Rolovaný dort aneb sladká roláda trochu jinak
Klasický dort se dělá z kulatého korpusu, který prokrojíte, promažete krémem a opět sestavíte. Tenhle dort je taky kulatý, ale dělá se úplně jinak – jako roláda.
Protože se tenhle dort dělá podobně jako roláda, budete na něj potřebovat upečený plát těsta jako na roládu. Použít můžete jakýkoliv recept, který používáte i při pečení klasické rolády. Vyzkoušejte třeba tento:
Potřebujete:
5 vajec
100 g krupicového cukru
45 g hladké mouky
1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
25 g kakaového prášku
Troubu rozehřejte na 180 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Prosejte do ní mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a opatrně promíchejte.
Těsto nalijte na plech vyložený papírem na pečení, rozetřete ho až k okrajům a uhlaďte. Vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 10–15 minut, dokud není povrch těsta pevný a pružný.
Aby upečený plát při stáčení nepopraskal, poprašte ho ihned po upečení kakaem na vaření (pokud pečete světlý plát, poprašte ho moučkovým cukrem) a položte na něj pečicí papír.
Pak roládu i s vrchním papírem opatrně překlopte na podložku, papír, na kterém se pekla, opatrně sloupněte a ještě horký plát srolujte. Klasická roláda se stáčí z delší strany, ale v případě roládového dortu stáčejte plát z kratší strany. Takto srolovaný plát zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.
Vychladlý plát rozbalte a nakrájejte podélně na 4 stejně široké pruhy (může jich být i méně, podle požadované výšky dortu – šířka pásů je stejná, jako bude výška dortu).
Na takto nakrájený plát naneste tužší krém a rozetřete ho do souvislé vrstvy.
Na první pruh položte banán (díky němu se roláda bude snáze rolovat) a stočte plát okolo něj.
Ten si pak přeneste na začátek dalšího plátu tak, aby konce na sebe navazovaly. Tímto způsobem postupně narolujte všechny pláty. Je nutné, aby rolování bylo pevné. Toho docílíte pravidelným utahováním pruhů těsta při stáčení.
Hotový srolovaný dort je vhodné před dalším zdobením zafixovat, například alobalem. Ten omotejte kolem dortu a stáhněte ho pevně k sobě. Dort pak nechte ztuhnout v ledničce.
Ztuhlý dort můžete zdobit podle vlastní chuti a fantazie – ozdobit ho krémem, polít ho čokoládou nebo ho potáhnout hmotou.
Nebo si dortík jednoduše ozdobte zbytkem krému, kterým jste ho naplnili.
Vršek potřete vrstvou krému a uhlaďte. Zbytkem krému naplňte cukrářský sáček s hladkou tenkou špičkou (nebo igelitový sáček, kterému ustřihnete malý růžek) a na boky dortu namalujte krémem různé ornamenty.
Na ozdobu si pak ještě můžete vytvořit třeba čokoládové spirály.
V parní lázni rozhřejte čokoládu (ideálně čokoládovou polevu) a rozetřete ji na pruh pečicího papíru. Nechte čokoládu lehce zavadnout, ne zatuhnout. Čokoláda musí být stále v lehce tekutém stavu. Pomocí cukrářské zdobicí karty (nebo můžete použít třeba vidličku) vytvořte pruhy.
Uchopte konce pečicího papíru s čokoládou a vytvořte spirálu, kterou nechte řádně ztuhnout v chladu. Po ztuhnutí opatrně sejměte pečicí papír z čokoládové spirály.
Stačí přidat pár kousků čerstvého barevného ovoce, třeba jahod, a dort je hotový:)
Nebo si udělejte zamilovaný dort. Stačí dort potáhnout bílou potahovací hmotou (předtím je nutné ho celý potřít máslovým krémem a nechat ztuhnout, případně na něj zespodu i zeshora dát ještě kulatý tenký plát z piškotového těsta) a ozdobit srdíčky z čokolády nebo vykrojenými z obarvené potahovací hmoty.
Dobrou chuť!
Vaše Míša
Seznamte se s Míšou: Jmenuji se Michaela, je mi 36 let, mám dvě malé děti a jsem inženýrka elektro. Miluji rozzářené dětské oči a dorty – ideální kombinace. Mám ráda technické a kreativní věci. Mnozí si myslí, že jsou to dvě naprosto neslučitelné a odlišné záležitosti. Já sama však cítím, že kreativita a technika se vzájemně doplňují. Nejsem excelentní kuchařka a nebaví mě každodenní vaření. V tomto směru není kuchyně mým velkým přítelem. Jinak je to ale v případě pečení sladkostí. První dort jsem upekla někdy před deseti lety. Od té doby se pečení a hlavně tvorba ozdob na dorty staly spolu s fotografováním mým velkým koněm a způsobem, jak se odreagovat a vyčistit si hlavu.