Sladká zebra: S tímhle dortem budete za hvězdu
V dnešním díle si ukážeme další možnost, jak vytvořit zajímavou kresbu v korpusu. Je to opravdu lehké a opravdu efektní. Zkuste si s námi udělat zebru.
Všechno vám ukáže Míša, kterou už znáte z předchozích dílů našeho dortového seriálu. Není to žádná profesionální cukrářka, ale maminka dvou dětí, kterou prostě jen baví sladce tvořit a hlavně koukat, jak jsou z toho pak ostatní nadšení.
K výrobě „zebrového“ korpusu si připravte svoje oblíbené světlé těsto na dort. Odeberte z něj tak jednu třetinu a obarvěte ji na hnědo. Pak odeberte další třetinu těsta a obarvěte ji na růžovo.
Aby vznikla zebří (melírovaná) malba, skládejte těsta pomocí menší naběračky do formy tak, že nejdříve doprostřed dáte naběračku a půl světlého těsta, potom do jeho středu dáte lžíci růžového těsta, pak lžící tmavého těsta a takto postupujte, až spotřebujete všechno těsto.
Chce to trochu trpělivosti, těsto lijte do formy opatrně, aby se tvořily pokud možno stejné barevné kruhy.
Po upečení a vychladnutí korpus prořízněte, naplňte ho krémem nebo jej řádně prokapejte šťávou či zředěnou marmeládou s alkoholem (aby vynikla kresba), celý ho na vrchu a kolem dokola potřete krémem a nechte ztuhnout. (To jsme si ukázali v TOMTO dílu.)
Dále jej můžete zdobit podle chuti a nálady krémem, ovocem a nebo ho potáhnout hmotou a udělat si zebru třeba i na povrchu.
Kousek hmoty si obarvěte na černo a vyválejte. Nožem placku rozkrájejte na nepravidelné zebří pruhy.
Ty pak vyskládejte buď jen po obvodu nebo po celém dortu tak, aby vznikla zebří kresba.
A pokud nemáte dost zeber, můžete si jednu zkusit namalovat pomocí štětce a potravinářské barvy zředěné trochou alkoholu (nebo vymodelovat z potahovací hmoty) na vršek dortu.
A takhle vypadá zebrový (či melírovaný) dort po rozkrojení:
Když se vám zebří korpus opravdu povede, není ho třeba ani zdobit:
A jestli neradi používáte potravinářské barvy, můžete si těsto obarvit třeba jen kakaem (použít se pak dá třeba i těsto jako na mramorovou bábovku) a upéct dvoubarevný korpus, který necháte jen tak nebo si ho ještě přizdobíte, třeba jen šlehačkou:
Dobrou chuť!
Vaše Míša
Seznamte se s Míšou: Jmenuji se Michaela, je mi 36 let, mám dvě malé děti a jsem inženýrka elektro. Miluji rozzářené dětské oči a dorty – ideální kombinace. Mám ráda technické a kreativní věci. Mnozí si myslí, že jsou to dvě naprosto neslučitelné a odlišné záležitosti. Já sama však cítím, že kreativita a technika se vzájemně doplňují. Nejsem excelentní kuchařka a nebaví mě každodenní vaření. V tomto směru není kuchyně mým velkým přítelem. Jinak je to ale v případě pečení sladkostí. První dort jsem upekla někdy před deseti lety. Od té doby se pečení a hlavně tvorba ozdob na dorty staly spolu s fotografováním mým velkým koněm a způsobem, jak se odreagovat a vyčistit si hlavu. Jestli chcete, podívejte se SEM.