Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Lehké a bez masa: 7 večeří na celý týden

Následující jídla jsou plná zeleniny a spoustu potřebných surovin určitě budete mít doma.

Bramborové kari
Bramborové kari
Bramborové kari
Bramborové kari

Co budete potřebovat:

• 800 g oloupaných brambor

• sůl

• 60 ml rostlinného oleje

• 1 střední cibuli

• 2 lžíce rajčatového protlaku

• 4 stroužky česneku

• 1 lžičku mletého kari

• 1/2 lžičky kurkumy

• 50 g čerstvého zázvoru

• 1 chilli papričku

• 4 jarní cibulky

• 120 g cherry rajčátek

• 200 g špenátových listů

 

1. Brambory nakrájejte na kostky a uvařte je do poloměkka v osolené vodě (musí zůstat pevné). Pak je slijte a vývar uschovejte.

2. Na části rozehřátého oleje nechte zesklovatět oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte rajčatový protlak, oloupaný a na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, oloupaný a jemně nastrouhaný zázvor, nakrájenou chilli papričku a brambory, promíchejte a krátce opečte. Přilijte asi 250 ml vývaru z brambor, podle chuti přisolte a zvolna duste pod pokličkou doměkka.

3. Na zbylém rozehřátém oleji opečte očištěné a na čtvrtky nakrájené jarní cibulky a rajčátka překrájená na půlky, přidejte oprané listy špenátu, nechte je jen zavadnout a směs osolte.

4. Podušené brambory rozdělte na talíře a doplňte je zeleninovou směsí.

 

Bruschetta s avokádem a sýrem
Bruschetta s avokádem
Bruschetta s avokádem
Bruschetta s avokádem a sýrem

Co budete potřebovat:

• 4 zralá avokáda

• šťávu z 1/2 limetky

• 10 plátků bagety

• olivový olej

• 250 g sýru Halloumi (nebo jiného sýru vhodného ke grilování)

• nasekaný čerstvý koriandr

Na dresink:

• šťávu a nastrouhanou kůru z 1/2 limetky

• 1 jemně nasekanou cibuli šalotku

• 1 lžičku nasekané chilli papričky

• 1 lžíci extra panenského olivového oleje

 

1. Nejdříve si připravte dresink – všechny přísady dobře promíchejte v misce a dejte stranou.

2. Avokáda podélně rozkrojte, vyjměte pecku, dužinu vykrojte pomocí lžíce, přidejte limetkovou šťávu a vše důkladně rozmačkejte vidličkou.

3. Plátky bagety potřete z obou stran olivovým olejem a opečte je z obou stran v grilovací pánvi dozlatova. To samé udělejte se sýrem nakrájeným na plátky.

4. Plátky bagety potřete vrstvou avokáda, přidejte opečený sýr nakrájený na menší kousky, přelijte ho trochou dresinku a posypte koriandrem. Podávejte ihned.

Spirálky se zelenou omáčkou
Spirálky se zelenou omáčkou
Spirálky se zelenou omáčkou
Spirálky se zelenou omáčkou

Co budete potřebovat:

• 1 svazek jarní cibulky

• sůl

• 2 snítky bazalky

• 50 ml olivového oleje

• 2 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu

• 1 menší lilek

• 1 cuketu

• 350 g těstovin spirálek

 

1. Očištěné cibulky nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte je odkapat, přidejte 4 lžíce vody, ve které se cibulky vařily, nakrájenou bazalku a polovinu oleje, osolte a rozmixujte na hladkou omáčku. Přelijte ji do misky a promíchejte s parmazánem.

2. Opláchnutý lilek a cuketu nakrájejte na plátky a opečte na zbylém oleji. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus) a sceďte je.

3. V kastrolu zahřejte připravenou omáčku, přimíchejte těstoviny a opečenou cuketu s lilkem a vše rozdělte na talíře. Kdo nevydrží bez masa, může si porci ještě doplnit tenkými plátky sušené šunky.

 

Plněné lilky s ratatouille a kozím sýrem
Plněné lilky s ratatouille
Plněné lilky s ratatouille
Plněné lilky s ratatouille a kozím sýrem

Co budete potřebovat:

• 4 malé a 1 větší lilek

• 0,6 dl olivového oleje

• sůl

• 4 rajčata

• 3 stroužky česneku

• 1 střední cuketu

• 2 papriky (červenou a žlutou)

• 0,6 dl olivového oleje

• 2 snítky tymiánu + trochu na ozdobení

• 80 g přírodního kozího sýru

 

1. Menší lilky opláchněte, rozkrojte podélně na poloviny, potřete částí oleje, osolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Rajčata spařte ve vařící vodě a oloupejte. Česnek nakrájejte na jemné plátky a větší lilek s ostatní zeleninou na kostky.

2. V hrnci zahřejte zbylý olej, zprudka na něm opečte lilek a přeložte ho na talíř. Do hrnce nasypte papriku, opečte ji, přidejte cuketu, rajčata, česnek a lístky tymiánu, osolte, promíchejte a poduste asi 5 minut bez pokličky.

3. Upečené lilkové půlky nechte lehce zchladnout, pak z nich lžící vydlabejte asi 2/3 dužiny a nakrájejte ji najemno. Přidejte k ní opečenou zeleninu, promíchejte a směs naplňte do půlek lilků. Posypte je rozdrobeným sýrem a vše zapečte v troubě pod grilem. Horké lilky ozdobte snítkami tymiánu a ihned podávejte.

Bramborové placičky s nivou a hruškou
Bramborové placičky s nivou a hruškou
Bramborové placičky s nivou a hruškou
Bramborové placičky s nivou a hruškou

Co budete potřebovat:

• 500 g brambor

• 100 g hrubé mouky

• sůl

• 1 vejce

• 2 hrušky

• hrst krupicového cukru

• 200 g sýru Niva

• mouku na vál

• olej na opečení

• rozmarýn na ozdobení

 

1. Brambory uvařte ve slupce doměkka, slijte je, oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a dejte do mísy. Posypte je moukou, osolte, přidejte vejce a vypracujte tužší těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na plát, tvořítkem z něj vykrájejte kolečka, opečte je v pánvi s rozehřátým olejem z obou stran dozlatova a nechte odkapat na papírové utěrce.

2. Omyté hrušky rozkrojte na půlky, řeznou stranou je obtiskněte v cukru, pak je stejnou stranou položte na rozehřátou teflonovou pánev a počkejte, až cukr lehce zkaramelizuje a rozteče se.

3. Bramborové placičky posypte rozdrobenou nivou (část nechte na ozdobení), postavte jich vždy několik na sebe a na vršek položte půlku hrušky, kterou ozdobte kouskem nivy a snítkou rozmarýnu.

 

Cuketové hranolky s parmazánem
Cuketové hranolky s parmazánem
Cuketové hranolky s parmazánem
Cuketové hranolky s parmazánem

Co budete potřebovat:

• 4 menší cukety

• 1/2 hrnku strouhaného parmazánu 

• sušený tymián, oregano a bazalku (od každého 1/2 lžičky)

• 1/4 lžičky sušeného česneku

• sůl a mletý pepř

• 2 lžíce olivového oleje

• 2 lžíce nasekané zelené petrželky

 

1. Cukety omyjte a rozkrojte podélně na čtvrtiny nebo osminy.

2. V misce promíchejte parmazán, bylinky, česnek, sůl a pepř.

3. Nakrájené cukety rozložte na plech s papírem na pečení, pokapejte je olejem a posypte parmazánovou směsí. Plech dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut doměkka. Pak troubu přepněte na gril a pečte ještě 2–3 minuty, až cukety začnou hnědnout.

4. Podávejte ihned posypané nasekanou petrželkou.

 

Závin se smetanovými bramborami
Závin se smetanovými bramborami
Závin se smetanovými bramborami
Závin se smetanovými bramborami

Co budete potřebovat:

• 300 ml smetany

• 20 g másla

• 2 stroužky česneku

• 1 lžičku čerstvého tymiánu

• sůl

• 600 g oloupaných brambor

• 1 vejce

• mletý bílý pepř

• 200 g listového těsta 

• hladkou mouku na vál

 

1. Do kastrolu dejte smetanu, máslo, oloupané stroužky česneku nakrájené na plátky a lístky tymiánu, osolte a zahřejte.

2. Brambory nakrájejte na tenké plátky, vmíchejte je do horké smetany a za průběžného míchání vařte, dokud směs nezhoustne a téměř se neodpaří všechna tekutina. Kastrol odstavte z ohně, brambory se smetanou nechte částečně zchladnout a pak do nich vmíchejte tři čtvrtiny rozšlehaného vejce, opepřete je a případně ještě osolte.

3. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký obdélník, rozložte na něj smetanové brambory, okraje potřete zbylým vejcem, těsto stočte do závinu a případně ho ještě na vrchu potřete zbylým vejcem. Přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení, na několika místech ho na vrchu propíchněte vidličkou a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Když začne těsto zlátnout, stáhněte teplotu na 150 °C a pečte ještě asi 15 minut.

4. Upečený závin nechte alespoň 10 minut odpočinout a teprve pak ho nakrájejte na porce. Je výborný teplý nebo studený, třeba s rajčatovým salátem.

 

Reklama