Strašidelné dobroty: Upečte si babí prsty nebo hřbitovní muffiny
Tajemný podzim je tady. Pusťte ho i do kuchyně a upečte si halloweenské dobroty. Je libo uříznuté prsty s mandlemi nebo rovnou hřbitov?:)
I když je Halloween zahraniční svátek, u nás je stále populárnější. Možná už máte vyřezanou jednu nebo hned několik strašidelných dýní a možná se dokonce chystáte uspořádat i strašidelný večírek. Pak určitě uvítáte pár nápadů, co na něm servírovat, protože takový večírek si žádá opravdu něco stylového. Z některých specialit jde sice trochu hrůza, ale ručíme vám za to, že jsou dobré a budou vám chutnat.
A jestli Halloween neslavíte, nevadí. Proč si neudělat podzim trochu strašidelnější?
Dáte si hrobeček, koště nebo snad useknuté prsty?
Babí pařáty
Foto: texynerin.com
Co budete potřebovat:
• 220 g změklého másla
• 115 g moučkového cukru
• 1 vejce
• po 1 lžičce mandlového a vanilkového extraktu
• 165 g polohrubé mouky
• 165 g celozrnné mouky
• 3/4 lžičky soli
• 100 g loupaných mandlí
• asi 200 ml jahodové marmelády
1. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Přidejte vejce, mandlový a vanilkový extrakt a znovu prošlehejte. Pak vmíchejte obě prosáté mouky se solí. Těsto zakryjte fólií a dejte na 40 minut do lednice.
2. Z těsta odeberte asi čtvrtinu, rozdělte ji na menší kousky a udělejte z nich válečky silné jako prsty vaší ruky. Na konec každého válečku přitiskněte půlku mandle a váleček prsty dotvarujte, aby byly patrné klouby. Pak nožem udělejte do válečků malé rýhy, jako jsou na prstech. Hotové prsty pokládejte na plech vyložený papírem na pečení asi centimetr od sebe. Stejným způsobem zpracujte i zbytek těsta.
3. Plech s prsty dejte do trouby vyhřáté na 165 °C a pečte asi 17–20 minut, dokud prsty nezačnou lehce hnědnout. Nechte je vychladnout, pak z nich opatrně sundejte mandle, místo nich dejte trochu jahodové marmelády a mandle opět přitiskněte na prsty tak, aby se marmeláda roztekla trochu kolem. Prsty naaranžujte na talíř a doprostřed dejte misku s jahodovou marmeládou, co které si můžete prsty ještě namáčet.
PRIMA TIP: Prsty se dají skvěle udělat i z klasického lineckého těsta. A stejným způsobem je můžete udělat i naslano, ze slaného křehkého těsta. Na namáčení pak použijte rajčatovou omáčku.
A jde se na hřbitov!
Hřbitovní dip
Foto: chickabug.com
Co budete potřebovat:
• 2 velké tortilly
Na první vrstvu:
• 2 hrnky zakysané smetany ochucené mexickým kořením
Na druhou vrstvu:
• 2 rozmačkaná avokáda smíchaná s 1 utřeným stroužkem česneku a 2 lžícemi majonézy
Na třetí vrstvu:
• 1 sklenička mexické červené salsy (můžete ji koupit už hotovou)
Na čtvrtou vrstvu:
• několik nasekaných jarních cibulek
1. Do obdélníkové nebo čtvercové nádoby postupně dejte všechny uvedené vrstvy, vršek posypte nasekanou cibulkou a nechte nejméně hodinu vychladit v lednici.
2. Mezitím z tortilla placek vykrojte požadované tvary (náhrobní kameny, strom, kříž…). Přeložte je na plech s papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a krátce upečte, až začnou hnědnout. Nechte je vychladnout na rovné podložce a případně ještě dozdobte nápisy, pokud máte doma černou jedlou fixu.
3. Těsně před podáváním náhrobky a další tvary zapíchněte do dipu.
Na hřbitově ještě chvilku zůstaneme, ovšem přejdeme rovnou k moučníku z pěkně sladké nakypřené hlíny:
Foto: Hera
Recept na muffiny, nebo chcete-li cupcaky, přímo ze hřbitova najdete TADY.
Nemůžeme samozřejmě zapomenout ani na divé ženy létající vzduchem. Co jim vyrobit pár dopravních prostředků navíc?
Čarodějnická košťata
Foto: onelittleproject.com
Tak tohle je opravdu jednoduché.
Připravte si obyčejné slané tenké tyčinky. Dále potřebujete sýrové tyčinky silné asi jako malíček (vyrábějí se z pařeného sýru). Každou rozkrojte na třetiny a každý kousek pak z jedné strany nastříhejte nůžkami, aby vznikly střapce. Do druhého konce zapíchněte slanou tenkou tyčinku a koště omotejte kouskem pažitky. Opatrně udělejte uzlík a konce odstřihněte.
A pak jsou tu samozřejmě strašidelně vyřezané dýně. Jestli ještě žádnou nemáte, my pro vás máme malou inspiraci, JAK DÝNI ORIGINÁLNĚ VYŘEZAT. A i když žádnou dýni nemáte, nevadí. Parádně se dají vyřezat třeba i pomeranče. A místo svíček do nich můžete dát něco dobrého:
Strašidelné pomeranče
Foto: myrecipes.com
Co budete potřebovat:
• 8 větších pomernačů
• 1 a 1/2 lžíce červeného vinného octa
• 1 lžíci medu
• 1 lžičku kremžské hořčice
• 1/2 lžičky citronové šťávy
• špetku mletého zázvoru
• čerstvě mletý pepř (podle chuti)
• 1/4 lžičky soli
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 sáček směsi trhaných salátových listů
• 2 lžíce opražených dýňových semínek
1. Z pomerančů odkrojte vršky a opatrně je vydlabejte, aby slupka zůstala dost silná a nekroutila se. Pak do každého pomeranče ještě vyřezejte obličej, jako se to dělá u dýní.
2. Dužinu ze čtyř pomerančů zbavte blanek a nakrájejte na půlměsíčky. Ze zbytku dužniny vymačkejte šťávu a smíchejte ji s octem, medem, hořčicí, citronovou šťávou, zázvorem, pepřem a solí. Nakonec vmíchejte olej.
3. Salátové listy smíchejte s nakrájenými pomerančovými dílky, přidejte připravenou zálivku (nemusíte použít všechnu), salátem naplňte vydlabané pomeranče a vršky posypte dýňovými semínky.