Celebrity

19. dubna 2024 06:00

David Laštovka

Janě Synkové v dětství zemřela matka před očima. S manželem oslaví zlatou svatbu

Janě Synkové rok 2024 přináší hned dvě významné události. Nejenže slaví 80. narozeniny, ale s manželem, hercem a režisérem Janem Schmidem, zároveň i zlatou svatbu. Jaké je soukromí herečky, která před kamerou obvykle představuje protivné a hysterické ženy?

Herečka Jana Synková, kterou nejvíce proslavila postava tety Kateřiny v komedii Saturnin, v dětství prožila trauma. Když přišla ze školy domů, viděla, jak matka zkolabovala a přímo před očima jí zemřela na srdeční selhání. Protože otec poté musel živit celou rodinu a pracoval dlouho do noci, vychovávala ji babička. Jana se uzavřela do sebe a nejlépe jí bylo s knihami v ruce. Už jako dítě si oblíbila díla ruského spisovatele a filozofa Dostojevského.

Čtěte také: Saturnin vznikal v koupelně za krvavé heydrichiády. Román měl na svědomí muž jediné knihy

Původně chtěla být baletkou, od čehož ji její babička, která byla primabalerínou, odrazovala. „Zakázala mi to, protože z vlastní zkušenosti věděla, jaká je to dřina. Říkala mi, abych šla do rádia, že tam se nezpotím. Mrzelo mě to, ale co se dalo dělat. Tak jsem si jako náhradu našla literaturu a básně a postupně se dostala k herectví,“ prozradila Jana Synková v pořadu Show Jana Krause.

Jak se seznámila s manželem a co dělají jejich děti?

Do svého osudového muže, o osm let staršího herce a režiséra Jana Schmida, se zamilovala v divadle Ypsilon, které zakládal. „Potkali jsme se náhodně v autobuse, když jsme jezdili z Prahy do Liberce. Přisedl si ke mně, pořád mluvil a pozval mě k nim do divadla na představení. Šla jsem tam tenkrát s nechutí, ale úplně jsem tomu pojetí divadla propadla – a samozřejmě i jemu,“ přiblížila s úsměvem s tím, že manžel ji celý život baví svým humorem a přístupem k životu.

Mohlo by vás zajímat: Olga Želenská manžela ke svatbě donutila. Přiznala, že se doma v zrcadle prohlíží nazí

Letos spolu v manželství oslaví zlatou svatbu, tedy 50 let. Mají spolu dvě děti – dceru Janu, která vystudovala divadelní a filmovou vědu, a syna Jakuba. Ten je ekonom. Díky nim si užívá i vnoučat, jež miluje a snesla by jim modré z nebe. Že před kamerou nejčastěji hraje nesympatické ženy, jí nevadí. „Mám je v repertoáru v podstatě už od školy. Od té doby se to se mnou vleče, ale mně to nevadí. Osobně si to vůbec neberu,“ uvedla s úsměvem.

Zlatou svatbu by rádi oslavili i Ondřej a Daniela Brzobohatí, sami ale nevěří, že se jí dožijí:

Sdílejte článek
Štítky láska rodina film matka manželství narozeniny vztah svatba herečka děti Jan Schmid Jana Synková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.