Zahrajte si s námi a upečte si sladké šachy
Možná doma rádi hrajete šachy nebo dámu. Takovou šachovnici si klidně můžete vytvořit i uvnitř dortu. A bude doslova k nakousnutí. Nevěříte?
V dnešním díle si ukážeme jednoduchý trik, díky kterému lze vytvořit z dortového korpusu šachovnici. Všechno vám ukáže Míša, kterou už znáte z předchozích dílů našeho dortového seriálu. Není to žádná profesionální cukrářka, ale maminka dvou dětí, kterou prostě jen baví sladce tvořit a hlavně koukat, jak jsou z toho pak ostatní nadšení.
Na vytvoření šachovnice budete potřebovat dva korpusy – světlý a tmavý. Stačí, když budete mít recept na světlý korpus, těsto rozdělíte na dvě poloviny a jednu obarvíte kakaem. Zkuste třeba mandlový korpus, recept najdete TADY.
Každou část těsta upečte zvlášť v kulaté formě a každý korpus po vychladnutí rozkrojte na dva kulaté pláty – budete mít tedy celkem čtyři kulaté pláty, dva světlé a dva tmavé.
Dále budete potřebovat šablonu, podle které z korpusů vykrojíte jednotlivé díly (kruhy). Šablona je tvořena soustavou kruhů o takové šířce, jako je výška jednotlivých plátů (aby čtverce byly pravidelné) a celkovém průměru, jako je dortový korpus. Kruhy na šabloně vyřízněte (např. pomocí tenkého nože) tak, aby zůstaly na několika místech spojené, jinak by se vám šablona rozpadla. Kruhy tedy nevyřezávejte celé, ale nechte mezi nimi spoj (viz obrázek). Pak podle zářezů v šabloně vyřízněte v korpusech kruhy.
Šablonu sejměte a kruhy dokrojte. Pak rozdělte každý korpus na jednotlivé díly.
Teď jednotlivé díly zase poskládejte do sebe, ale tak, že budete střídat světlé a tmavé kruhy.
Vzniklé terče poskládejte střídavě (tedy tmavý kraj korpusu, světlý kraj korpusu) na sebe. Aby vynikla kresba (šachovnice) při rozkrojení dortu, nepromazávejte dort krémem. Raději jednotlivé pláty řádně prokapejte (například šťávou z ovoce) nebo je potřete marmeládou, kterou zředíte trochou vody do tekutější konzistence. Můžete přidat třeba i rum nebo jiný alkohol a udělat si variaci na punčový dort:)
Vzniklý dort obmažte svým oblíbeným krémem. Míša použila čokoládový ganache (recept na něj i na dva další najdete na konci TOHOTO DÍLU). A dále můžete dort zdobit podle chuti a nálady – čokoládou, ovocem či potáhnout hmotou.
A takhle bude dortík vypadat při rozkrojení:
Dobrou chuť!
Vaše Míša
Seznamte se s Míšou: Jmenuji se Michaela, je mi 36 let, mám dvě malé děti a jsem inženýrka elektro. Miluji rozzářené dětské oči a dorty – ideální kombinace. Mám ráda technické a kreativní věci. Mnozí si myslí, že jsou to dvě naprosto neslučitelné a odlišné záležitosti. Já sama však cítím, že kreativita a technika se vzájemně doplňují. Nejsem excelentní kuchařka a nebaví mě každodenní vaření. V tomto směru není kuchyně mým velkým přítelem. Jinak je to ale v případě pečení sladkostí. První dort jsem upekla někdy před deseti lety. Od té doby se pečení a hlavně tvorba ozdob na dorty staly spolu s fotografováním mým velkým koněm a způsobem, jak se odreagovat a vyčistit si hlavu.