
Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie
Klikněte si pro recept: Obrácený rajčatový koláč
Rajčatový koláč ze sýrového těsta
Foto: Gurmet
Klikněte si pro recept: Rajčatový koláč ze sýrového těsta
Rajčatový koláč s estragonem
Foto: profimedia.cz
Klikněte si pro recept: Rajčatový koláč s estragonem
Jestli máte rajčat opravdu hodně, udělejte z nich kečup. Domácí, voňavý, bez konzervantů a barviv.
Domácí kečup
Foto: profimedia.cz
1,5 kg omytých zralých rajčat nakrájejte na kousky, přidejte 2 hřebíčky, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 10 g soli a duste doměkka. Horkou směs prolisujte a vařte za stálého míchání do zhoustnutí. Pak přidejte 50 g cukru (nebo sladidla) a 1 dl octa, ještě chvíli povařte a za horka naplňte do předehřátých skleniček. Uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C. Chceme-li mít kečup pikantnější, přidejte na konci feferonky, chilli koření nebo ostrou hořčici.
A jde to i jinak:
Lahůdkový kečup
Co budete potřebovat:
• 3 jablka
• 500 g cibule
• 500 g červených paprik
• 2 dl vody
• 1,5 kg zcela zralých rajčat
• několik zrnek pepře a nového koření, pár bobkových listů, trochu bazalky
• 2 dl vinného octa
• 100 g cukru
• 30 g soli
1. Omytá jablka nakrájejte na osminky a zbavte jádřinců. Oloupanou cibuli nasekejte najemno, papriku zbavte semínek a nakrájejte na nudličky. Vše dejte do velkého mělkého hrnce, podlijte vodou a pod pokličkou duste bez míchání 5 minut. Mezitím nakrájejte rajčata, přidejte je spolu s kořením a octem k částečně rozvařené směsi a za občasného míchání zvolna vařte dalších asi 10 minut.
2. Rozvařenou kaši nechte vychladnout a propasírujte ji přes řídký cedník nebo ji i se slupkami rozmixujte (koření předtím vyndejte). Znovu ji přiveďte k varu, přidejte cukr a sůl a směs případně ještě podle chuti přislaďte nebo okyselte.
3. Horký kečup nalijte do připravených čistých sklenic, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Nedozrála?
Často se stává, že na stoncích visí ještě spousta rajčat, jenže sluníčko nesvítí, zato prší a prší. Klidně otrhejte i ještě nedozrálá rajčata a dejte je do papírového sáčku spolu s jablkem nebo zralým rajčetem. Sáček dejte na tmavé teplé místo a uvidíte, že rajčata během několika dnů dozrají. Optimální teplota na skladování červených rajčat je 14 - 16 °C, u nezralých rajčat by mohla nízká teplota narušit proces dozrávání, takže potřebují teplotu vyšší (18 - 30 °C).
Mohlo by vám taky chutnat: