Celebrity

23. září 2023 05:30

David Laštovka

Martin Růžek se po mrtvici stal nepohyblivým. Manželku mu přebral jiný herec

Herec Martin Růžek před kamerou ztvárnil desítky filmových a seriálových rolí. Mezi nejslavnější patří Adéla ještě nevečeřela nebo Doktor z Vejminku. Od jeho narození uplynulo 105 let. Jaké bylo jeho soukromí.

Martin Růžek se v životě stačil oženit dvakrát. První manželství s operní pěvkyní Jarmilou Pavlicovou skončilo velmi bolestným rozchodem. Pavlicovou mu přebral jeho herecký kolega Josef Karlík, kterého nejvíce proslavila role dědy v komedii Jak dostat tatínka do polepšovny. Traduje se, že Růžek se se sokem v lásce i popral, nebylo to ovšem nic platné. Jarmila od něj odešla a Karlíka si vzala za muže.

Snímek Adéla ještě nevečeřela, v němž Martin Růžek ztvárnil jednu ze svých nejslavnějších rolí, byl převeden i na divadelní prkna:

Z nemocnice už se domů nedostal

Martin Růžek našel životní lásku až na podruhé, když se zamiloval do půvabné Mileny, která za sebou měla už také jedno nevydařené manželství. Bral si ji v roce 1956, vychovával s ní syna Vladimíra z předchozího vztahu a žil s ní šťastně 46 let až do své smrti.

Čtěte také: Bartoška, Donutil či Trojan. Slavní čeští muži, kteří zůstali věrni své manželce

Na sklonku života ho sužovaly vážné zdravotní problémy. Krátce poté, co v roce 1994 dotočil historický film V erbu lvice, prodělal mrtvici, následně infarkt a stal se nepohyblivým. Poslední měsíce strávil v léčebně dlouhodobě nemocných v pražském Motole. „Martin velice špatně snášel to nemocniční prostředí. Sestry se sice o něj výborně staraly, ale byl špatně pohyblivý. Pořád říkal, že chce domů. A to trvalo snad celý rok. Ke všemu se přidaly další problémy a operace a to už Martin nepřežil,“ prozradil v dokumentu Příběhy slavných rodinný přítel Dalibor Jedlička.

Mezi hereckými kolegy nebyl příliš oblíbený

Martin Růžek zemřel 18. prosince roku 1995 ve věku 77 let. „Byl to vynikající herec. Natočil spoustu skvělých filmů. Jako člověk byl trochu zvláštní. Držel si od každého odstup, s nikým se příliš nekamarádil a mimo práci nestýkal. Ani spolu jsme si lidsky moc nesedli. Pořád proti mně něco měl a já nevěděl proč. Nikdy jsem mu nic špatného neudělal,“ uvedl pro web Prima Ženy herec Jiří Krampol.

Mohlo by vás zajímat: Hana Krampolová zemřela Jiřímu v náručí. Toužili po dítěti, porod skončil tragicky

A jedna zajímavost na závěr, slavný herec přišel na svět pod jménem Martin Erhard. Příjmení Růžek si zvolil v roce 1945 na počest svého strýce, důstojníka, kterého za druhé světové války popravili nacisté.

Sdílejte článek
Štítky výročí nemoc rodina manželství mrtvice herec Adéla ještě nevečeřela Martin Růžek Jak dostat tatínka do polepšovny

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.