Dýni využijete i v kosmetice. Zkuste domácí masku na splasknutí obličeje a váčků pod očima

Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. A nemusíte ji využívat pouze v kuchyni nebo jako halloweenskou dekoraci. Věděli jste, že se dá použít také v kosmetice? Vyzkoušejte pár zaručených rad a tipů pro krásnější pleť i vlasy. Tento zeleninový zázrak má totiž spoustu benefitů.

Na podzim je dýní doslova nadbytek. Ale nemusíte je pouze konzumovat v podobě dýňové polévky třikrát jinak. Kromě řady chutných receptů z dýně totiž tuhle tykvovitou zeleninu využijete i v kosmetice – má hned několik příznivých účinků. O dýňovém oleji se ví, že působí blahodárně na naši pokožku. Umí zjemnit, uklidnit i hydratovat. Dýňová semínka obsahují zinek a měď a jsou díky tomu vhodné pro problematickou pleť. Jejich konzumace pomáhá stahovat póry a pleť odmašťovat. A dýňový olej se vyrábí právě z nich. Prospívá nejenom pleti a vlasům, ale také zubům, srdci či nehtům.

Mohlo by vás zajímat: Nápady, co podniknout s dýní hokaido

Příznivé účinky dýně

Dýně dokáže pomáhat s posilováním imunity, klidněním nervů a je výborná i při hubnutí. Mimo to v sobě má také enzymy, které pomáhají štěpit tuky. Obsahuje hodně vody, pomáhá čistit ledviny, močové cesty a dokáže pomoct v případě otoků. Pokud tedy trpíte na váčky pod očima či opuchlý obličej, pomůže vám ho „splasknout“. Enzymy obsažené v dýni mají vliv na zjemňování vrásek a kyselina nukleová má omlazující účinky.

Čtěte také: Podzimní dýně: 20 nápadů, jak s nimi můžete vyzdobit váš domov

Domácí pleťová maska z dýně

Pleťová maska z dýně je skvělá na hydrataci a výživu pleti, hodí se tedy především pro sušší pleť.

Postup: Smíchejte jednu polévkovou lžíci nastrouhané dýně, dvě polévkové lžíce zakysané smetany a jednu čajovou lžičku citronové šťávy. Masku následně naneste na vyčištěný obličej a nechte působit přibližně dvacet minut. Poté pleť opláchněte vodou.

Dýňová maska na suché vlasy

Dýňová maska na vlasy je skvělým pomocníkem v boji se suchými vlasy. Dokáže je totiž krásně vyživit. „Dýně je bohatá na vitamín A, který je mimořádně dobrý pro pokožku hlavy," vysvětluje koloristka Kyle White pro časopis Teenvogue. „Podobně jako banány a avokádo je dýně také bohatým zdrojem draslíku – živiny, která je zvláště užitečná při podpoře opětovného růstu vlasů. Dýně je také dobrá pro zvlhčení suchých nebo poškozených vlasů,“ dodává Kyle.

Postup: Budete potřebovat dva hrnečky vařené dýně, 1 polévkovou lžíci kokosového oleje, 1 polévkovou lžíci medu a 1 polévkovou lžíci jogurtu. Jako první si rozmixujte dýni a jogurt, pak přidejte kokosový olej s medem. Masku je ideální nanášet na vlhké vlasy (vynechte oblast u kořínků) a pak si hlavu zakrýt buď ručníkem nebo do něčeho zabalit, abyste se neušpinili. Nechte působit přibližně 15 minut a poté si vlasy umyjte šamponem a kondicionérem jako obvykle.

Celebrity se v minulosti podělily o své zvláštní kosmetické tipy:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.