Celebrity

15. května 2022 06:30

Petra Kloidová

Herec Martin Finger nastoupil v hokejovém zápase proti Jágrovi. Jak na něj vzpomíná?

7 pádů Honzy Dědka (17) - Ondřej Sokol a Martin Finger

Martin Finger vyrůstal po boku svého nejlepšího přítele Ondřeje Sokola. Během dětství se však potkal s budoucí českou legendou. Hokejová kariéra ani práva ho nakonec nepotkaly, za což mohl Sokol.

Málokdo tuší, že herec Martin Finger byl nadějným hokejistou, dokud mu moderátor, režisér a komik Ondřej Sokol nepřinesl přihlášku na DAMU. Kluci spolu vyrůstali jako děti a jejich přátelství funguje dodnes. „Známe se odmala. Máme fotky z hřiště, kde jsme jako malí kluci hrávali hokej. Martin chodil do hokejové třídy, hrál dobře a já jsem měl tlusté brýle a klapku na oko,“ vzpomíná Ondřej Sokol. „Takže když jsem potřeboval trénovat sám, postavil jsem Ondřeje ke zdi paneláku a trefoval jsem ho do těch brýlí,“ doplnil Sokolovy vzpomínky Finger.

Zápas proti Jaromíru Jágrovi

Během svých hokejových příprav se dokonce utkal i s budoucí hokejovou hvězdou Jaromírem Jágrem. Už tenkrát se o Jágrovi vědělo, že je to sportovní naděje Česka. „Jako žáček jsem hrál proti Jaromíru Jágrovi. Pamatuju si dodnes, jak jsme hráli proti Kladnu. Trenér říkal, že bychom se mohli hecnout, ale že je tam nějaký Jágr a že je dobrý. To mu bylo asi jedenáct nebo dvanáct. Bylo to hodně těsné, hráli jsme nerozhodně, ale pak nám dali rozhodující gól,“ vzpomíná na svůj zápas proti dnešní legendě Finger.

Sokol, Finger a jejich průšvihy u komunistů

Hokejová kariéra nevyšla, Martin Finger se viděl v roli právníka, studiu gymnázia ale moc nedal, protože si užíval s Ondřejem Sokolem. „Martin chodil na gympl o rok výš. Střídali jsme se ve třídách, ve futrech jsme se potkali a zastavili jsme chod tříd a pak už jsme bez sebe nedali ani ránu. Byli jsme taková ta otravná dvojice, co za sebe doříkává věci,“ vypráví pobaveně Sokol. Byli tak zábavní, že začali tvořit scénky, za které si nechali platit.

„Tvořili jsme i legrační divadelní představení. Dělali jsme i kšefty, protože SSM (Socialistický svaz mládeže, pozn. red.) nebo komunisti občas potřebovali nějakou scénku. A protože se vědělo, že to děláme, sehráli jsme scénku a měli jsme průser vždycky. Protože nás napadlo něco, že jsme zesměšnili režim. Jednou jsme zesměšnili igráčka policistu, to byl hrozný průšvih,“ vzpomíná Ondřej Sokol. „Protože ses těmi igráčky trefoval do ředitele a do zástupce. A když ses netrefil, zopakoval jsi to,“ doplnil kamaráda Martin Finger.

Zatímco Sokol věděl, že chce být hercem a režisérem, Finger toužil být detektivem. „Já jsem chtěl být detektivem, chtěl jsem chytat ty špatné. Chtěl jsem studovat práva, ale na první jsem se nedostal, protože jsem gympl s Ondřejem proflákal. Tak jsem rok pracoval. Pak jsem se dostal do nultého ročníku, ale pak jsem šel na vojnu. Tam za mnou přijel Ondřej, přivezl přihlášku na DAMU a vše se v dobré obrátilo,“ vypráví s tím, že ho Sokol donutil vyplnit přihlášku.

Finger se pak během vojenské služby připravoval na přijímačky. „Připravoval jsem se tak, že jsem ve skladu s maskáčema na sebe svítil strážní baterkou a říkal jsem si monology. A uspěl jsem. To byl rok 1991,“ vzpomíná Finger v talk show 7 pádů Honzy Dědka.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.