Nevíte, co s třešněmi? Udělejte z nich super koláč nebo želatinové medvídky
Když máte to štěstí a někde ve vašem okolí roste třešeň, určitě každoročně řešíte, co s nimi. Sníst, zavařit, zamrazit, něco z nich upéct... Jestli už vás omrzela bublanina, zkuste letos něco jiného, nebo dokonce úplně, ale úplně jiného.
Receptů na domácí koláče není nikdy dost. My pro vás máme hned tři. Na jeden využijete zbylé uvařené brambory, ten druhý se pyšní sladkou sněhovou čepicí a ten třetí, ten se zkrátka rozplývá na jazyku, protože je s bílou čokoládou a minimem mouky. A protože jsme vám slíbili i něco úplně, ale úplně jiného, přidáváme i návod, jak si můžete vyrobit z třešní zásobu zdravých a nízkokalorických želatinových bonbónů.
Bramborový koláč s třešněmi
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
80 g tuku + na vymazání plechu
1 vejce
180 g cukru
300 g vařených oloupaných brambor
250 g polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
špetku soli
600 g třešní
Na drobenku:
100 g polohrubé mouky
70 g cukru
70 g změklého tuku
1. V míse utřete změklý tuk se žloutkem a dvěma třetinami cukru do pěny. Přidejte jemně nastrouhané brambory a mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílku a špetky soli.
2. Těsto rozetřete na vymazaný plech, povrch rovnoměrně posypejte omytými a případně i odpeckovanými třešněmi, posypte drobenkou připravenou z uvedených přísad a pečte asi 35–40 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, dokud okraje těsta nezezlátnou.
Křehký koláč s třešněmi
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
Na těsto:
250 g polohrubé mouky
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
100 g másla
80 g moučkového cukru
1 lžičku kakaa
1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry
koření (po 1 špetce mleté skořice, kardamomu a hřebíčku)
2 žloutky
1/2 dl mléka
špetku soli
Na náplň:
600 g třešní
1 lžíci kukuřičného škrobu
0,4 dl třešňového likéru
3 bílky
3 lžíce cukru
1. Z mouky, prášku do pečiva, rozmělněného másla, cukru, kakaa, pomerančové kůry, koření, žloutků, mléka a špetky soli vypracujte tuhé těsto. Rozválejte ho mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm a vyložte jím vymazanou koláčovou formu. Dno propíchejte vidličkou, posypte vrstvou suchých fazolí nebo hrachu a zapečte asi 10 minut při 190 °C. Pak troubu přepněte na spodní pečení, snižte teplotu na 165 °C a pečte ještě 8 minut.
2. Upečený korpus nechte zchladnout, odstraňte luštěniny, naplňte ho vypeckovanými třešněmi smíchanými se škrobem maizenou a likérem a pečte asi 25 minut při 170 °C. Pokud okraje začnou rychle tmavnout, zakryjte je alobalem.
3. Mezitím z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Sníh opatrně rozetřete na upečený koláč, troubu přepněte na grilování a koláč ještě krátce zprudka zapečte.
Čokoládové clafoutis s třešněmi
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 600 g třešní
• 1,5 dl mléka
• 0,7 dl smetany ke šlehání
• 4 vejce
• 2 žloutky
• 80 g hladké mouky
• 1 lžíci kakaa
• 125 g cukru
• špetku soli
• 50 g bílé čokolády
• moučkový cukr na posypání
1. Třešně opláchněte, vypeckujte a nechte odkapat v sítu.
2. V míse smíchejte mléko se smetanou ke šlehání, přidejte celá vejce a žloutky, hladkou mouku, kakao, cukr a špetku soli a vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké řidší těsto.
3. Odkapané třešně rozložte na dno formy vyložené papírem na pečení, přelijte je těstem, povrch posypte bílou čokoládou nakrájenou na drobné kousky, vše vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35–40 minut.
4. Hotové clafoutis nechte chvilku prochladnout, pak ho poprašte moučkovým cukrem a podávejte ještě vlažné.
TIP: Originální clafoutis se připravuje z hodně tmavých (černých) třešní, které můžete předem ochutit trochou griotky nebo jiného aromatického alkoholu. Výborné jsou i višně a kopeček šlehačky na ozdobení.
A jestli si chcete trochu pohrát a vyrobit dětem nebo i sobě zásobu bonbónů, kterými se můžete klidně přecpat, vyrobte si z třešní ŽELATINOVÉ MEDVÍDKY.
Foto: simplytaralynn.com
Jsou bez aromat, barviv, umělých sladidel a dalších celkem zbytečných přísad, jednoduše čistě přírodní, domácí a hlavně dobré. A jestli nemáte třešně, nevadí. Tyhle nízkokalorické bonbóny se dají vyrobit i z jiného ovoce. Přečtěte si NÁVOD, JAK VYROBIT DOMÁCÍ MEDVÍDKY.
Mohlo by vám taky chutnat: