Celebrity

19. dubna 2022 06:10

Tomáš Durčák

Dostali se z úplného dna. 7 celebrit, které zvítězily nad drogami či alkoholem

Alkoholismus či narkomanie patří k tomu nejhoršímu, co může člověka v životě potkat. Nejenže vám obojí dokáže doslova rozložit život a připravit vás o vše od práce přes přátele po rodinu, ale pití i drogy zároveň vždy znamenají pohromu pro zdraví. Následující celebrity přišly kvůli závislosti téměř o vše, ale nakonec se jim podařilo zvítězit a postavit se opět na vlastní nohy.

Oldřich Kaiser

Talentovaný divadelní a filmový herec Oldřich Kaiser (66) vděčí alkoholu ve svém životě za nejeden exces i za řadu uniklých kariérních příležitostí. Nezodpovědný a neřízený přístup k pití jej totiž stál hned několik hereckých angažmá, například v Divadle na Vinohradech, Ypsilonce nebo v Národním divadle. Kvůli pití přišel po 25 letech sňatku i o svou první a doposud jedinou ženu Naďu Konvalinkovou (70).

Za svůj život se ze své závislosti celkem třikrát léčil (poprvé právě po rozvodu s Konvalinkovu). Naposledy v roce 2012 a zdá se, že rčení „do třetice všeho dobrého“ zde platí. Důkazem budiž i to, že dnes má Kaiser úspěšný vztah s písničkářkou Dášou Vokatou (68), která ho podle všeho v abstinenci podporuje. Jen tak dál!

O problémech s alkoholem se v pořadu 7 pádů Honzy Dědka rozpovídal i herec Karel Dobrý

Mel Gibson

Americko-australský bouřlivák Mel Gibson (66) si s alkoholem během života rovněž užil své a slovo „kontroverze“ téměř lze považovat za jeho druhé jméno. Dle svých slov začal pít již ve 13 letech. Od roku 1984, kdy v Kanadě přišel za autonehodu pod vlivem alkoholu o řidičák, se rovněž táhly jeho problémy se zákonem, za něž nesla vinu právě závislost. Když v roce 1992 daroval peníze hollywoodskému centru pro závislé, řekl: „Alkohol je něco, co se táhne mou rodinou. Je to něco, co je mi blízké. Lidé se z toho však dokážou dostat, což považuji za zázrak.“

Během let absolvoval několik léčení a hlavně – navzdory problémům s pitím se mu podařilo udržet svou profesionální kariéru nad vodou a nenechat alkohol, aby mu kompletně zničil práci. Dnes je díky tomu oscarovým hercem i režisérem a podle všeho se již na stará kolena dokáže od alkoholu držet dále.

Tereza Pergnerová

Moderátorka Tereza Pergnerová (47) je dnes pro změnu zářným příkladem toho, kam to člověk může dotáhnout, když v sobě najde sílu skončit s drogami. O své závislosti na heroinu a pervitinu dnes mluví otevřeně, což by snad mohlo působit jako prevence pro mladé. Pergnerovou k drogám v době její velké slávy přivedl jeden z jejích bývalých partnerů. Silná závislost ji dovedla až k zoufalým činům ve snaze získat peníze na další dávky, jako bylo třeba nafocení nahých snímků.

Drogy neopustila ani během těhotenství, když čekala dnes již dvacetiletého syna Samuela. Ten byl nejdříve v péči Tereziny matky, než se moderátorka dokázala ze své závislosti zcela vyléčit. Díky reality show Vyvolení se pak vrátila i na televizní obrazovky.

Anthony Hopkins

Oscarový herec sir Anthony Hopkins (84) dnes není rozhodně znám jako alkoholik. To proto, že se rozhodl stát abstinentem v roce 1975, když jej záliba v alkoholu poprvé dostala až do situace, kdy se probudil v hotelovém pokoji v Arizoně, aniž by měl jakékoli tušení, jak se tam dostal. Hopkins se o boji s alkoholismem rozpovídal až o řadu let později a přiznal, že se svého času musel rozhodnout, zda „žít, nebo zemřít“, jelikož mu alkohol začal poškozovat zdraví.

Svůj život však dokázal kompletně otočit a dnes hrdě říká: „Od té doby jsem nepil ani jsem necítil žádnou potřebu.“ A že se mu jeho rozhodnutí, jež učinil téměř před padesáti lety, vyplatilo! Dnes je z něj herecká legenda ověnčená oceněními, která se navzdory mladickému divočení těší požehnanému věku.

Miroslav Etzler

Bujarých alkoholových historek k vyprávění na pěknou řádku dlouhých zimních večerů má za sebou i herec Miroslav Etzler (57). Ten si alkoholu dopřával rovnou po litrech a nekončící šňůra excesů a problémů jej nakonec dostala až na léčení do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Stejně jako řada dalších lidí, kteří se až nezdravě skamarádí s alkoholem, za to v jeho případě mohl fakt, že zkrátka nemá „záklopku“ a neumí s pitím včas přestat.

Ani on dnes nemá problém mluvit o svém alkoholismu upřímně a na rovinu. V řadě případů se rovněž zapojil do projektů, jež měly za cíl šířit osvětu a prevenci proti alkoholismu, pro což je jakožto vyléčený alkoholik ideální tváří. Dnes je stále úspěšným hercem a také spokojeným otcem čtyř dětí.

Robert Downey Jr.

Dalším nepopiratelným příkladem toho, jak člověku dokáže poražka alkoholismu a opětovné nabytí zodpovědnosti obrátit život k lepšímu, je Robert Downey Jr. (57). Ten patří k hercům, kteří za sebou mají vskutku temnou minulost plnou nejen alkoholu, ale i marihuany či tvrdších drog. Za jejím startem bohužel stojí jeho vlastní otec, který byl sám narkoman, a tak neměl problém s tím, že si jeho syn již ve velmi útlém věku zapálil jointa. Postupně však Downey Jr. přešel ke tvrdším drogám, a aby toho nebylo málo, zachutnal mu rovněž alkohol.

Během snah o nápravu z léčeben několikrát utekl a závislost jej v roce 2003 dostala na 15 měsíců až do vězení a přinesla rozvod s jeho první ženou Deborah Falconer (56). Tehdy se mu poprvé rozsvítilo, a když se krátce poté zamiloval do své druhé a stávající ženy Susan Downey (48), rozhodl se s alkoholem i drogami nadobro skoncovat. Že to bylo zatraceně dobré rozhodnutí, dokazují snímky jako Iron Man nebo fakt, že se v posledních deseti letech opakovaně stal nejlépe placeným hercem v Hollywoodu.

Jaromír Nohavica

Populární folkový písničkář a skladatel Jaromír Nohavica (68), který je neodmyslitelně spjatý s kytarou, dříve stejně rád bral do ruky také lahev alkoholu. A i v tomto případě mu pití začalo postupně stále více zasahovat do řemesla, když mu kvůli opilosti při koncertech vypadával text, neudržel rovnováhu a tak podobně. I Nohavica ovšem patří k těm, kterým se zavčas „rozsvítilo“ a uvědomili si, že už to stačilo.

V roce 1991 proto nastoupil na léčení a podařilo se mu dát alkoholismu definitivně sbohem. Tak trochu autobiograficky se posléze ze svého boje s alkoholem vyzpovídal ve filmu Rok ďábla z roku 2002, který se odehrává právě v prostředí protialkoholní léčebny. Aktuálně je již léta úspěšným abstinentem, což jeho kariéře jen a jen prospělo.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.