Celebrity

18. března 2023 10:26

Eliška Reiglová

Ewa Farna rozlítila fanoušky. I ti nejvěrnější budou muset za setkání s ní platit

Zpěvačka Ewa Farna (29) má velkou fanouškovskou základnu, tu se jí ale nyní podařilo rozlítit. Oznámila totiž, že si založila účet na platformě, na níž lidé svým oblíbeným tvůrcům platí za jejich tvorbu. Například za setkání s ní si tak její příznivci připlatí. S tím mají problém především ti, kteří jsou součástí jejího fanklubu už dlouhé roky.

Ewa Farna novinku ohledně založení účtu na známé platformě oznámila s velkou radostí. „Konečně je to tady! Spouštím vlastní Patreon, kde k vám budu zase o kousek blíž,“ uvedla na sociálních sítích. Pravděpodobně nepočítala s tak negativní odezvou, jaké se od fanoušků dočkala.

Čtěte také: Farna chystá velkolepý koncert, radí se i s fanoušky. Nadšení jí kazí podvodníci

Na takzvané hatery je zpěvačka zvyklá, fanoušci se proti ní ale obvykle neobracejí. Nyní jim ale za poplatek bude exkluzivně nabízet limitovaný merch, obsah ze zákulisí, soutěže, živá vysílání nebo osobní setkání s ní. To pobouřilo věrné příznivce, kteří jí podporu vyjadřují tak dlouho, že jim přijde absurdní, aby teď za něco platili.

Vlna nevole

Pod samotným příspěvkem zpěvačky na Instagramu je téměř stovka komentářů, z nichž mnoho je vůči ní kritických. Ozývají se nespokojení fanoušci z České republiky a Polska, kde si Farna dokázala vybudovat největší základnu příznivců. Ti jsou z jejího rozhodnutí přinejmenším rozmrzelí a po letech věrnosti ho nechápou.

„Těšila jsem se na EwaFest, byla jsem na všech ročnících, i včetně toho covidového, kde jsme kecali venku v rouškách. Chápu to správně, že po těch letech, kdy jsme objížděli desítky koncertů od Varů po Třinec, máme teď utrum a setkáni pro nás, co si Patreon nepředplatíme, nebudou?“ zeptala se v komentářích zmatená fanynka.

Jiní trochu pochybují o tom, že přiblížení k fanouškům je hlavním důvodem, proč Ewa Farna účet na platformě založila. „Blíž k fanouškům nebo penězům? Velké zklamání pro fanouška, který Vaši cestu sleduje od samého začátku,“ napsala další žena.

Některým lidem pak připadá nesmyslné platit za něco, co jiní umělci berou jako běžnou součást své práce a peníze navíc za to nechtějí. „Chápu obchodně myšlenku prostě vydělat, ale vlastně si myslím, že vše co tam je, kromě přednostního poslechu CD, tak nějak k té práci patří zadarmo. Vlastně díky tomu jste tam, kde jste,“ uvedl v komentáři fanoušek.

Okamžité vysvětlení

Ewa Farna si negativních reakcí na Patreon všimla a nenechala je bez odezvy. Na stories na Instagramu natočila video, v němž vysvětluje své záměry. „Rozhodně nechci rozdělovat fanoušky na lepší, horší, větší, menší... Absolutně ne. Všech si vážím úplně stejně,“ řekla hned v úvodu.

„Členství na Patreonu není fanklub, je to takový benefit navíc. Je to něco jako když posloucháte mou hudbu online zdarma na Spotify. Ale pak si taky můžete koupit fyzickou desku, dostat něco navíc a podpořit mě. Stejně tak funguje členství na Patreonu,“ vysvětlila zpěvačka.

Je ovšem nutné podotknout, že poslech na Spotify není zcela zdarma. Kdo nemá premium účet, tomu do hudby vyskakují reklamy, za premium pak uživatelé platí měsíční poplatek. Z toho mají pak pochopitelně nějaké peníze i umělci, kteří svou hudbu na tuto platformu přidali, jak informuje portál Ditto Music.

„Můžete to zkusit, můžete tam být jeden měsíc. Když se vám to nebude líbit, nebude vám to sedět a vyhovovat, můžete to kdykoliv zrušit a být se mnou na sítích. Moje sítě budou samozřejmě fungovat dál, nebudou mrtvé,“ doplnila zpěvačka, kterou vzhledem k promptní reakci zjevně mrzí, jak fanoušci novinku přijali.

Ewa Farna v létě oslaví 30. narozeniny:

Sdílejte článek
Štítky peníze hudba koncert Spotify fanoušci Ewa Farna Patreon

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.