Romantické pečení: Malované rolády
Rolády patří mezi velmi oblíbené moučníky, protože jsou jednoduché a dobré. My vám ukážeme, jak si i z obyčejné rolády můžete vytvořit originální zákusek. Stačí ji "pomalovat".
Opět je tu Míša, která vám ukáže, jak se to všechno dělá. Není to žádná profesionální cukrářka, ale maminka dvou dětí, kterou prostě jen baví sladce tvořit a hlavně koukat, jak jsou z toho pak ostatní nadšení.
Připravte si světlé těsto na roládu. Pokud nemáte vlastní recept, zkuste třeba tento:
Potřebujete:
5 vajec
150 g cukru
150 g polohrubé mouky
špetku soli
V míse vyšlehejte elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do světle žluté nadýchané pěny. Prosejte na ni mouku se solí a zlehka ji do pěny vmíchejte. Nakonec přidejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a lehkým převracením vařečkou ho vmíchejte do těsta.
Ornamenty, které budou zdobit roládu, se malují těstem, takže odeberte dvě lžíce těsta na každou barvu, kterou při malování budete chtít použít (zde byly použity čtyři barvy, tři na kvítka a zelená na lístky). Každou část těsta pak obarvěte jednou potravinářskou barvou.
Vyložte si plech papírem na pečení a pomocí štětce na něm namalujte obarveným těstem obrázkový motiv (pokud máte světlý papír na pečení, můžete si na něj motiv předem předkreslit z rubové strany tužkou). Dejte pozor, aby se jednotlivé barvy nepřekrývaly a nedotýkaly, jinak se slijí.
Až budete mít květy namalované, je potřeba je zafixovat, aby je další vrstvy těsta nepoškodily. To můžete udělat dvěma způsoby. Buď můžete plech s malovaným motivem dát do mrazáku na cca 15 minut, nebo připravený motiv předpéct v troubě (těsto hlídejte, aby nezačalo hnědnout, stačí necelé 2 minuty). Do takto zafixovaného vzoru (v případě pečení ještě horkého) domalujte zelené lístky a opět je potřeba motiv zafixovat stejným způsobem jako předtím. Motiv nemusíte malovat na celou plochu, stačí jen 2/3, které po stočení rolády budou vidět.
Na připravený namalovaný motiv nalijte zbytek roládového těsta, opatrně jej rozetřete po celém plechu a upečte v troubě.
Po upečení plátu postupujte stejně jako při pečení klasické rolády. Ihned po upečení poprašte roládový plát moučkovým cukrem a položte na něj pečicí papír. Následně plát vyklopte na rovnou podložku, opatrně sloupněte pečicí papír, na kterém se těsto peklo, plát znovu překlopte tak, aby pomalovaná strana byla dole, a ihned srolujte. Takto srolovanou roládu zabalte do vlhké utěrky a nechte ji vychladnout.
Vychladlou roládu znovu rozbalte a naneste na ni krém (nanášíte ho na nepomalovanou stranu), který rozetřete do souvislé vrstvy. Plát pak znovu zarolujte a roládu nechte vychladit. A pak už ji stačí jen nakrájet.
S barvičkami si můžete různě hrát:
Pokud chcete malovat jemnější vzory, je lepší vyrobit si na zdobení speciální dekorační pastu, kterou namalujete zvolené motivy. Budete na ni potřebovat:
1 bílek
40 g hladké mouky
30 g rozpuštěného másla
potravinářské barvivo
Všechny přísady na dekorační pastu dobře rozmíchejte a obarvěte buď jednou, nebo více různými potravinářskými barvami. Pastu naplňte do zdobicího sáčku s tenkou trubičkou a na plech s papírem na pečení namalujte ornamenty. Pak je uložte i s plechem na 15 minut do mrazáku, aby ornamenty ztuhly, rozetřete na ně opatrně těsto a vše upečte.
Pro děti můžete udělat třeba roládu s medvídky. Vždy malujte nejdříve to, co je vidět jakoby na povrchu (v tomto případě čumáčky) a pak to, co je za tím (v tomto případě hlavičky). Drobnější detaily můžete potom domalovat až po upečení, třeba rozpuštěnou čokoládou.
A tady je ještě malá inspirace:
Tak dobrou chuť!
Vaše Míša
Seznamte se s Míšou: Jmenuji se Michaela, je mi 36 let, mám dvě malé děti a jsem inženýrka elektro. Miluji rozzářené dětské oči a dorty – ideální kombinace. Mám ráda technické a kreativní věci. Mnozí si myslí, že jsou to dvě naprosto neslučitelné a odlišné záležitosti. Já sama však cítím, že kreativita a technika se vzájemně doplňují. Nejsem excelentní kuchařka a nebaví mě každodenní vaření. V tomto směru není kuchyně mým velkým přítelem. Jinak je to ale v případě pečení sladkostí. První dort jsem upekla někdy před deseti lety. Od té doby se pečení a hlavně tvorba ozdob na dorty staly spolu s fotografováním mým velkým koněm a způsobem, jak se odreagovat a vyčistit si hlavu.