Cukroví pro čokoholiky: Hříšně dobré!
Jen máloco dokáže tak skvěle udělat Vánoce ještě sladší než hříšně sladká čokoláda!
Stačí vyslovit její jméno a každý si bezděčně olízne rty a rozzáří se mu oči. Čokoláda je něco víc než jen skvělá sladkost. Je to dokonalost sama. Dá se bez ní sice žít, ale s čokoládou je přece jen život o trochu sladší a příjemnější.
Ukážeme vám, jak si z čokolády vytvořit doslova božské cukroví. Stačí si pak dát jeden kousek do úst, nechat ho pomalu rozplynout na jazyku a pak ještě pomaleji a s velkou chutí polknout. Pak pochopíte, proč botanický název kakaovníku, z něhož čokoláda pochází, zní v překladu „pokrm bohů".
Čokoládové sirky
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 150 g hladké mouky
• 25 g kvalitního kakaa
• špetku soli
• 115 g změklého másla
• 120 g cukru
• 1 vejce
• hladkou mouku na vál
Na ozdobení:
• 300 g tmavé čokoládové polevy
• 50 g bílé čokoládové polevy
1. Hladkou mouku prosejte do mísy a promíchejte s kakaem a solí. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem na hladký krém a vmíchejte do něj vejce a pak po částech moučnou směs. Připravené těsto nechte odležet asi hodinu v chladu.
2. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát a nakrájejte ho na malé tyčky (sirky). Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 8 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
3. Upečené sirky nechte vychladnout, pak je celé namočte v rozehřáté tmavé čokoládové polevě, nechte odkapat (nejlépe na kovové mřížce) a pak ztuhnout na rovné podložce pokryté papírem na pečení. Nakonec špičky sirek namočte do rozehřáté bílé polevy a nechte zatuhnout.
Kapučíno košíčky
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 60 g moučkového cukru
• 2 žloutky
• 1 lžičku instantní kávy rozmíchané s 1 lžičkou vody
• 140 g změklého másla
• 220 g hladké mouky
• špetku soli
• 1/2 lžičky mleté skořice
• máslo na vymazání formiček
Na náplň:
• 150 g rozpuštěné hořké čokolády
• 50 ml smetany ke šlehání
• 20 g medu
• 30 g moučkového cukru
• 2 lžičky instantní kávy
• 10 g másla
Na pěnu:
• 1/2 bílku
• 50 g moučkového cukru
1. Cukr vyšlehejte se žloutky a kávou, přidejte máslo, mouku, sůl a skořici a vypracujte hladké těsto. Lehce vymazané formičky na košíčky naplňte tenkou vrstvou těsta a upečte dozlatova př 175 °C. Košíčky hned vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.
2. Rozpuštěnou hořkou čokoládu smíchejte s horkou smetanou, medem, cukrem a kávou rozmíchanou v 25 ml vody a nakonec vmíchejte změklé máslo. Z bílku a cukru vymíchejte vařečkou hustou pěnu a naplňte ji do kornoutku.
3. Náplň nastříkejte pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou do košíčků a když trochu zatuhne, doplňte košíčky bílkovou pěnou.
Pepřová čokoládová kolečka
Foto: L. A. CREATIVE FOOD
Co budete potřebovat:
• 1 a 1/2 hrnku hladké mouky • 3/4 hrnku holandského kakaa • 1/4 lžičky hrubé soli • 1/4 lžičky mletého nebo drceného pepře + na poprášení • 1 lžíci + 1 lžičku kvalitní granulované kávy espreso • 1/2 lžičky mleté skořice • 3/4 hrnku změklého másla • 1 hrnek krupicového cukru • 1 velké vejce • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu • krystalový cukr na obalení
1. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, sůl, pepř, kávu a skořici. Máslo a krupicový cukr utřete nejlépe elektrickými metlami do pěny, trvá to asi 3 minuty. Zatřete vejce a vanilku a snižte rychlost metel. Zašlehejte moučnou směs, jen aby se spojila.
2. Vzniklé těsto vyklopte na kus pečicího papíru, vytvořte váleček a zabalený v papíru ho dejte alespoň na 1 hodinu, nejlépe přes noc, do ledničky.
3. Těsto vybalte z papíru a nechte ho trochu zvláčnět, asi 5 minut. Obalte ho v krystalovém cukru, rozkrájejte na kolečka, rozložte je na plech vyložený papírem a posypte pepřem. Dejte je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 10 minut, až kolečka zpevní a ve středu budou na tlak prstu klást mírný odpor. Přesuňte je na mřížku a nechte vychladnout.
PRIMA TIP: Způsob krájení vychlazeného těsta z válečku je typický pro americké sušenky a cookies – ostatně vyzkoušet můžete tuhle praktickou metodu u jakéhokoliv křehkého těsta, ušetříte si práci s vyvalováním a vykrajováním.
Kdyby vám při vánočním sladkém pečení docházely síly, vyzkoušejte dokonalý životabudič – horkou aztéckou čokoládu. Je krásně voňavá, krémová a sladkou si ji uděláte přesně tak, jak chcete:
Pravá peruánská (aztécká) vánoční horká čokoláda
Foto: bileplus.eu
Co budete potřebovat:
• 150 ml mléka
• 80 ml sladké smetany 30%
• 20 g hořké kvalitní čokolády (min. obsah kakaa 70 %)
• 2 hřebíčky
• 2 tobolky kardamomu
• půl hvězdičky badyánu
• cukr dle chuti
1. Mléko se smetanou a s kořením přiveďte k varu a pozvolna vařte asi 5 minut. Odstavte z ohně, odstraňte koření, přisypte nalámanou hořkou čokoládu a za občasného míchání ji nechte rozpustit. Už nevařte, čokoláda by se mohla spálit a „zhrudkovatět“.
2. Před podáváním ochuťte čokoládu cukrem a nápoj vyšlehejte ponorným mixérem.
PRIMA TIP: K horké čokoládě jsou vynikající i domácí croissanty.
Anna Kopečková