28. června 2018 07:30
Martina ČerňanskáLéto na chalupě: Vaříme rychle, levně a jednoduše
Čas vysněných dovolených je konečně tady! Léto nejenže klepe na dveře, ale už je i otevřelo a nadšeně do nich vpadlo. O tom, co budeme dělat v létě na chalupě, sníme celý rok. A vaření to není. Naštěstí existují chalupářská jídla!
Dá se to vyjádřit několika slovy: odpočívat. Dlouho spát, číst tlusté romány, chodit na houby, opalovat se u rybníka. Jenomže kde vzít čas na vaření? Hlavně se na dovolené nestresujte. Existují přece chalupářská jídla. Rychlá, nenáročná na čas i na přípravu. A ze surovin, které najdeme v každé spíži, případně na každé zahrádce. Tohle zvládne i váš manžel, ba i váš nezletilý potomek.
Brambory se sýrovou omáčkou
Připravíme si:
- 1 kg brambor
- 250 g sýra na strouhání
- 2 lžíce oleje
- máslo
- půl šálku smetany
- pepř
- sůl
- nasekaná pažitka
Brambory uvaříme co nejjednodušeji, tedy ve slupce. Oloupeme je a urovnáme do zapékací misky, kterou jsme předtím vymazali máslem. Mezitím co zapékáme v troubě brambory, nastrouháme si sýr. Smícháme ho s olejem a smetanou, opepříme, osolíme. Směsí polijeme brambory a ještě krátce zapečeme dorůžova v troubě. Na talířích pokrm posypeme nasekanou pažitkou. Podáváme s rajčatovým, hlávkovým nebo okurkovým salátem.
Kuřecí salát pro mlsné jazýčky
Připravíme si:
- maso z pečeného kuřete
- kousek ananasu (nemusí být)
- jablko
- pomeranč
- bílý jogurt, majonéza
- citronová šťáva
- kostka cukru
- sůl
Maso a ovoce nakrájíme na kostičky. Smícháme majonézu a jogurt podle chuti, přidáme citronovou šťávu a kostku cukru. Ovoce osolíme špetkou soli, aby pustilo šťávu, a smícháme se zálivkou. Podáváme s celozrnným pečivem.
Rychlý jogurtový koláč
Připravíme si:
- kelímek bílého jogurtu
- jeden a půl tohoto kelímku polohrubé mouky
- půl kelímku cukru
- vejce
- prášek do pečiva
- drobné ovoce (rybíz, třešně, jahody)
- trochu mouky, cukru a másla na drobenku
Z přísad umícháme těsto, které vlijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi čtyřicet minut.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty:
Podobné články
Podobné články
Podobné články
autor: EM