Doživotní tresty si zaslouží, litují jen sebe, říká režisérka mrazivé dokusérie Eretová

Martina Eretová promluvila o natáčení s vrahy - Bez lítosti

Martina Eretová, režisérka a autorka strhujícího dokumentu, promluvila o svém natáčení s vrahy. Za několik měsíců se jí podařilo zmapovat osm různých příběhů vězňů odsouzených na doživotí či s výjimečným trestem. Poslechněte si, jak webu Prima Ženy popsala natáčení s vrahy největšího kalibru a jaké měla například její komunikace s odsouzenými následky.

Michelle Sudků, Josef Kott, Miloslav Širůček, Juraj Kučerák, Jaroslav Stodola, Rudolf Fian, Tomáš Vít a Lukáš Kopecký. Každý je úplně jiný, ale jedno mají společné. Mařili lidské životy a za to zaplatili u nás tu nejvyšší daň: doživotí (nebo výjimečný trest). Z tohoto důvodu realizování dokumentu nebylo vůbec jednoduché.

„První, co jsme museli udělat, bylo představit projekt Vězeňské službě. Vysvětlit jim, o co nám jde, že nechceme dělat z vrahů celebrity. To v žádném případě. Museli jsme se poté domluvit také s Policií České republiky, protože jednotlivé díly nejsou jen o životě odsouzeného, ale je tam rozebírán i případ. Z toho důvodu jsme potřebovali, aby s námi policie spolupracovala,“ říká režisérka a autorka dokumentu Martina Eretová, která čerpala i z vlastních kontaktů, jež získala ve své reportérské kariéře – několik let pracovala i v Krimi zprávách na Primě. Díky tomu se jí podařilo sehnat do některých dílů opravdu exkluzivní materiály.

Vrazi se domlouvali přes dopisy, někteří píší dodnes

Jakmile získali přízeň dvou důležitých státních složek, museli si na svou stranu naklonit i samotné aktéry jednotlivých dílů – vězně. Někteří hned souhlasili, jiní odmítli. A to převážně ženy, které svůj děsivý příběh nechtěly zveřejňovat v televizi. Byli ovšem i tací, kteří se nechali přesvědčovat.

„Psala jsem si s nimi dopisy, mám doma úplný štos, s některými si samozřejmě píšu i teď. Navázali se na mě, protože s nikým jiným kontakt nemají,“ prozrazuje režisérka dokumentu Bez lítosti, který 12. září uvede ve 21:30 Prima COOL nebo ho už nyní můžete sledovat na nové streamovací službě prima+.

První díl se zaměřuje na vražedkyni z pražského Smíchova Michelle Sudků.

Zmařených životů vrazi nelitovali

Odsouzení měli možnost říct svoji verzi příběhu. Jestli je pravdivá, nebo ne, to vědí jen oni. Hlavním cílem dokumentu je ale zodpovědět zásadní otázky. Jak se z člověka stane vrah? Může se jím narodit? Nebo se v průběhu života stanou nějaké události, které ho k tomu přivedou? A skutečně se u některých našly společné znaky, které tyto dotazy zodpověděly.

„Samozřejmě všichni se litovali. To mě na tom zarazilo nejvíc. Všichni ze sebe dělali oběti a tvrdili, že je to mrzí, ale nikdo z nich neprojevil tu opravdovou, upřímnou lítost. Ne sám nad sebou, svým životem, ale nad tím, že zmařili život někoho jiného. To jsem za celou dobu neviděla. Musím tedy říct, že vězeňství dělá dobrou práci a ti lidé si své tresty zaslouží,“ svěřuje se se svými zkušenostmi a pocity režisérka projektu Martina Eretová.

Podívejte se na reportáž Karolíny Oehmové s Michelle Sudků:

Sdílejte článek
Štítky vražda vězení FTV Prima doživotí vrah dokument režisérka zákulisí Policie České republiky Prima Cool Vězeňská služba České republiky rozhovor prima+ Bez lítosti Martina Eretová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.