Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Užijte si jahody trochu jinak: Zkuste máslo, masku nebo trik se sektem

Žhavé léto a šťavnaté jahody k sobě prostě patří. Až si tohle drobné sladké ovoce užijete jen tak samotné, se šlehačkou, v koláči nebo třeba v knedlících s tvarohem, zkuste i pár méně obvyklých a zajímavých způsobů.
Vydáno: 20.06.2018
Užijte si jahody trochu jinak
Užijte si jahody trochu jinak Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Věděli jste, že jahody měli rádi lidé již v době kamenné? Současné zahradní jahody však vznikly až křížením různých druhů zahradníkem francouzského krále Ludvíka XV. a první prý vyrostly na Bretaňském poloostrově. Kdysi byly považovány za královské ovoce, dnes si bez nich neumíme představit léto. Jak si je tedy nejlépe užít. Až jich spořádáte několik misek, zavaříte si pár skleniček, abyste si sladkou chuť léta mohli vychutnávat i v zimě, a uděláte z nich třeba sladký nedělní dezert, zkuste některý z následujících jahodových nápadů, které možná ještě neznáte:

Jahodové máslo

Jahodové máslo Foto:                                                                                     Foto: Pinterest/barefeetinthekitchen.com

Tento zajímavý recept pochází z Francie. Jednu hrst jahod rozmixujte dohladka, přidejte dvě lžičky medu a stejné množství citronové šťávy. Poté vařte, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a ušlehejte s 250 gramy změklého másla dohladka. Vyzkoušejte například na toustech, palačinkách, croissantech nebo vaflích.

Jahodová maska

Letní měsíce mohou být náročné pro pokožku. Pokud je vaše pleť suchá, připravte si rychlou pleťovou masku z jahod. Plody důkladně rozmačkejte, přidejte dvě lžíce kvalitního medu a půl lžíce tučného bílého jogurtu. Vše promíchejte, naneste na obličej a nechte působit deset minut. Poté masku smyjte vodou.

Smoothie

Jahodová zdravá bomba se výborně hodí do slunného léta. Stačí dohladka rozmixovat jeden šálek zmrazených jahod, zralý banán, trochu jogurtu a lžičku medu. Pro ideální konzistenci můžete při mixování smoothie naředit jablečnou nebo pomerančovou šťávou.

Jahodové kostky

Jahodové kostky Foto:                                                                                              Foto: Pinterest/traditionalhome.com

Letní osvěžení si lze jen těžko představit bez ledu. Ale ten nemusí být nudný, pojďme ho vyšperkovat. Do silikonové formy na ledové kostky dejte na plátky pokrájené jahody a malé lístky máty, zakápněte limetkovou šťávou (případně přidejte i plátky limetky) a dolijte vodou. Vykouzlíte tak stylový a chutný doplněk svých nápojů. Vyzkoušejte ho například s pravým italským proseccem. 

Domácí zmrzlina

Udělejte si místo obyčejného sorbetu skutečnou domácí zmrzlinu – uvidíte, že její přípravu zvládnete raz dva. K 750 gramům jahod přisypte 100 gramů cukru a pořádně rozmačkejte. Poté přidejte 250 gramů polotučného tvarohu a přibližně čtvrt litru tučné smetany. Důkladně promíchejte, přelijte do kovové formy na dort nebo do pekáčku a dejte do mrazáku. Zhruba v hodinových intervalech směs vždy promíchejte a nakonec nechte přes noc definitivně ztuhnout. Do nového dne se probudíte se zásobou fantastické zmrzliny.

Míchané drinky

Připravte si oblíbený koktejl Fragolini, je to velmi snadné. Na dno sklenky dejte kávovou lžičku jahodového pyré a dolijte opatrně po skle polosuchým sektem. Na napichovátko napíchněte čerstvou jahodu a koktejl jemně promíchejte, aby z něj nevyprchaly bublinky.

Trik se sektem a jahodou

Šumivé víno, čerstvá šťavnatá jahoda – tuto známou kombinaci si jistě vychutnávala i francouzská šlechta a nepochybujeme o tom, že jste ji už v životě nejednou zkusili. Ale jestlipak víte, jak dosáhnout co nejlepšího efektu? Zkuste tento postup: napijte se sektu, optimální je polosuchý. Poté snězte jahodu a okamžitě se znovu napijte, zároveň zkuste mírně nasát vzduch přes rty, aby se vám sekt s jahodou v ústech řádně rozšuměl.

-jk-

Mohlo by vás taky zajímat:

7 osvěžujících nápojů, které můžete pít v horku místo vody

Když je venku horko, je důležité hodně pít, a voda je v tomto směru nejlepším nápojem. Ne každému ale chutná jen obyčejná, ničím neochucená voda, ale nechce do sebe lít limonády a jiné nápoje plné cukru nebo sladidel. Naštěstí se dají vyrobit i takové drinky, které vás osvěží stejně, nebo lépe, než voda, je v nich minimum kalorií a budou vám chutnat.

Přírodní ochucená voda

Přírodní ochucená voda

Hitem posledních let jsou vody, do kterých přidáte ovoce, případně i zeleninu nebo bylinky a necháte jejich chuť do vody hezky vyluhovat. Kombinovat přísady můžete zcela podle vlastní chuti.

Zkuste do džbánku dát třeba hrnek nakrájených jahod, hrnek plátků čerstvé okurky, 2 nakrájené limetky, 1/4 hrnku lístků čerstvé máty a kostky ledu. Všechno to můžete lehce rozmačkat, ale nemusíte. Do džbánku nalijte vodu (klidně perlivou) a nechte stát hodinu nebo i déle (třeba přes noc) v lednici, aby voda do sebe vstřebala všechny chutě.

 

A tady je pár dalších možností, co můžete dát do džbánku s vodou:

• 2 nakrájené plátky vodního melounu + malou hrst bazalky (lehce ji promněte v prstech)

• 4–6 nakrájených jahod + 1/2 nakrájeného citronu + malou hrst bazalky (lehce ji promněte v prstech)

• 2 pomeranče + 1 citron + 1/2 okurky (vše nakrájené na plátky) + hrst mátových lístků

• 2 pomernače nakrájené na plátky + hrst čerstvého koriandru

 

 

Muffiny ze tří surovin

Upečte si: Letní muffiny jen ze tří surovin. Bez cukru a bez lepku

Článek je zařazen v: recepty, sekt, šampaňské, jahody, přírodní kosmetika, smoothie, máslo, prosecco, jahodová maska, jahodová zmrzlina, míchaný drink
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama