Celebrity

8. července 2023 09:00

David Laštovka

Herec Jan Potměšil o roli v Bony a klid. Na filmu nejvíce vydělali veksláci

Bony a klid 2: Kdo je to VEKSLÁK

Od premiéry kultovního filmu Bony a klid, který důvěryhodně popisoval pražské podsvětí ovládané veksláky, uplynulo 35 let. Jak na natáčení vzpomíná herec Jan Potměšil, představitel hlavní role automechanika Martina, kterého uchvátila lákadla hlavního města?

Rok 1987 byl pro herce Jana Potměšila po umělecké stránce v podstatě zlomový. Získal dvě hlavní role ve filmech, které se staly kultovní. Ve snímku Proč? režiséra Karla Smyczka ztvárnil fotbalového fanouška chuligána, v Bony a klid důvěřivého mladíka z maloměsta, který přijíždí do Prahy koupit západoněmecké marky, za něž chce s kamarády koupit videopřehrávač. Nalítne však vekslákům.

„Když se mi do rukou dostal scénář, byl jsem z něj nadšený. Měl jsem radost, že se něco takového bude točit. Na place se sešla báječná parta. Skvělí herečtí kolegové, skvělý štáb. Točili jsme přes den i v noci, občas to bylo náročné, ale po celou dobu panovala pohoda a velmi tvůrčí atmosféra. Těšili jsme se na každý natáčecí den,“ prozradil redaktorovi webu Prima Ženy Jan Potměšil.

Veksláci si z filmu udělali byznys

Kuriózní je, že na filmu nejvíce vydělali právě veksláci. Z Bony a klid se stal trezorový film, jenže jeden z veksláků se k němu dostal a nahraný ho začal šířit za cenu 500 korun na kazetách po celé republice. Když film cenzoři pustili do světa, většina národa už snímek dobře znala. „Přiznám se, že jsme vůbec netušili, jaký to bude mít dopad, jaký filmový hit se z toho stane. Jsem rád, že jsem mohl být u toho, že jsem byl toho součástí. Vzpomínky na natáčení mám krásné,“ poznamenal herec.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.