Honí vás mlsná? Tak pojďte s námi na pivo!
Jestli vám nechutná hořká chuť piva, tak tohle vám určitě chutnat bude, protože v něm po hořkosti není ani stopy. A mužům se tyhle malé dortíky ve tvaru půllitrů s pivem určitě také budou líbit.
Nejdříve si upečte v dortové formě tmavý čokoládový korpus (zkusit můžete třeba TENTO recept).
Dále si připravte čokoládový ganache (můžete použít i jiný váš oblíbený krém na dort):
Potřebujete:
– 200 g čokolády na vaření
– 200 g smetany ke šlehání, nejméně 31 % tuku
Smetanu přiveďte k varu a odstavte ji z ohně. Přidejte rozlámanou čokoládu tak, aby byla ve smetaně ponořená, a nechte ji rozpustit. Pak směs rozmíchejte dohladka a nechte za občasného zamíchání úplně vychladnout. Nakonec ganache vyšlehejte dotuha. (Pokud směs nevyšleháte, můžete ji po vychladnutí použít jako polevu na dort.)
Z upečeného vychladlého korpusu pomocí kulaté formičky vykrojíte základní tvary – válečky.
Pomocí menší vykrajovačky nebo lžičky pak opatrně vydlabejte do válečků hlubší důlky (dejte pozor, abyste se nedostali až skrz dno) a ty pak naplňte připraveným ganache nebo jiným vaším oblíbeným krémem.
Dortíky kolem dokola potřete máslovým krémem – stačí velmi lehce, jen aby dobře držela potahová hmota, kterou budeme dortíky potahovat. Máslový krém připravíte velmi jednoduše, když našleháte změklé máslo s moučkovým cukrem. Potřené dortíky pak nechte dobře vychladit v lednici.
Mezitím si připravte potahovou hmotu, jejíž větší část obarvěte na žluto a zbytek ponechte bílý (pokud nevíte, co je potahová hmota, jak se barví a jak se s ní pracuje, podívejte se SEM). Žlutou hmotu vyválejte a vykrájejte z ní obdélníčky, kterými dortíčky obalíte. Tyto obdélníčky by měly být o něco málo vyšší, než jsou samotné dortíky. Pomocí dřevěné tyčky nebo špejle vytvořte na obdélníčkách vzor (vroubkování), který bude připomínat reliéf půllitru.
Vychlazené dortíčky zabalte do připravených žlutých pásů, přebytečnou hmotu opatrně odkrojte tak, aby se okraje lehce překrývaly, a přilepte je k sobě troškou vody.
Z bílé hmoty vyválejte válečky jako ucha půllitrů a přilepte je pomocí trošky vody na dortíčky.
Teď je čas připravit si krásnou pěnu na malá pivečka. Tu můžete udělat buď ze šlehačky nebo z bílkového sněhu vyšlehaného s cukrem nad parou (k jednomu vaječnému bílku přidejte 60 g pískového cukru a šlehejte nad parou asi 10 minut). Vzniklou hmotu pak naneste na vršky dortíčků jako pořádnou pivní čepici.
Tak s chutí do toho, ať vám nespadne pěna!
Vaše Míša
Seznamte se s Míšou: Jmenuji se Michaela, je mi 36 let, mám dvě malé děti a jsem inženýrka elektro. Miluji rozzářené dětské oči a dorty – ideální kombinace. Mám ráda technické a kreativní věci. Mnozí si myslí, že jsou to dvě naprosto neslučitelné a odlišné záležitosti. Já sama však cítím, že kreativita a technika se vzájemně doplňují. Nejsem excelentní kuchařka a nebaví mě každodenní vaření. V tomto směru není kuchyně mým velkým přítelem. Jinak je to ale v případě pečení sladkostí. První dort jsem upekla někdy před deseti lety. Od té doby se pečení a hlavně tvorba ozdob na dorty staly spolu s fotografováním mým velkým koněm a způsobem, jak se odreagovat a vyčistit si hlavu.