Celebrity

31. března 2022 06:00

David Laštovka

Michal Viewegh ztratil chuť žít. Poté, co přežil klinickou smrt, ho opustila žena

Nejprodávanější český spisovatel Michal Viewegh, který slaví šedesáté narozeniny, se na vrcholu své kariéry ocitl nad propastí. Praskla mu aorta, zažil klinickou smrt a vypadalo to, že nepřežije. Zdravotní problémy dokázal překonat, ale musel se vyrovnat s další bolestí, když ho nečekaně opustila jeho manželka.

Novopečený šedesátník Michal Viewegh byl během života dvakrát ženatý. S první manželkou Jaroslavou se rozvedl v roce 1996. O osm let později se oženil s Veronikou, která ho za velmi bouřlivých okolností opustila v roce 2015. Dva týdny před Vánoci v roce 2012 mu praskla aorta a zažil klinickou smrt. Takovou koronární příhodu obvykle přežívá pouze jeden pacient z deseti. Michal se z kritického stavu dostal, přežil, a dokonce se znovu vrátil ke psaní. Následky si ovšem nese dodnes a trpí výpadky pamětí.

Má tři děti, osmatřicetiletou Michaelu, devatenáctiletou Sáru a sedmnáctiletou Barboru. Sám sebe charakterizuje jako dobrého otce a spolehlivého kamaráda. Zároveň přiznává, že nebyl vždy úplně dobrý manžel. „Moje manželství se jaksi nerozpadla bezprostředně kvůli mně. Obě manželství jsem se snažil udržet. Ano, mám své chyby, měl jsem i nějaké to lehce promiskuitní období,“ svěřil se v rozhovoru pro Lidové noviny.

Viewegh: Dokud jsem byl kurevníček zdravý a bohatý, bylo mi vždy odpuštěno

Rozpad druhého manželství ho ovšem dodnes velmi trápí a nemůže se s ním smířit. „Byl jsem manžel, který pro svou druhou ženu postavil dům, který jí umožnil všechny její koníčky a zájmy, takže opravdu mohla dělat jen to, co chtěla, a nemusela chodit do práce. A ona o mým prohřešcích samozřejmě celou dobu věděla. Jenže dokud jsem byl kurevníček zdravý a bohatý, bylo mi vždy odpuštěno. Ale v momentě, kdy jsem se stal nemocným, zchudlým pacientem, byla moje problematická minulost účelově vytažena na světlo, aby odchod od nemocného partnera nevypadal jako vada charakteru. A to bude ještě hodně dlouho trvat, než tohle té Veronice (druhá manželka – pozn. red) odpustím,“ uvedl spisovatel.

Konec tohoto vztahu nečekal a byl pro něj velmi smutným a bolestným zklamáním. „Vždyť po deseti letech manželství nám Veroničiny ezoterické biokamarádky uspořádaly dokonce druhý svatební obřad, kde Veronika už podruhé v životě před svědky slavnostně slibovala, že se mnou bude v dobrém i ve zlém. A pouhý rok nato jsem se změnil v nemohoucího pacienta a ona se za další rok odstěhovala za novým přítelem,“ povzdechl si Viewegh s tím, že tehdy míval stavy, kdy nechtěl být na světě.

„Naštěstí už to mám za sebou. Už ani neberu antidepresiva a žiju docela dobře, i když moje drobné handicapy se nemění, takže mám pořád příšernou orientaci, všude bloudím a spoustu toho zapomínám. Mám špatnou krátkodobou paměť. Nepamatuju si, co mi kdo řekl před hodinou, kam jsem si před chvílí něco položil, co bylo minulý týden. Všechno si píšu, kreslím si plánky, kde jsem zaparkoval auto, nebo si to místo prostě vyfotím, abych auto našel. Mám diář, příslušné aplikace v mobilu. Dá se s tím žít,“ uzavřel Michal Viewegh, který o svých depresích a stavech po klinické smrti otevřeně promluvil v pořadu Interview na CNN Prima NEWS (v úvodním videu).

Sdílejte článek
Štítky smrt manželství Vánoce spisovatel Lidové noviny Michal Viewegh aorta

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.