Celebrity

2. prosince 2023 06:30

David Laštovka

Eva a Vašek dostanou k české penzi i americký důchod. Bude to víc než v ČR, libují si

TOP STAR magazín 2018 (38): Eva a Vašek - zahrada

Hudební duo Eva a Vašek, tvořené manželi Evou a Václavem Ševčíkovými, koncertuje nejen po České republice, ale už více než deset let rovněž i v Americe. Tím, že tam dvojice odvádí daně z výdělků, bude mít brzy nárok i na americký důchod.

Získat pracovní povolení v USA pro Evu a Vaška rozhodně nebylo snadné. Museli absolvovat lékařské prohlídky, dokládat o sobě nejrůznější informace, reference, včetně vysvědčení ze škol. „Abychom vyřídili všechno potřebné, museli jsme si najmout právníka, za kterého zaplatili asi 70 tisíc korun. Obsahem bylo asi patnáct kilo dokumentů,“ popsal s úsměvem Václav Ševčík pro web Prima Ženy.

Díky zelené kartě mají všechno jednodušší

Po úřednickém martyriu se dočkali vytoužené zelené karty, kterou získali nejen oni dva, ale i jejich dvacetiletá dcera Eva. „To nám rozvázalo ruce, od té doby můžeme velice jednoduše létat do USA a do Evropy bez prohlídek a kontrol na letišti. Bez povolení nebo zelené karty bych nikomu nedoporučoval v Americe pracovat nebo koncertovat. Někteří naši umělci to dělají, ale strašně tím riskují. Pokud by je chytili, byli by okamžitě deportováni a minimálně na dvacet let by měli zákaz vstupu do USA,“ přiblížil Vašek.

Díky odpracovaným rokům a řádnému placení daní v USA, budou mít s Evou nárok pobírat i americký důchod. „Měli by mi ho začít vyplácet až mi bude pětasedmdesát, Evě v pětašedesáti. Jeho přesnou výši ještě netušíme, nicméně to bude určitě víc než v Čechách, kde jsme daně platili celý život a stále ještě platíme,“ prozradil hudebník.

Hurikán jim dům na Floridě srovnal se zemí

Na systém v USA nedá dopustit. „Všechno je tam jednodušší a zákony se na rozdíl od České republiky opravdu dodržují. Když nám před třemi lety náš dům na Floridě srovnal hurikán se zemí, tak nám stát poslal bez vyplňování dotazníků na opravu domu 18 tisíc dolarů. Žádné papíry, žádné komise, jen jeden zástupce státní pojišťovny a do týdne od jeho návštěvy jsme měli peníze na účtu,“ vylíčil Vašek, který 6. prosince oslaví 70. narozeniny. Už několik let pobírá český důchod. S jeho výší je dle svých slov spokojen. Do penze se ale nechystá a stále je velmi činný.

„Mám firmu, stále se učím novým věcem. Našel jsem se v oboru multimediálních technologií, investuji do nich nemalé prostředky. Zajímám se o záznam zvuku a akustiky ve studiu a chci v tom být nejlepší. Pomáhá mi v tom i můj syn David z prvního manželství, který je naprostý profesionál a odvádí neskutečnou práci,“ prohlásil Václav Ševčík. V úvodním videu se můžete podívat, jak dvojice hudebníků bydlí a jakou má zahradu.

Hudební duo Eva a Vašek se proslavilo písní Bílá orchidej (video z roku 2017):

Sdílejte článek
Štítky rodina manželství život manželé zpěvačka Florida zpěvák Česko USA daň Eva a Vašek starobní důchod Václav Ševčík Bílá orchidej hudební duo

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.