Celebrity

22. října 2023 05:45

David Laštovka

Václav Neckář zůstal celý život věrný jedné ženě. Na úspěšnou baletku musel čekat pět let

Václav Neckář bude mít zanedlouho kulatiny

Václav Neckář měl v mládí spoustu fanynek a ctitelek, které po něm toužily. On však zůstal celý život věrný pouze jediné ženě, a sice své manželce Jaroslavě, kterou poprvé uviděl už ve 21 letech.

Svoji životní lásku, někdejší primabalerínu Jaroslavu, Václav Neckář poprvé spatřil v roce 1964 v Plzni v Divadle J. K. Tyla, když tančila Julii v baletu Romeo a Julie. Zamiloval se na první pohled a okamžitě věděl, že je ta pravá. Musel si na ni ale počkat dlouhých pět let. Jaroslava totiž získala zahraniční angažmá, nejdříve ve východoněmeckém Výmaru a později ve slavné opeře v Berlíně.

Jakmile se vrátila zpátky do Prahy a začala působit v Laterně Magice a ve Studiu Balet, už si ji utéct nenechal. V roce 1974 se brali a v manželství se jim narodil syn Václav. Po celou dobu je pojil krásný vztah. „Byl to můj anděl strážný. Někdy to se mnou neměla jednoduché, ale vždycky jsme všechny těžkosti společně překonali. Když se mají dva lidi rádi, každá krize se vyřeší,“ přiblížil Václav Neckář redakci webu Prima Ženy.

Manželce po operaci srdce selhávaly ledviny

Recept na harmonické soužití dvou lidí podle něj tkví v lásce, toleranci a porozumění. „My jsme si vždycky byli oporou. Naslouchali jsme jeden druhému,“ prozradil zpěvák. O svou milovanou Jarušku přišel před osmi lety, když ji po dlouhé nemoci zradilo srdce. Bylo jí 76 let. V manželství spolu strávili 41 let.

„Měla vážné zdravotní problémy. Po operaci srdce jí selhávaly ledviny, posledních devět let byla na dialýze,“ uvedl Václav. Po její smrti se ještě více upnul na koncertování. „Pódia, lidi, muzika, zpívání, to je ten nejlepší lék proti smutku a bolesti,“ poznamenal zpěvák.

Po mozkové mrtvici se učil znovu mluvit

Ani Neckářovi se zdravotní problémy nevyhnuly. V listopadu 2002, rok před 60. narozeninami, ho postihla mozková mrtvice. Zkolaboval na pódiu při natáčení televizního pořadu. Jeho stav byl velmi vážný a blízcí se obávali nejhoršího. Nemohl se hýbat, ani mluvit.

„Mozková příhoda mě na čas připravila o řeč a paměť. Půl roku jsem nebyl schopen dát dohromady celou větu. Pletly se mi rody, zaměňoval jsem samohlásky a-o-e,“ líčil Neckář, který zapomněl všechny texty svých písní. Mluvit ho učila logopedka postupně –⁠ jako malé dítě. Díky obrovské vůli mu paměť opět začala sloužit a dokázal se vrátit zpátky na koncertní pódia.

Čtěte také: Václav Neckář o mrtvici: Problémy s češtinou mám dodnes, na koncertech za mě mluví bratr

V roce 2011 natočil se skupinou Umakart píseň k filmu Alois Nebel s názvem Půlnoční, která se stala obrovským hitem. Jako herec se Václav Neckář sice objevil jen v několika filmech, každý byl ale velmi úspěšný. Snímek Ostře sledované vlaky, v němž ztvárnil železničářského eléva Miloše Hrmu, získal Oscara, Skřivánci na niti, kde si zahrál adventistu Pavla Hvězdáře, byli oceněni Zlatým Medvědem na filmovém festivalu v Berlíně. Hudební pohádka Šíleně smutná princezna, v níž představoval krále Václava, se stala nesmrtelnou. Písně, které v ní s Helenou Vondráčkovou nazpívali, se staly velkými hity a oslovily několik generací.

Sledujte také speciální vysílání k významnému jubileu Václava Neckáře na CNN Prima NEWS v pondělí 23. října od 15.20 a v repríze od 20.20.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.