Švestkové koláče a koláčky: Recepty pro začátečníky i opravdové fajnšmekry

Když se řekne švestky, většina z nás si okamžitě vybaví buď slivovici, nebo něco sladkého – koláč, buchty, knedlíky... A právě o koláčích a koláčcích bude řeč. Možná znáte jen ten klasický s drobenkou, možná i s mákem. Ale možností je daleko, daleko víc.

Švestky nejsou jen obyčejné ovoce. Je to opravdový poklad nadupaný vitamíny, minerály a vlákninou, který vám pomůže se spoustou neduhů. To jen pro ty, kteří by snad měli při pojídání takového švestkového koláče nějaké výčitky svědomí.

Začneme něčím pro fajnšmekry. Koláčem s dvěma nádivkami a drobenkou navrch, který většina z nás tak strašně ráda ujídá ještě teplý přímo z plechu:

Švestkový koláč s mákem a tvarohem

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 200 g polohrubé mouky • 1/2 lžičky kypřicího prášku • špetku soli • 1 dl mléka • 2 lžíce cukru • 10 g droždí • 4 lžíce oleje • 500 g vypeckovaných švestek • mouku na vyválení těsta

Na makovou náplň: 200 g máku • 2,5 dl mléka • 2 lžíce moučkového cukru • 2 lžíce rumu • 1 lžičku másla • 2 lžíce strouhanky

Na tvarohovou náplň: 250 g polotučného tvarohu • 2 lžíce krupicového cukru • 2 vejce • 1 lžičku strouhané citronové kůry

Na drobenku: 2 lžíce hrubé mouky • 2 lžíce cukru • 2 lžíce změklého másla

1. Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, přidejte vlažné mléko rozmíchané s cukrem a droždím, olej a zpracujte na vláčné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.

2. Mák svařte v mléce s cukrem, rumem a máslem a nakonec do něj vmíchejte opatrně strouhanku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

3. Tvaroh smíchejte s cukrem, vejci a citronovou kůrou. Přísady na drobenku promněte prsty.

4. Na vál dejte pečicí papír odpovídající velikosti plechu, poprašte ho lehce moukou a rozválejte na něm vykynuté těsto na potřebnou velikost. Těsto i s papírem přeneste na plech, rozetřete na něj nejprve makovou a pak tvarohovou náplň, navrch položte půlky švestek řeznou stranou nahoru a posypte je drobenkou. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 45 minut dozlatova.

A ještě jednou z kynutého těsta. Tentokrát ovšem bez náplně, ovšem s makovou drobenkou:

Švestkový litý koláč s mákem

Foto: Gurmet

Klikněte si pro recept: Švestkový litý koláč s mákem

Jestli neradi děláte kynuté těsto, skvělý koláč se dá udělat i z těsta křehkého. Tenhle je od světoznámé anglické autorky mnoha receptů Mary Berry, je jednoduchý a v náplni je kromě šťavnatých švestek i marcipán:

Švestkový koláč s marcipánem

Foto: Pěkně vypečený blog

Klikněte si pro recept: Švestkový koláč s marcipánem

A teď něco velmi praktického a rychlého, protože při přípravě těchto koláčků nebudete muset trávit čas přípravou těsta ani různých náplní, a dokonce ani moc času v kuchyni, protože se pečou na grilu. Tak až zase rozpálíte gril, budete vědět, co na něm upéct jako dezert!

Růžičky z listového těsta se švestkami

Foto: Outdoorchef.cz

Klikněte si pro recept: Růžičky z listového těsta se švestkami

Nevynecháme ani již zmíněnou slivovici. Takže tentokrát – jen pro dospělé:

Švestkové rozpeky

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

30 g droždí • 500 g polohrubé mouky • 100 g cukru • 2,5 dl mléka • 100 g tuku • 2 žloutky • špetku soli • mouku na vál • máslo na vymazání a pomaštění • moučkový cukr na posypání

Na náplň: 600 g vypeckovaných švestek • slivovici na naložení švestek • 60 g mletého máku • 60 g cukru

1. Švestky dejte do misky, zalijte slivovicí a nechte uležet do druhého dne za občasného promíchání.

2. Droždí rozmíchejte se lžící mouky a lžičkou cukru v části vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, rozehřátý zchladlý tuk, žloutky a špetku soli, přilijte vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko a vypracujte vláčné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem).

3. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na silnější plát a nakrájejte ho na čtverce o velikosti asi 9 x 9 cm. Do středu každého dejte odkapanou švestku a posypte ji mletým mákem smíchaným s cukrem. Okraje těsta k sobě přitiskněte, ale jen tak, aby byla náplň na spojích vidět.

4. Naplněné čtverce přeložte na vymazaný plech, okraje potřete rozpuštěným máslem, odkrytou náplň také pokapejte máslem a rozpeky nechte ještě 10 minut kynout. Pak je dejte do trouby vyhřáté na 170–180 °C a pečte 15–20 minut dozlatova. Upečené rozpeky poprašte moučkovým cukrem a těsně před podáváním je můžete ještě ozdobit kopečkem šlehačky.

No a nakonec něco úplně triviálního, co můžete upéct vlastně kdykoli. A nepotřebujete ani mouku, ani vajíčka, ani droždí, ani prášek do pečiva...

Švestkový crumble

Foto: Thinkfood

Klikněte si pro recept: Švestkový crumble

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 5. 2024

Berani, snažte se příliš nezaplést do případných konfliktů, které se kolem vás odehrávají. Vaším úkolem je uklidnit situaci a vnést do ní praktičtější pohled. Pokud se zamotáte do akční fáze snah, aniž byste se nejprve zamysleli nad tím, co vlastně děláte, můžete věci ještě více zamotat. Odstupte od ohně, místo abyste se do něj vrhali po hlavě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.