Celebrity

27. listopadu 2023 16:20

David Laštovka

Jiří Holý byl králem záporných rolí. Klinickou smrt popisoval jako blaho, konce se nebál

Herec Jiří Holý, který by oslavil 101 let, byl před filmovou kamerou většinou obsazován do záporných rolí, ve skutečnosti byl přitom laskavý člověk, na kterého kolegové dodnes vzpomínají s úctou a láskou. Jaké bylo jeho soukromí?

Jiří Holý byl vzorný manžel. Se svou ženou Ludmilou, s níž měl jediného syna, ve volném čase velmi rád cestoval. Každou chvíli spolu podnikali výlety nejen po Česku a Slovensku, ale i do vzdálenějších zemí. Když mu bylo třiasedmdesát, vyrazili s manželkou na dovolenou do Francie. Po cestě zpátky ale začal mít velké bolesti v podbřišku. K lékaři se vydal druhý den po návratu a následky byly fatální. Po vyšetření a rentgenu skončil rovnou na operačním sále. „Měl jsem zdvojenou výduť aorty,“ líčil herec deníku Blesk.

Z bílé záře cítil nekonečné blaho

Při zákroku se ocitl v kritickém stavu a prožil klinickou smrt, z níž mu v paměti utkvěly živé a podle jeho slov velmi příjemné vzpomínky. „Z temnoty se náhle vynořil obraz rybáře s loďkou. Takový, jaký dostal můj táta od kamaráda herce už někdy ve třicátých letech. Visel mi doma. Teď jsem v tom obrazu ale byl a něco mě nutilo, abych do té loďky skočil. Jenže jsem byl nějaký nehmotný, bez kostí. Loďka mi projela, ale proud vody byl hustý a nedovolil, abych se potopil. Voda se vůbec nehnula, byla mrtvá. Pak jsem uviděl bílou zář, z níž jsem cítil nekonečné blaho. Říkal jsem si, že pokud je toto smrt, pak se ničeho nebojím,“ popisoval Jiří Holý.

Čtěte také: Muž prožil klinickou smrt a zázračně ožil. Detailně popsal, co viděl během umírání

Tehdy mu ještě lékaři zachránili život. O 11 let později už takové štěstí neměl. S vážnými zdravotními problémy skončil na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, odkud byl po týdnu převezen na pneumologickou jednotku intenzivní péče, kde 11. listopadu roku 2009, pouhých 16 dní před 87. narozeninami, skonal. Jeho syn oznámil, že zemřel na zápal plic a s ním spojené komplikace.

Zápal plic v současnosti ve velkém sužuje Čínu:

Jiří Holý, který se narodil v Ružomberoku, se od dětství zajímal o basketbal, atletiku, lední hokej, ochotnické divadlo a výtvarné umění. Na přání rodičů absolvoval obchodní akademii, poté studoval grafiku a malířství a toužil se stát výtvarníkem. Když nacisté v roce 1939 zavřeli české vysoké školy, začal hrát ochotnické divadlo. Po válce se stal profesionálním hercem. Po celý život se věnoval rovněž olejomalbě a řezbářství. Byl velmi levicově zaměřený a nikdy se nesmířil s rozdělením Československa.

Sdílejte článek
Štítky výročí nemoc smrt rodina manželství narozeniny herec klinická smrt Jiří Holý Zlatovláska

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 5. 2024

Berani, budete se muset spolehnout na své analytické schopnosti a pevnou sebekontrolu, abyste se dostali z rozbouřeného moře, ve kterém se dnes nacházíte. A stresu se nevyhnete. Nejhorší nástrahou, která vás čeká v kariéře nebo při studiu, by bylo pochybovat o svých schopnostech. Máte příležitost, abyste si vyzkoušeli svou sebedůvěru. Jen se ujistěte, že obstojíte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.