Celebrity

16. října 2023 16:20

Vanesa Havlíková

Václav Neckář o konci hudební kariéry: Z jeviště mě budou muset sestřelit

Václav Neckář v 7 pádech Honzy Dědka

Bratři Václav (79) a Jan (74) Neckářovi působí na české hudební scéně bok po boku dlouhá léta. Za tu dobu nastaly situace, které pro slavné sourozence nebyly vždy jednoduché. V talkshow u Honzy Dědka nyní prozradili, kvůli čemu se nejčastěji hádají, proč Václav nechtěl dorazit na natáčení i jak to má s koncem kariéry.

Bratři Neckářovi tíhli k hudbě odmalička. „Bratr se naučil na tahací harmoniku a doprovázel mě od jeho čtyř let,“ prozradil Václav o mladším sourozenci. Sám Václav už v 10 letech zpíval v opeře. „Tenkrát v roce 1953 připravoval Viktor Málek Verdiho Otella a Verdi napsal do druhého dějství dětský sbor. V Ústí nad Labem ale v tu dobu žádný dětský sbor nebyl. Takže jsem zpíval celý dětský sbor a od té doby jsem sólista,“ dodal.

Václav bratra Jana vykoupil z vojny

Zatímco Václav měl už před rokem 1968 slušně rozjetou kariéru, jeho mladší bratr se měl stát vojákem z povolání. „Můj bratr má modrou knížku a já jsem byl na vojně pět let. Byla to vojenská hudební škola, kam jsme nastupovali v patnácti letech z devítiletky. Po maturitě nás rozdělovali do posádek, kde byly posádkové hudby. 1. srpna 1968 jsem nastoupil do Milovic a za dvacet dní jsme měli hlaveň sovětského tanku v okně,“ zavzpomínal Jan Neckář na vojnu.

Čtěte také: Václav Neckář si k osmdesátce přeje čas bez válek. Snad se nám to někdy podaří, doufá

Kariéra vojenského muzikanta Janovi zpočátku vyhovovala. Následně ale zjistil, že jeho jedinou nadějí na návrat je, aby ho někdo z vojny vykoupil. Jeho starší bratr neváhal a posbíral veškeré úspory. „Tenkrát to bylo dost peněz. Investoval do mě 15 000 Kčs,“ uvedl mladší ze sourozenců v 7 pádech Honzy Dědka, které uvidíte v úterý od 21:40 na Primě.

Přestože jsou bratři nerozlučná dvojka, často nastanou situace, kdy se navzájem neshodnou. „Hádáme se neustále. Naposledy dneska dopoledne,“ přiznal Jan. „Václava trápí už asi rok kotník. Už rok každé pondělní a čtvrteční ráno, kdy k němu jezdím, říká, že ho ten kotník bolí. Chodí na obstřiky a podobně. Dneska jsme jeli sem na natáčení. Bylo stanoveno, kdy kdo přijede, kdy pro nás přijede auto. A bratr ležel v posteli a říkal, že nikam nejede, protože se nemůže postavit na nohy,“ prozradil o starším bratrovi.

Václav Neckář zanedlouho oslaví 80. narozeniny:

I když Václava již delší dobu trápí zdravotní problémy, ukončit hudební kariéru neplánuje. V 70. letech se ho jedna dívenka zeptala, kdy přestane zpívat. „Vzpomínám si, že jsem jí odpověděl, že mě budou muset z jeviště sestřelit.“ uvedl na závěr 7 pádů Honzy Dědka Václav Neckář.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.